FSS o "snobovskoj" Superligi: To je odvajanje elitnog od nacionalnog fudbala 1Foto: Vojislav Stojsavljević/Danas

Mogućnost osnivanja Superlige proizvela brojne rekacije fudbalskih pregalaca među kojima je i Fudbalski savez Srbije.

Evropski sud pravde u Luksemburgu jučerašnjom odlukom faktički je dozvolio da se krene sa realizacijom projekta fudbalska Superliga koji zdušno podržavaju Real Madrid i Barselona.

UEFA je prekorena da je fudbalski monopolista što se kosi sa zakonima Evropske unije međutim otkalnjanje svih pravnih prepreka ne znači automatski i da će ideju o Superligi prihvatiti svi relevantniji fudbalski pregaoci na Starom kontinentu.

Velikani poput Bajerna, Pari Sen Žermena, Rome, Intera, Mančester junajteda… odmah su se izjasnili da su protiv takvog projekta, a jedino je Napoli izrazio želju da se priključi Realu i Barseloni u sprovođenju zamišljenog.

Među onima koji se protive jedno, u suštini elitističkom projektu nalazi se i Fudbalski savez Srbije.

– Povodom odluke Evropskog suda pravde o takozvanom slučaju ‘Superliga’, Fudbalski Savez Srbije izražava snažnu i bezrezervnu podršku evropskom modelu organizacije sporta i načinu funkcionisanja takmičenja pod okriljem UEFA. Svim sredstvima borićemo se za zaštitu nacionalnih šampionata i odbranu opšteg principa sportskih uspeha i napredovanja u ligama na osnovu postignutih rezultata, kao i poštovanje ustanovljenih međunarodnih fudbalskih kalendara. Fudbal je sport koji pripada svima – navedeno je u saopštenju FSS-a.

Korvna kuća srpskog fudbala smatra da kriterijumi moraju biti jasni i zasnovani na sportksim rezultatima.

– Bilo kakvo alternativno takmičenje na principima suprotnim evropskom modelu sporta za koje kriterijumi nisu potpuno jasni preti da ugrozi integritet nacionalnih šampionata i poništi sve vrednosti ove najlepše igre na svetu. Lopta se kotrlja zbog navijača, a oni su mnogo puta potvrdili negativan stav prema takmičenju koje odvaja “elitni” od nacionalnog fudbala. Projekat takozvane “Superlige” otuđio bi fudbal od naroda i poslao ga u još čvršći zagrljaj bogatih i moćnih.Fudbalski savez Srbije stoji na stanovištu da “Superliga” nije projekat kompatibilan osnovnim vrednostima sporta i tradiciji fudbala koju je UEFA gradila skoro sedam decenija i koja podrazumeva takmičenje zasnovano na uspehu i rezultatu ostvarenom na terenu. Niko nema pravo da potkopa temelje fudbalske piramide isključivo iz materijalnih razloga i na osnovu ličnih interesa. Apsolutno poštujući odluke evropskih institucija i zakone Evropske unije, nastavićemo da radimo u interesu sistema vrednosti za koji se zalaže UEFA kao naša krovna organizacija – podvučeno je u tekstu kojim se FSS obratio javnosti.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari