Država stala iza odbojke 1Foto: Prvoslav Lešević

Ono što je bila košarka u Jugoslaviji to je odbojka u Srbiji – sport broj jedan. O igračima, selektoru i predsedniku skoro sve se zna, ali ko je predsednik Skupštine OSS, znaju samo retki.

Mnogi bi rekli, što bi i trebalo da znamo. Kad to kaže neko iz Beograda, Kragujevca ili Subotice je razumljivo, ali ako to ne zna dobar deo javnosti u Novom Pazaru, to već nije u redu. Radoslav Milić, prvi čovek Skupštine OSS, rođen je i živi u Novom Pazaru. U odbojci je od tinejdžerskih dana, a od leta 2016. godine i na čelu najvišeg odbojkaškog organa u zemlji. Prvi je Novopazarac na tako visokoj funkciji u nekoj sportskoj organizaciji.

Promene u vrhu dogodile su se pre četiri godine. Znači li to da je ovo poslednja godina predsednikovanja najvišim odbojkaškim telom?

– Mandat aktuelnog rukovodstava se završava 2021. godine. Skupština je 2016. godine izglasala promenu statuta kako izbori ne bi pali u olimpijskoj godini. Koncentracija na najveći sportski događaj je u prvom planu.

U ozbiljnim organizacijama, a odbojkaška po svim parametrima to jeste, da visokih funkcija se ne dolazi slučajno.

– Od osnivanja Novog Pazara sam u klubu, prvo kao igrač, potom kao trener mlađih kategorija, pa član uprave, a od 2006. godine do 2013. radio sam i kao trener prvog tima, dakle, skoro sve vreme koje prethodi ulasku u Superligu. Od 2008. u jednom mandatu bio sam član Gradskog veća zadužen za sport. Da budemo pošteni, bez politike nema ničega. U to vreme kao klub postajemo interesantni. Korak po korak i iz druge lige stigli smo do prve i Superlige. Po broju trofeja u Srbiji smo u četiri najveća kluba, uz Vojvodinu, Crvenu zvezdu i Partizan. U odbojkašku organizaciju ušao sam kao delegat međuregionalnog Raško-Rasinskog saveza. Dakle, 43 godine bez dana prekida sam u odbojci.

Šta mislite koliko je poznatu u Novom Pazaru i šire da je Novopazarac prvi čovek najvišeg odbojkaškog tela?

– Kad je izbor bio aktuelan znalo se, u međuvremenu niko novi nije saznao, a i oni koji su znali su verovatno zaboravili. Mislim da niko od Novopazaraca u nekoj velikoj sportskoj organizaciji nije ovako daleko dogurao. Međutim, vreme prolazi i sa sobom to povlači zaborav. Tako zaborave da vas pozovu kad je neka sportska manifestacija, već se traži od Beograda da pošalje nekog visokog sportskog zvaničnika. Kad se dobije odgovor da takav funkcioner živi u Novom Pazaru, sledi uobičajeno – jeste, ali on je naš.

Bili ste član delegacija OSS na dosta velikih takmičenja?

– Na licu mesta sam prisustvovao kada su devojke uzele dva evropska zlata, a muškarci bronzanu medalju na Evropskom prvenstvu u Poljskoj (2017).

Srećne ruke niste bili na nedavnom kvalifikacionom turniru muškaraca u Berlinu, opet smo ostali bez olimpijske vize?

– Da su ključni igrači bili zdravi sigurno bi se Srbija našla u Tokiju. Mnogi su došli povređeni, pa su treninzi više ličili na ambulantu. Trebalo je u prethodnim kvalifikacijama da prođemo, Italijani su bili domaćini, ali i najslabiji od svih jakih na koje smo mogli da naletimo. Onda smo promenili selektora. Kovač je nasledio Grbića i to je dovelo do promene atmosfere u timu, dovoljno za evropsku titulu. To nam je i trebalo, jer za mesec dana koliko je Kovač sa njima radio nemoguće su drastične izmene u igri. Nažalost, na odlučujuće kvalifikacije u Berlin svi su stigli maksimalno spremni, a mi sa Urošem Kovačevićem, koji zbog povrede ne udara već gura loptu, bez odličnog primača Ivovića i Atanasijevića, koji nije mogao da da sto odsto mogućnosti. U Tokiju nam je bilo mesto, ali isprečila se viša sila. Kvalifikacije su bila veoma teške, a mi zamene za najbolje nemamo. Kad jedan takav nedostaje, to je već problem. Satisfakcija je što će se naše devojke naći u Japanu.

OSS je u fazi rešavanja jednog akutnog problema. O čemu se radi?

– S proleća počinje izgradnja odbojkaškog centra u neposrednoj blizini Studentskog grada u Beogradu. Gradiće se sala i hotel. Sve najveće reprezentacije sveta odavno imaju takav objekat, pa kad i to uzmemo u obzir dolazimo do zaključka da je odbojka u Srbiji čudo. Samo mi znamo iz kakvih uslova smo stizali više puta do trona.

Odjeknula je vest da će država stati iza svih klubova koji se budu plasirali u evropska takmičenja. Ove sezone zbog besparice svi su odustali izuzev Vojvodine?

– Na nedavnom sastanku u OSS sa predstavnicima svih klubova rečeno je da će svi koji steknu uslove za evropske kupove imati besplatno učešće. To znači, prevoz, smeštaj, licenciranja, kotizacije, osiguranja, troškovi za sudije i delegate, koji uopšte nisu mali, sve će im to biti podmireno. Klubovima je ostalo da ostvare plasman za Evropu i da se prijave za takmičenja. Moguće je da od naredne sezone imamo četiri ženska i četiri muška, možda i po pet klubova, u svim evropskim takmičenjima. Tom prilikom klubovi su izrazili zahvalnost OSS i državi koja je to sve omogućila. Ovo važi za narednu sezonu, mada mislim da će se ovakav vid pomoći produžiti i za svaku sledeću. Nikada odbojka nije imala veću pomoć države. S druge strane, Savez nikome ništa ne duguje, ni žutu banku, medalje, nagrade, sve što je trebalo da se finansijski pokrije, to je učinjeno od strane države. Prošle sezone našli smo se na tantalovim mukama. Tri sezone je Novi Pazar bio deo evropskih kupova, dobro znam sa kakvim problemima smo se suočavali. Učestvovali smo, a onda ostajali u velikim dugovima. Veliki je to bio namet za klub, zato je ovo velika pobeda odbojke.

Od sledeće sezone superligaši će igrati sa novim loptama. Zašto?

– Moramo da se prilagodimo normativima FIVB. Sve je isto na novoj lopti, težina i oblik, razlika je samo u boji. Novi Pazar kao superligaš dobiće od saveza 30- ak takvih lopti, a sadašnje će proslediti mlađim kategorijama ili drugim selekcijama, čija takmičenja će se odvijati i dalje sa dosadašnjim loptama

Redovno gledate utakmice Novog Pazara. Koristi li klub usluge Radoslava Milića?

– Novi Pazar kao i sa ranijim rukovodstvom funkcioniše normalno. Uvek sam mu na usluzi. Učiniću sve što mogu kad za tim bude postojala potreba.

Da li ste potrebni?

– Da osvajam titule i obezbeđujem opstanak, to ne mogu. Ako treba da se nešto ubrza i oko licenciranja igrača mogu mnogo da pomognem.

U poslednje dve sezone uspesi izostaju, bilo je i pogrešnih poteza prilikom dovođenja igrača. Šta se po vašem mišljenju dogodilo?

– Pojavio se novac u srpskoj odbojci. Mnogo su skočile cene igrača, a opet mladi igrači odlaze iz naših klubova i pre nego u njima zaigraju. Srbija im dođe kao rezervna varijanta. Primera radi, Polomac je u Novom Pazaru imao veća primanja nego u Nici. Cifre nisu realne, a nemamo domaći kvalitet, pa su klubovi prinuđeni da angažuju strance. Novi Pazar jednostavno mora da posegne za igračima van Srbije, jer ih ovde nema. Naravno, bilo je i grešaka u dovođenju.

Da li je urbana priča ili izmišljotina da domaći igrači traže mnogo veći iznos novca kada dolaze u Pazar, nego u klubove iz Požarevca, Niša ili Subotice?

– Apsolutna je istina, a zašto je to tako, to morate da pitate igrače.

Superliga će se i dalje igrati u Pazaru

Krenule su utakmice posle kojih ćemo saznati ko napušta elitu, a ko osvaja titulu. Po Miliću, rasplet će biti više nego interesantan. „Novi Pazar ukoliko igrači budu zdravi sigurno ostaje u ligi. Ako najvažniji igrači ne bude uspeli da se oporave u potpunosti, biće problematično i pored pobede u prvom kolu plej – auta u Kraljevu. Kvalitetna smo ekipa, koja sa dobrim korektorom, a to je bio Tupči, sigurno je u šest najboljih. Što se tiče prvaka, Vojvodina će se naći u finalu, Partizan ima kompletan tim, Niš je odličan sa dvojicom igrača koji sami mogu da donose pobede. S druge strane, Radnički sa trenerom Kobiljskim, Mladi radnik sa Kubancem Kalom su sastavi koji mogu svima da pomrse konce. Biće jako zanimljivo, svašta se može desiti do kraja“, zaključuje Milić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari