Ćavi: Sad je cilj Liga Evrope 1foto EPA-EFE/PHILIPP GUELLAND

Posle mečeva poslednjeg kola grupne faze Lige šampiona koji su odigrani u sredu poznato je 15 učesnika nokaut faze ovog takmičenja, a poslednje mesto popuniće Atalanta ili Viljareal, čiji je međusobni duel odložen za 24 sata zbog snega.

Kao nosioci na žrebu u osminu finala su se plasirali Bajern, Ajaks, Liverpul, Real, Juventus, Mančester siti, Mančester junajted i Lil, a u drugom šeširu će biti Pari Sen Žermen, Čelsi, Inter, Atletiko Madrid, Benfika, Sporting, Salcburg i Atalanta ili Viljareal.

Takmičenje u Ligi Evrope nastavljaju Lajpcig, Porto, Borusija Dortmund, Šerif, Barselona, Sevilja i Zenit, dok su Klub Briž, Milan, Bešiktaš, Dinamo Kijev, Šahtjor, Volfzburg i Malme završili nastupe u međunarodnim takmičenjima ove sezone.

Žreb za oba takmičenja održaće se u ponedeljak u Nionu, a prvi mečevi eliminacione faze Lige šampiona na programu su 15. februara.

Najviše pažnje od duela koji su odigrani u sredu privlačio je meč između Bajerna i Barselone (3:0), a pobeda domaćina značila je da katalonski gigant posle više od dve decenije neće igrati u eliminacionoj fazi.

Barsi je za osvajanje drugog mesta u grupi bio neophodan trijumf na „Alijanc areni“, ali su šanse da se to i dogodi bile znatno umanjene onog trenutka kada je trener Bavaraca Julijan Nagelsman odlučio da meč počne sa najjačom startnom postavom.

Bajern je potpuno nadigrao goste iz Katalonije, a u drugom poluvremenu Barselona je zahvaljujući sreći izbegla rezultatsku katastrofu.

O nemoći gostiju govori i to što je mladi Gavi, u trenutku kada ga je trener zamenio u finišu utakmice, u suzama prevalio put do svlačionice.

Neverovatno zvuči podatak da je katalonski klub na šest utakmica grupne faze u ovoj sezoni postigao samo dva gola, i to u minimalnim pobedama nad Dinamom iz Kijeva.

Posle utakmice u Minhenu napadač Bajerna Tomas Miler, koji je postigao osam golova u poslednjih sedam duela sa Kataloncima, u samo dve rečenice objasnio je šta se dogodilo na „Alijanc Areni“.

– Barselona ne može da se nosi sa intenzitetom utakmice. Tehnički i taktički su na mestu, imaju odlične igrače, ali ne mogu da isprate visoki intenzitet top fudbala – rekao je napadač nemačkog šampiona.

Trener Barselone Ćavi je od povratka u klub imao vremena da se upozna sa mogućnostima tima koji je preuzeo pre samo mesec dana, ali je duel u Minhenu za njega bila odlična prilika da uporedi svoj tim sa ekipom koja je kandidat za osvajanje Lige šampiona.

– Bili su bolji, nadmoćniji. Pokušali smo, pritisnuli smo ih jako. U prvom delu su imali više od igre i potčinili su nas. Ovo je naša surova realnost. Od ovog trenutka počinje nova etapa. Moramo biti zahtevniji prema sebi, imati veća očekivanja. Mogao bi ovaj poraz biti naša prekretnica i prilika da promenimo mnoge stvari – rekao je Ćavi, a zatim dodao da moraju da budu dostojanstveni.

– Liga Evrope je naša realnost u ovom trenutku. Treba da se pomirimo sa tom činjenicom. Različite okolnosti dovele su do ovoga večeras. Preuzimam odgovornost. Mislio sam da možemo da prođemo, a nismo. Radićemo naporno kako bismo postavili Barselonu na mesto gde zaslužuje da bude. Moramo pokušati da osvojimo Ligu Evrope. To je naš cilj- zaključio je Ćavi.

Španski mediji, pogotovo oni iz Madrida, bili su nemilosrdni prema treneru Barselone i njegovim igračima. Na naslovnoj strani Marke objavljena je fotografija očajnog Đerara Pikea uz veliki naslov „Kolaps“.

Dnevnik Sport je u izveštaju sa utakmice partiju Barselone u Minhenu opisao kao „tužno zbogom Ligi šampiona“, dok je El Mundo Deportivo doneo tekst pod naslovom „Ispod nule“, aludirajući na to da su Ćavijevi izabranici prikazali partiju na nivou temperature vazduha u Minhenu.

S druge strane, „As“ je konstatovao da je ovo „istorijska katastrofa“ za klub koji je u velikim finansijskim problemima.

U tekstu pod naslovom „U paklu“ kaže se da je ovo „istorijski debakl Barselone koja prvi put u 21 godini nije uspela da prođe grupnu fazu i koja je osuđena na Ligu Evrope“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari