Četvrta sreća silovitog Partizana: Virtus platio ceh za evroligaške poraze domaćina 1Photo by Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Sve što su propustili u prva tri kola Evrolige crno-beli su nadoknadili u sudaru sa Italijanima – 90:62 (27:11, 24:21, 18:15, 21:15), pokazavši da nisu tek tako dobili specijalnu pozivnicu za košarkaško krem društvo.

Posle neuspeha protiv Albe i Baskonije u gostima i poraza od Olimpije iz Milana na domaćem parketu, crno-beli su silovito krenuli po prvenac u svojoj povratničkoj sezoni u najjačem klupskom takmičenju u Evropi.

Od Madarovih 2:0 u prvom minutu do Egzumove trojke na kraju uvodne četvrtine samo oni su se pitali za ritam meča i rezultat, pa se odlično popunjena „Štark Arena“ tresla od grobarskog delirijuma zbog punjenja koša rivala, na čijem kontu su do večeras stajali jedan trijumf i dva kiksa.

Protok lopte i šut su toliko odlično služili izabranike Željka Obradovića da se već u tim trenucima dao naslutiti krah pulena Serđa Skariola. Od 17:6 na 180 sekundi pre završetka tog dela, 19 godina čekanog novog, evroligaškog duela nekadašnjih prvaka Starog kontinenta Beograđani su čuvali i sačuvali dvocifrenu razliku.

Probali su gosti iz Bolonje da ugroze prednost Nanelija i društva u drugoj četvrtini, ali sve što su stigli i umeli da urade ili im je dozvoljeno da postignu jesu prilasci na – 9 (33:24) i – 8 (36:28), mada ni tada nije delovalo kao da su u stanju da se odupru naletima motivisanog, agresivnog i raspucalog protivnika.

Podnošljiv gubitak druge deonice nije mogao da potre katastrofu iz prethodne, pa su na poluvreme i dužu pauzu otišli samleveni u žrvnju Partizanove sjajne košarke, sa čak devetoricom strelaca pre velikog preseka. Od čega je poenterski učinak dvojice bio izražen sa dve brojke.

Još kada se Madaru i Naneliju u trećoj dekadi pridružio nezaustavljivi „zakivač“ Lesor sve je još snažnije zamirisalo na četvrtu sreću u evroligaškoj 2022/2023. Naš tim je bez posebnih problema ostajao na + 20 (59:39, 61:41, 64:44… ), a Virtusove kadrovske i taktičke kombinatorike redom padale u vodu.

Trojke Anđušića i Pantera, na otvaranju četvrte četvrtine, samo su pečatirali sudbinu gostiju, jer nije bilo više ni vremena ni prostora da anuliraju 27, 28… poena minusa. Nisu popuštali ni napad ni odbrana crno-belih, pa je „pala“ ogromna pobeda u povratničkoj evroligaškoj sezoni, nakon pauze posle 2014. godine.

Prvi u redu za zasluge završio je Džejms Naneli, jer je Amerikanac ubacio 20 poena, uz samo tri promašaja iz igre, četiri skoka i četiri asistencije. Svega dva igrača u večerašnjoj rotaciji nisu se svrstala na listu  strelaca, a u igru nije ušao jedino Gregor Glas. Matijas Lesor i Danilo Anđušić su skupili po 14 poena, Madar je stao na 11, a Panter dodao 10.

Na drugoj strani, pamtiće se katastrofalni procenti šuta. Virtus je ubacio samo šest trojki iz čak 27 pokušaja. Nešto bolji od ostalih bio je Bako sa 11 poena, dok je donedavni kapiten srpske reprezentacije Miloš Teodosić je okončao meč bez poena.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari