Prvi stepenik u eliminacionoj fazi rukometašice Srbije uspešno su preskočile. Andrea Lekić i saigračice položile su važan ispit u Kombank areni pred oko deset hiljada svedoka, namerene da diplomski rad u nedelju odbrane pred dupke punom Arenom. Južna Koreja je arhivirana – 28:27 (13:12), a na redu je meč sa Norveškom u sredu u borbi za polufinale Svetskog prvenstva. Odbrojavane su poslednje sekunde do produžetka, kada je Jelena Erić bukvalno uz zvuk sirene šutem sa zemlje, u stilu Nedeljka Jovanovića žabicom prevarila golmana dovevši do delirijuma ne samo navijače, već i svoje saigračice.


Srbija – J. Koreja 28:27 (13:12)

Hala: Kombank arena. Gledalaca: 10.000.

Sudije: Fonseka i Santos (Portugalija).

Sedmerci: Srbija, Južna Koreja 9(8).

Isključenja: Srbija 6, Južna Koreja 6 minuta.

Srbija: Krpež 4, Popović 6, Lekić 8, Živković, Damnjanović 6, Erić 1, Risović, Rajović, Ognjenović, Filipović, Tomašević, Nišavić, Stoiljković, Liščević, Cvijić 3, Lojpur.

Južna Koreja: Kim, Li, Čoi 3, Von, Park, Ju 4, Kim 2, Jung, Song, Rju 4, Jung 8, Li, Kim, Vu 6, Nam, Gvon.

 

Način na koji je izvojevan trijumf nad više nego upornom selekcijom Južne Koreje dovoljno govori o nekonstantnosti u igri Srpkinja. Od vrha do dna linija je pretanka u igri naše selekcije. Dobar i raznovrsan napad u nekoliko navrata nagrađen je sa prednošću od tri do pet golova razlike. Ipak, svaki put kada je trebalo da se rivalkama zada odlučujući udarac Srpkinje su stale, bezidejnom igrom dozvolile su Južnoj Koreji da mahom iz kontranapada prelako istopi zaostatak. Činilo se da će nakon prednosti od šest golova (20:14) u 41. minutu reprezentacija Srbije rutinski privesti meč kraju. Popovićeva je sa desnog beka probijala veoma lako duboku zonu protivnica. Kada je Lekićeva uspela da uspostavi vezu sa Cvijićevom, a Damnjanovićeva da mahom šutem iz prvog koraka pogađa kao na traci, stvorio se utisak da će Korejke istaći belu zastavu i pre isteka poslednjeg minuta. Umesto da nastave sa forsiranjem igre na crtu, gde je korpulentna Cvijićeva delovala prejako za protivničku odbranu, Srpkinje su počele da soliraju. Presporom igrom omogućile su preupornim Korejkama da nadoknade izgubljeno i da u poslednja dva minuta budu u egalu. Strah i trema uvukli su se pod kožu izabranica Saše Boškovića. Srećom, Damnjanovićeva je šutem iz koraka sa zemlje odbila prvi napad Korejki, zatim je Tomaševićka odbranila šut sa krila, a onda je Erićeva maestralnim potezom skinula preveliki teret sa Ognjenovićeve, koja je lako mogla da postane tragičar pošto je u presudnim trenucima iz dobre situacije sa levog krila pogodila stativu.

– Ovo su mi najlepši trenuci u životu. Uspele smo da nadoknadimo propušteno. Korejke su se vratile, međutim ponovo smo pokazale veliko jedinstvo i želju za uspehom. Norveška je na redu. Hoćemo da im se revanširamo za poraz sa poslednjeg Evropskog prvenstva – u jednom dahu izgovorila je Erićeva nakon meča.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari