Dragan Tarlać: Stojaković sam treba da preseče, da oseti da ovde pripada; Tristan se opredelio za Srbiju, o Nakiću prvo da se izjasni porodica; 1foto:Star Sport

U najavi kvalifikacionih mečeva reprezentacije Srbije za plasman na naredni Mundobasket, zanimljivo izlaganje imao je Dragan Tarlać, direktor reprezentacije.

Karakzeristično svedeni i odmereni u javnim nastupima, nekadašnji prvotimac Crvene zvezde prvo je govorio o predstojećim izazovima reprezentacije Srbije.

„Bitno je da idemo iz utakmice u utakmicu, da ostanemo dalje u kvalifikacijama, odnosno da zadržimo šanse da se plasiramo na Mundobasket. Protiv Grčke i Turske su ostvarene pobede koje nam daju tu šansu da mi i dalje, iz utakmice u utakmicu, pobedama odemo na Svetski kup. Videli ste spisak, na sve što je selektor izneo, dodao bih da je situacija sa igračima CSKA Moskve bila dobra. Bilo je naznaka da će Milutinov i Davidovac biti u timu, ali je sa vremenom došlo do komplikacija oko pomeranja njihovih obaveza. Sada ih definitivno nećemo imati za ove dve utakmice. Videli ste koji su igrači tu, stavovi španskih klubova su bez imalo fleksibilnosti i mogućnosti za pregovore“, naveo je Tarlać.

U opisu nejgovog posla jeste i vođenje računa o mladim košarkašima koji imaju srpske korene ali nisu odrasli niti se košarkaški formirali u našoj zemlji. Najzanimljiviji su Tristan Vukčević iz Partizana, kao i Mario Nakić.

Tristan je sin Dušana Vukčevića, nekadašnjeg košarkaša Crvene zvezde i reprezentativca Jugoslavije; iz mešovitog je braka i mogao je da igra za još nekoliko zemalja (Švedska, Grčka), ali se opredlio za Srbiju.

Mario Nakić je takođe iz mešovitog braka. Ima pravo da nastupi za Srbiju ili Hrvatsku i uprkos tome što je rođen u Beogradu i što se košarkaški formirao u Zemunu i Partizanu, još uvek se nije opredelio za koga će zaigrati.

„O svima se razmišlja, sve koje ste naveli iz različitih uglova treba posmatrati, zbog mesta rođenja, broja pasoša i drugih stvari. Kod Tristana postoji opredeljenje da igra za Srbiju, ali mora da sačeka 21. rođendan da bi mogao da obuče dres reprezentacije. Skauting se proširio. Potpisuje se dokument kojim se obavezujete da ćete igrati za reprezentaciju do 18, odnosno 21. godine. Deca se uvode tako u situacije u kojima ne žele da budu, ali tu mi ne možemo mnogo. Tristan nije želeo da nastupa za Grčku, strpljivo čeka 21. rođendan. Sada po novom pravilniku igrač koji je u mlađim kategorijama igrao za jednu reprezentaciju, do 23. godine neće moći da menja košarkaško državljanstvo“, otkrio je Tarlać, a zatim se okrenuo situaciji u kojoj se nalazi Mario Nakić.

„Jedini način da se to spreči jeste da se radi skauting od najmlađih dana, da budu u našem sistemu, kako ih neko drugi ne bi prisilio da igraju tamo gde možda ne žele. Igrači sa našim korenima iz američkih srednjih škola su na našem radaru, visoko se kotiraju i pratimo ih. Oko Marija Nakića ne bih previše, jer ne želim da mi nešto iznosimo neke tvrdnje dok se porodica ne oglasi.“

Javnost veoma zanima za koga će se opredeliti Andrej Stojaković, sin Predraga Stojakovića. Sa 17 godina, pokazuje izuzetan talenat na srednjoškolskom nivou u Americi. Nedavno se opredelio da studije upiše na Stenfordu, koji nema toliko kvalitetan košarkaški program, ali je sa naučne strane jedan od najboljih univerziteta na svetu (više od 20 nobelovaca).

Andrej je takođe iz mešovitog braka; majka mu je Grkinja i ima pravo da zaigra čak za tri reprezentacije (Srbiju, Grčku, Ameriku).

„U kontaktu smo, o tome razgovaramo od Andrejevog rođenja. Moje prijateljstvo sa Peđom ne menja ništa u odnosu na odluku koju prvo mora da donese dete. Gde se oseća najbliže, najtoplije, kao što je došlo od Tristana. Trebalo je vreme da on to odluči, tako treba i Andrej. Ne može Peđa da preseče, već Andrej, da on oseti da ovde pripada.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari