Visoki funkcioner evropske kuće fudbala upozorio da je neophodna privatizacija srpskih klubova: Ovakav sistem je neodrživ, u UEFA se ne zna ko vodi Partizan 1Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Zoran Laković, direktor nacionalnih federacija u Uniji evropskih fudbalskih asocijacija (UEFA), tokom svog izlaganja na panelu „Uloga sporta u privredi i društvu“ na „Kopaonik biznis forumu“ upozorio je da je vlasnički sistem u srpskom fudbalu neodrživ.

On je rekao da je Srbija jedina zemlja u Evropi u kojoj postoje „udruženja građana“ koja vode klubove i dodao da je neophodna privatizacija kako bi se pravno uredila struktura vlasništva.

„Privatizacija treba da se dogodi, odnosno pravno uređenje klubova. Mislim da u Evropi ne postoje udruženja građana kakva su danas u Srbiji. Mi u UEFA ne znamo ko su članovi FK Partizan. To je problem ovakve pravne strukture kluba“, rekao je nekadašnji generalni sekretar FSS, a zatim dodao kako je potrebno napraviti održiv model finansiranja sporta:

„Treba da se dogovrimo šta želimo od fudbala, šta želimo od profesionalnog, šta od amaterskog sporta. Lično, mislim da ovaj sistem koji postoji u Srbiji nije održiv na profesionalnom, a pogotovo na amaterskom nivou. Neophodno je napraviti okvir u kojem će se svi učesnici isto ponašati“, rekao je Vlahović, a potom naveo da bi u Srbiji mogao da se primeni ono što su uradili u Portugaliji.

„Uredili su sport i fudbal je uzeo deo ukupnog kolača od igara na sreću. Portugalski fudbalski savez prihoduje 3,5 odsto ukupnog prihoda od igara na sreću, takozvanih kladionica. Da prevedem u novac, to je otprilike 80 miliona evra i to je novac koji dolazi u sistem“.

Laković se osvrnuo i na izgradnju nacionalnog stadiona.

„Ne želim da branim nikoga pojedinačno, hoću da branim fudbal i sport. Potreban nam je nacionalni stadion, a moramo da vidimo ko će koristiti taj stadion i na koji način će se održavati u budućnosti. Stadion u Varšavi, gde se ove godine igra finale UEFA Superkupa, je nacionalni stadion i nalazi se u centru grada. UEFA je bila dužna da potvrdi termin odigravanja Superkupa dve godine unapred, jer su im svi termini popunjeni. Od 1. jula do 7. avgusta, kada kao organizatori utakmice UEFA preuzimamo stadion, imaju pet koncerata“, objasnio je jedan od najuticajnijih funkcionera UEFA.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari