Braća na tronu 1

S pojavom novih borilačkih veština u poslednjoj deceniji prošlog i početkom ovog veka pripretila je opasnost da bi one mogle ugroziti popularnost boksa i baciti ga u drugi plan.

Iako se danas plemenita veština, što je oduvek bio drugi naziv za boks, tretira sa dodatkom – olimpijski boks, srećom do toga nije došlo. Danas Novi Pazar nije više grad u kojem iz svake kuće viri jedna pesnica, kako davno lepo primeti veliki Toma Hladni, ali ni danas ne oskudeva u pojedincima koji na amaterskom i profesionalnom ringu beru lovorike. Ove godine zablistala su braća Hanuša, Emir i Ekrem, iz BK Novi Pazar.

Mlađi od braće, Ekrem Hanuša prvak je Srbije među školarcima do 48 kg. Do titule je došao na šampionatu u Valjevu početkom godine pobedivši u polufinalnoj borbi domaćeg takmičara Miroslava Milanovića (3:0), a u finalu boksera šabačke Mačve Damira Sakića, tehničkim nokautom u trećoj rundi. U avgustu na izuzetno jakom Kupu nacija u Vrbasu, u konkurenciji kubanske, američke, dve ruske, indijske i ostalih svetski priznatih reprezentacija stigao je do finala, porazivši u polufinalu Rumuna Tarzomana (3:2), da bi ga u završnoj borbi zaustavio odlični Indijac Bišvamitra Čongtam (0:5). U sredu je na šampionatu Evrope u Anapi (Rusija) imao prvi meč protiv boksera iz Velsa,.

– Imao sam odlične višednevne pripreme u Banji Koviljači pod vođstvom saveznog selektora Dragana Vasiljevića. Koliko ću daleko stići zavisiće i od žreba. Cilj mi je da dođem do onoga što nije pošlo za rukom mom treneru DŽevadu Ibroviću, koji je bio blizu evropske titule, s tim što ja želim i više – svetski tron. Mnogo verujem Ibroviću i u ono što je iz svog repertoara preneo na mene, posebno u snagu desnog krošea. To je udarac kojim sam u većini mečeva presudio svojim protivnicima. Dopada mi se i što u radu daje prednost tehnici i taktici, mada kad rivala pronađem sa poludistance desnim direktom ili preko ruke polu krošeom znam i pre isteka treće runde da završim meč, hvali saradnju sa Ibrovićem mlađi od braće Hanuša.

Osamnaestogodišnji Emir Hanuša je juniorski prvak Srbije u bantam kategoriji (do 56 kg). Titulu je osvojio u prvoj polovini ove godine trijumfom na šampionatu u Jagodini pobedivši u polufinalnoj borbi Emira Durakovskog iz zrenjaninskog Petrovgrada, a u finalu i Lazara Pantića (Lukač – Kg). Ove godine prvi put se pojavio i na međunarodnom ringu, u mađarskom gradu Egeru zabeležio je pobedu i poraz. Drugi deo sezone za Emira Hanušu počinje sutra.

– Do titule državnog prvaka došao sam vešto koristeći preciznost svog direkta, on mi je doneo gomilu poena. Pre toga u polufinalu protiv Durakovskog odboksovao sam najbolji meč u karijeri. Iako sjajan bokser, jednostavno nije mi mogao ništa. Imam visinu i dugačke ruke, što je velika prednost u mojoj kategoriji. Trener Ibrović posebno insistira na tom kvalitetu. Sledećeg vikenda je u Novom Pazaru promocija boksa šumadijskog i beogradskog regiona, posle kojeg očekujem poziv selektora juniorske reprezentacije Milana Piperskog za prijateljski meč juniorskih reprezentacija Srbije i Poljske, a sezonu najverovatnije završavam još jednim međunarodnim turnirom. Sledeće godine postajem senior, a to znači da me čeka serija jakih mečeva, kojima se unapred radujem. Sve ću učiniti da kroz amaterski boks steknem što više rutine i iskustva, pa tek onda možda krenem da razmišljam o profesionalizmu – mudro zbori, Emir Hanuša.

Niko kao oni

DŽevad Ibrović (32) glavni trener u BK Novi Pazar ušao je u svet boksa kao takmičar 1999. godine. Briljirao je kao junior u periodu 2000 – 2004. godina. Posle drugog mesta na šampionatu Srbije i Crne Gore u Bijeloj znao je sam za titule. Dvaput se okitio juniorskom i jedanput seniorskom titulom prvaka Državne zajednice Srbije i Crne Gore. U dva navrata šampionske počasti osvaja kao bokser poluvelter kategorije, jednom lake. Kao junior vlasnik je Zlatne rukavice i Vojvođanske zlatne rukavice, kao i Zlatnog gonga u Skoplju. Krunu karijere doživljava kao reprezentativac Srbije nastupima na Evropskom i Svetskom prvenstvu.

– Od 2012. godine radim kao trener. Posle jednogodišnjeg prekida zbog izleta u profesionalne vode, pribavivši sve moguće trenerske licence, ne izlazim iz sale. Radio sam sa sijaset boksera koji su nagoveštavali velike domete, ali da je neko bio toliko dobar kao braća Hanuša, nije. Kako su reprezentativci od njih očekujem medalje sa najvećih evropskih i svetskih takmičenja – veruje svojim najboljim učenicima, DŽevad Ibrović.

Emir i Ekrem nisu jedini

BK Novi Pazar osnovao je 2000. godine pokojni bokserski trener i sudija Miljojko Jovanović. S njim su tada kao treneri radili bivši bokseri Izet Kahrović i Benin Murić, koje je nešto kasnije zbog drugih obaveza zamenio Izet Lukač. Današnji direktor kluba, a nekada odlični bokser, Esad Beširović u klub dolazi 2008. godine i sa predsednikom, a svojevremeno vrhunskim bokserom Nijazijom Mujdragićem, veoma uspešno vodi Novi Pazar.

– Stvaramo rezultate i boksere koji već imaju ili će tek imati šta da kažu na ringu. Posle dve decenije naš klub postaje prvi u gradu koji osvaja treće mesto u Ligi Šumadije. Tu se nećemo zaustaviti. Trenutno imamo dva bisera, reprezentativce Emira i Ekrema Hanušu, ali tek pristižu mladi čiji talenat je takav da uspeh ne može da ih mimoiđe. Tu mislim na Zeita Gicića (11 godina), Nermina Mujdragića (12), teškaša Emira Murtezića, braću Kurtanović, Farisa Husovića, Nedžipija – njihova velika bokserska budućnost je zagarantovana, tvrdi Esad Beširović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari