Prošlosezonski Rolan Garos označio je početak ere vladavine srpskih tenisera. S dva polufinala i jednim finalom bio je to tada najveći domet domaćeg tenisa na jednom grend slemu. Od tada do novog Rolan Garosa, naši najbolji igrači su još sazreli, pa se očekuje da na ovom Otvorenom prvenstvu Francuske Novak Đoković, Ana Ivanović, Jelena Janković, Janko Tipsarević, Nenad Zimonjić dodatno pomere granice.

Prošlosezonski Rolan Garos označio je početak ere vladavine srpskih tenisera. S dva polufinala i jednim finalom bio je to tada najveći domet domaćeg tenisa na jednom grend slemu. Od tada do novog Rolan Garosa, naši najbolji igrači su još sazreli, pa se očekuje da na ovom Otvorenom prvenstvu Francuske Novak Đoković, Ana Ivanović, Jelena Janković, Janko Tipsarević, Nenad Zimonjić dodatno pomere granice. Situacija u vrhu ATP i WTA je takva da se posle jedinog grend slema koji se igra na šljaci, naši teniseri mogu još značajnije kotirati – moguće je da će Srbija posle 8. juna imati broj jedan u ženskom tenisu i broj dva u muškom.
Naše dame, Ana Ivanović i Jelena Janković smeštene su u istu polovinu „kostura“ i po običaju mogu da se sastanu u polufinalu. Da bi do toga došlo obe moraju da dobiju pet mečeva, a najozbiljnije rivalke na tom putu trebalo bi da im budu sestre Vilijams. Ukoliko budu opravdale uloge favorita, Ivanovićeva će u četvrtfinalu igrati protiv Serene, a Jankovićeva protiv Venus. Druga teniserka sveta će u prvom kolu odmeriti snage sa Kejsi Delakvom iz Australije, dok će treća igračica plantete ime svoje prve rivalke saznati tek po završetku kvalifikacija..
Najbolji srpski teniser Novak Đoković u prvom kolu Rolan Garosa igraće protiv Nemca Denisa Gremelmajra, 63. igrača sveta. Ako uspešno „položi“ prvi ispit, Novak će se u drugoj rundi sastati sa Kanađaninom Frenkom Dančevićem ili zasad nepoznatim kvalifikantom. Janko Tipsarević, koji je u Parizu 32. nosilac zahvaljujući odustajanju Endija Rodika, igraće prvo protiv Nikolasa Lapentija. Ekvadorac je trenutno 66. na ATP listi, a Janko ga je nedavno savladao na Mastersu u Monte Karlu. Viktor Troicki ima lepu priliku da se plasira u drugu rundu, jer mu je žreb za protivnika dodelio Amerikanca Vinsenta Spadeu. Povremeni Dejvis kup reprezentativca Srbije Boris Pašansk će na startru igrati protiv legendarnog Brazilca Gustava Kirtena.
Rolan Garos igra se za ukupni nagradni fond od 15.576.000 evra. Pobedniku će pripasti milion evra (ista nagrada i za žene i muškarce) i hiljadu ATP bodova, dok će finalista dobiti 700 bodova i 530.000 evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari