Osveta servirana hladna: Žoao Feliks uzleteo u Barseloni oslobođen Simeoneovih stega iz Atletika 1Foto: EPA-EFE/Alberto Estevez

Fudbaleri Barselone su pobedili Atletiko iz Madrida na Monžuiku u 15. kolu španske Primere. Strelac jedinog gola, u 28. minutu, bio je Portugalac Žoao Feliks (24), koga su Madriđani dali na pozajmicu u Kataloniju do kraja sezone.

S njima ima ugovor do 2029, ali je i Barselonino pravo da ga otkupi.

Pogodak nije bio običan za jednog od najdarovitijih portugalskih napadača u sazvežđu ere njegovog zemljaka Kristijana Ronalda. Osveta je servirana hladna jer je Žoao Feliks malte ne otpisan u Atletiku.

U klasi sa Šaponjićem

U Španiju je stigao u leto 2019. iz Benfike za 127,2 miliona evra, s nagradom za najboljeg mladog igrača u Evropi.

Počeo je u Portu. Sa 16 godina je prešao u Padroneze, a ubrzo zatim je postao lisabonski orlić. Pored mlađih kategorija Benfike igrao je i za njen B tim zajedno s Ivanom Šaponjićem, omladinskim prvakom sveta sa Srbijom u Novom Zelandu 2015.

Debitovao je u prvom timu 2018. u kvalifikacijama za Ligu šampiona. Bila je to jako dobra sezona za devetnaestogodišnjaka. U 43 utakmice zabeležio je dabl-dabl –  25 golova i 11 asistencija.

Najistrajniji u borbi da ga dovede u svoje jato bio je Argentinac Dijego Simeone, dugogodišnji Atletikov trener. Kada se uzme u obzir da popularni Čolo neguje rigidan fudbal u stegama taktike bilo je teško očekivati da će se mladi Portugalac uzleteti uprkos ubitačnom osećaju za golove (kakva sličnost sa sudbinom Darka Pančeva u Interu).

Zanimljivo je da je Šaponjić pet dana posle Feliksa takođe prešao iz Benfike u Atletiko, gde je odigrao svega pet utakmica.

Gorčina na Metropolitanu

Feliks je bio skroman u Atletiku za dve i po sezone. Odigrao je 131 utakmicu. Postigao je 34 gola. S Madriđanima je osvojio titulu prvaka Španije 2021, ali nije bio po Simeoneovoj volji pa je skrajnut.

„Samo moji najbliži znaju šta sam proživeo. Pustio sam da sve izađe iz mene, zbog svega što se dogodilo meni i mojoj porodici. Gol posvećujem sebi i saigračima u Barsi koji su me lepo dočekali. Znajte da svako ko u Atletiku kaže da mu odgovara trenerov stil igre – laže“, opisao je Feliks svoju sreću zbog gola i gorčinu zbog trpljenja u Madridu.

Atletiko ga je slao na pozajmicu i pre. Odigrao  je drugo polugođe prošle sezone u Čelsiju. Nije se snašao na najbolji način za kratko vreme (četiri gola u 20 utakmica).

Po povratku na Metropolitano Feliksu se tražio novi klub. Pominjao se odlazak u Saudijsku Arabiju i to u Al-Hilal, čiji napad sad predvodi Aleksandar Mitrović. Barselona se ukazala kao spas u smiraj prelaznog roka. Pošto su joj propali napori da vrati Brazilca Nejmara i da dovede Portugalca Bernarda Silvu, izbor za rešenja u napadu pao je na Feliksa.

Pod komandom Ćavija Ernandeza se preporodio. Osvetnički gol mu je bio peti u sezoni.

Barselona ima nameru da ga zadrži, ali pitanje je da li će biti spremna da usled svojih finansijskih problema izdvoji oko 50 miliona evra koliko se procenjuje vrednost portugalskog napadača.

„Srećan sam u Barsi. Nadam se da će se klub potruditi da me trajno dovede“, nema dilemu Feliks o svojoj budućnosti.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari