Finale Lige šampiona trebalo bi da dostigne brojku od 450 miliona gledalaca 1Foto: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Evropska fudbalska unija (Uefa) procenila je da će bar deo današnjeg finala Lige šampiona između Mančester sitija i milanskog Intera pratiti oko 450 miliona gledalaca širom sveta.

Prema proceni Uefe utakmicu u Istanbulu u celosti bi trebalo da gleda oko 150 miliona ljudi. U procenu su uključeni gledaoci koji će kod kuće pratiti prenos, navijači koji će preko striming platformi gledati utakmicu i oni koji će meč pratiti u barovima, restoranima i drugim javnim mestima.

Cifra od 150 miliona je niža od rekordnih 184 miliona koliko je gledalo finale Lige šampiona 2014. godine, kada je Real Madrid posle produžetka savladao gradskog rivala Atletiko sa 4:1.

Najavljeni niži rejting ove godine odražava promenu navika gledanja i odsustvo Real Madrida, koji ima veliku bazu navijača širom sveta.

Prošlogodišnje finale između Reala i Liverpula (1:0) prosečno je gledalo 166 miliona ljudi, a finale dva ista tima 2018. godine pratilo je pet miliona manje.

Finale Liverpula i Totenhema 2019. godine prosečno je pratio svega 91 milion ljudi, dok je najniža gledanost u poslednjih 15 godina zabeležena 2021. kada su se sastala takođe dva engleska kluba – Mančester siti i Čelsi (84 milona).

Na nižu gledanost utiče i poslovna politika Uefe koja sve manje prava prenosa daje osnovnim televizijskim kanalima.

Ugovori o emitovanju sa privatnim televizijama doveli su Uefu do ovosezonskog prihoda od oko 3,6 milijardi evra za sva tri takmičenja (Liga šampiona, Liga Evropa, Liga konferencija).

Klubovi koji su ove godine igrali u Ligi šampiona (32) dobiće od Uefe više od dve milijarde evra, a najveći iznos pripašće Mančester sitiju (najmanje 120 miliona evra).

Finale između Mančester sitija i Intera igra se večeras u 21.00.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari