Đoković pred Rolan Garos: Moram da spustim kriterijume, iako me titule jedino zadovoljavaju 1Foto: AP/Jean-Francois Badias

Srpski as jasno poručuje da je daleko od željene forme, uoči početka drugog grend slema u takmičarskoj godini.

Dugo se nije dogodilo da Novak Đoković pred početak nekog grend slem turnira ne bude percepiran kao jedna od favorita na turniru.

Kada je konkretno reč o Rolan Garosu, poslednji put se tako nešto dogodilo 2018. godine kada je operisao lakat zbog kojeg je i imao veoma loše rezultate.

Danas je situacija nalik onoj od pre šest godina, s obzirom na to da Nole u tekućoj takmičarskoj godini nije osvojio nijedan torfej i ne samo to, već se nije plasirao ni u jedno finale.

U skladu sa tim, ali i sa njegovom percepcijom poslednjih godina da formu uvek tempira za grend slem turnire, Đoković je danas na konferenciji priznao da se ne oseća baš komforno.

– Malo me je sramota da kažem šta su moja očekivanja. Sve osim titule za mene nije zadovoljavajuće, tako je oduvek bilo. Zvučaće arogantno, ali imam karijeru koja tome govori u prilog. Pokušavam da pišem istoriju, a Pariz je mesto gde se ona piše. Moja nadanja su uvek takva, ali moram da spustim očekivanja, da ne razmišljam previše unapred, nego da idem dan po dan. Nisam igrao konstantno dobro duže vreme. Potrebno mi je to, da bih imao šansu da dođem do finala – samokritičan je najbolji teniser u istoriji belog sporta.

U svom šaljivom stilu Đoković je poručio da je stigao u Pariz sa malim očekivanjima ali velikim nadanjima.

– Postoji razlika između očekivanja i ciljeva. Želim da osvajam titule, posebno na slemovima. Turniri koje sam igrao uoči Pariza bili su u svrsi pripreme za Rolan Garos i Olimpijske igre koje slede. Očekivanja, scenarije, predviđanja, moram da spustim. Nivo igre nije još na tom zadovoljavajućem nivou po kom sam prepoznatljiv. Znam da nisam daleko, možda jedan meč briljiram, drugi ne. Radiću da održim kontinuitet igre i osećaja na terenu i van terena. Da izgradim tvrđavu koja će mi doneti pobedu.

Nada se Nole da bi tokom takmičenja mogao da dođe do forme koja ga je krasila na prošlosezonskom Rolan Garosu.

– Znam za šta sam sposoban, posebno na grend slemovima, na kojima obično igram najbolji tenis. U većem delu karijere sam to radio. Već neko vreme pričam da na šljaci želim da budem najbolji u Parizu. Prošla godina bila je odlična, posebno na Rolan Garosu. Nadam se da ću imati sjajan turnir. Znam svoje kvalitete, znam za šta sam sposoban i ako se budem osećao na pravi način fizički, mentalno, na meču, ponekad treba i malo sreće. Sve to zajedno donosi titulu na grend slemu, osetio sam to 24 puta u karijeri do sada. Znam tačno šta treba da uradim kada igram na slemovima. To je drugačije takmičenje i turnir, razlikuje se od drugih turnira.

Đoković nije želeo da detaljnije priča o razlozima loših partija od početka takmičarske godine.

– Ima nekoliko razloga i stvari koje su se dešavale. Ne želim da otvaram pandorinu kutiju i da pričam o tim stvarima. Želim da se fokusiram. Šta je bilo, bilo je, to je prošlost. Ne mogu da utičem na to. Probaću da ispravim sve nedostatke, na tome radimo, nadam se da će to značiti dobre rezultate ovde.

Ono što se, pak, primećuje jeste to da Đokovića više ne potresaju u tolikoj meri porazi i to od rivala koji su prema renomeu teniskom daleko iza njega

Varira. Nije konstantno. Jedne nedelje ovako, druge onako. Pokušavam da u tom procesu održim neki neminovni nivo posvećenosti, predanosti radu, da bih pretendovao na grend slem titule. Kada je u pitanju slemovi, tu ima i dalje motivacije na pretek. Što se ostalih turnira tiče, to je dosta smanjeno. Ali, slemovi, reprezentacija, Olimpijske igre… Kada o tome pričamo, to me pokreće. Osećam da mi daje snagu i volju. Suština je da mi je to dovoljno u ovoj fazi karijere. To je ono zbog čega nastavljam da se bavim tenisom. Rang lista mi nije prioritet, da li bio još nedelju, pet, deset na prvom mestu ili nijednu više, to me ne zanima. Tu sam uradio dobar posao. Misli su mi usmerene na određene turnire. Tamo sebe vidim tako da mogu da pobeđujem. Istovremen se trudim da uživam u svemu tome. To nije uvek moguće, posebno ako najmiliji nisu sa mnom. To je malo otežano.

Uverava Đoković da je stigao u Pariz poptuno spreman u fizičkom i psihičkom smislu i da će od starta pokušati da bude na očekivanom nivou.

– Da nisam spreman da uradim sve, ne bih bio ovde. Ne dolazim na grend slem, a da znam da nešto ne mogu da uradim. Da mislim da ne mogu da osvojim, da nemam kvalitet i slično, ne bih bio ovde. Kada to budem osetio, onda će biti kraj karijere. Postoji u meni vizija i ubeđenje da mogu da pobedim najboljeg igrača na svetu na slemovima. Na nekim imam veće, na nekim manje šanse. To što sam prvi na svetu dovoljno govori. Ima mnogo prelomnih tačaka, to ne može da se predvidi, zavisi od mečeva. Slemovi dugo traju. Postoji uvek tenzija na slemu, čovek ne može da se opusti. Može da bude i prvi meč prelomna tačka, može da bude i na kraju. Kako god, nadam se da će doći što pre, da uhvatimo taj zalet i to je cilj.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari