Filipović najbolji igrač i strelac, Divcu orden 1

Olimpijski turnir u vaterpolu završen je trijumfom reprezentacije Srbije, a njen najefikasniji igrač Filip Filipović proglašen je za najboljeg igrača takmičenja, dok je zajedno sa reprezentativcem Španije Giljermom Molinom bio je najbolji strleac.

Pored toga, Filipović i centar našeg tima uvršetni su idealni tim olimpijskog turnira.

Pored njih, tu su još Molina, Darko Brguljan, Sandro Sukno, Marko Bijač i Kristijan Prešuti.

Na sesiji Međunarodnog olimpijskog komiteta, poslednjeg dana Letnjih olimpijskih igara u Rio de Žaneiru predsedniku Olimpijskog komiteta Srbije Vlade Divcu uručen je Olimpijski orden.

Ovo visoko priznanje Međunarodnog olimpijskog komiteta Divac je dobio kao učesnik na Olimpijskim igrama 1988. u Selu i 1996. u Atlanti i kao osvajač dve srebrne olimpijske medalje.

U obrazloženju odluke rečeno je da je Vlade Divac posle završetka sportske karijere dao veliki doprinos kao društveno-sportski radnik, da je doprineo razvoju olimpijskog pokreta i pre svega razvoju olimpijskog sporta u Srbiji.

„Velika je čast svakako i za mene lično, ali rekao bih pre svega za Olimpijski komitet Srbije i naš sport uopšte. Veoma mi je drago što ova čast dolazi u trenutku kada je naš olimpijski tim napravio istorijski uspeh na Olimpijskim igrama. Ovo priznanje je potvrda da je srpski sport prepoznat i visoko cenjen u međunarodnim okvirima,“ rekao je Divac po uručenju ordena.

Prema Povelji MOK, Olimpijski orden se dodeljuje u specijalnim slučajevima kada neka osoba svojim aktivnostima promoviše olimpijske vrednosti, kada ostvari značajne zasluge u svetu sporta ili kada pruža doprinos razvoju olimpijskog pokreta, bilo putem ličnog dostignuća ili kao doprinos razvoju sporta uopšte.

Posle dr Mihajla Andrejevića, nekadašnjeg člana Svetske fudbalske federacije (FIFA), Milana-Bate Ercegana nekadašnjeg predsednika Međunarodne rvačke federacija (FILA), nosioci ovog visokog priznanja su i Borislav Stanković, kao počasni član Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) i Đorđe Perišić u tom trenutku odlazeći generalni sekretar Jugoslovenskog olimpijskog komiteta (JOK).

Španiji bronzana medalja

Košarkaši Španije osvojili su danas treće mesto na olimpijskom turniru u Rio de Žaneiru pošto su pobedili Australiju sa 89:88. Španci su u polufinalu poraženi od Sjedinjenih Američkih Država, a Australija je izgubila od Srbije. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari