Kadet OFK Beograda u raljama nakaradne odredbe Disciplinskog pravilnika FSS: "Samo je dete, ni krivo ni dužno, pretrpelo štetu" 1Foto: Dusan Milenkovic/Starsport

Možda se nije naširoko znalo, ali sad se zna da u našem fudbalu zbog birokratskih grešaka starijih mogu da ispaštaju i 16-godišnjaci.

Primer potiče iz utakmice Prve beogradske lige za kadete (igrači rođeni 2007) između OFK Beograda i BSK, odigrane još 24. septembra u petom kolu, koja je na terenu završena ubedljivom pobedom podmlatka s Karaburme (11:0), ali su tri boda pripala gostima službenim rezultatom 3:0.

OFK Beograd je ostao praznih ruku jer je utvrđeno da je njegov kadet Predrag Udovičić, golman, u istom danu bio akter dva meča u mlađim uzrastima, što nije dozvoljeno po Disciplinskom pravilniku Fudbalskog saveza Srbije.

Klub je kažnjen novčano s 10.000 dinara.

Direktoru omladinske škole na Omladinskom stadionu Stevanu Mojsiloviću je izrečena zabrana na četiri meseca po kojoj ne može da bude ovlašćeni predstavnik OFK Beograda na mečevima.

Najcrnje u svemu je to što je u isti koš stavljen Udovičić s dva meseca kazne.

Od sporne utakmice praktično i nije više mogao da bude u timu, budući da je poslednje kolo jesenjeg dela lige s 14 klubova odigrano 18. novembra.

Mojsilović je izjavio za „Sportski žurnal“ da okajava tuđi greh, jer ga je sekretar kluba prijavio za zvanično lice bez njegovog znanja.

Kadet OFK Beograda u raljama nakaradne odredbe Disciplinskog pravilnika FSS: "Samo je dete, ni krivo ni dužno, pretrpelo štetu" 2
Foto: Emir Sadovic/Starsport

Za kadetsku ligu je nadležan Fudbalski savez Beograda (FSB).

Izvor sa Starog DIF-a nam je rekao da se ovakvi prekršaji dešavaju neretko.

– U pravilnik su vrlo dobro upućeni svi: i klubovi i treneri i deca. Nema teoretske šanse da nisu znali za Udovičića. Po informacijama koje imamo taj dečko je u drugoj utakmici ušao u igru i odigrao je 20 minuta i to je ušlo u zapisnik sa utakmice, na osnovu čega je već nedelju dana kasnije sprovedena disciplinska mera. Pravilo važi i za seniore, ali su u mlađim uzrastima kazne znatno blaže – predočeno nam je iz FSB.

Sve i da je Udovičić, kao se sugeriše, znao da čini prestup, zar očekivati od 16-godišnjaka da se suprotstavi odluci trenera ili klupskih zvaničnika zarad kredibiliteta takmičenja?

Predsednik Sindikata profesionalnih fudbalera Srbije „Nezavisnost“ Mirko Poledica kaže da je zatečen kažnjavanjem deteta.

– Klub mora da plati 10.000 dinara, što je stvarno smešno. Direktor škole OFK Beograda je suspendovan na četiri meseca, ali ne vidim šta on to sada ne može da radi, osim što ne može da sedi na klupi tokom utakmice. Dete je prošlo najgore ni krivo ni dužno Deca nisu pravnici i ne treba da znaju pravilnike FSS. Rigorozna je kazna od dva meseca za kadeta. Jasno je da je klub presudno pogrešio, jer dete nije samo ušlo u igru, a suštinski je jedino pretrpelo štetu. Više ništa ne može da me iznenadi u srpskom fudbalu – jasan je Poledica.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari