FSS dobija "pravog" predsednika posle dve godine 1photo: Pedja Milosavljevix

Prethodni glavnokomandujući u Izvršnom odboru Fudbalskog saveza Srbije, Slaviša Kokeza, podneo je ostavku još 22. marta 2021. godine, a Skupština FSS tek na današnjoj sednici (od 14.00) bira novu „glavu porodice“.

Prethodni predsednik FSS povukao se sa te pozicije pre isteka mandata, pod pritiskom optužbi da je blisko sarađivao sa kriminalnim klanom Veljka Belivuka, čijoj se „ekipi“ već neko vreme sudi za razna dela.

U međuvremenu je Slaviša Kokeza nestao iz srpskog fudbala, bar u formalno/pojavnom smislu, neki kažu i iz zemlje, a njegovim poslom su se kao zamenici predsednika bavili Marko Pantelić i Nenad Bjeković.

Evropska fudbalska federacija vršila je pritisak na FSS, postavljajući čak i rokove za izbor novog  predsednika, ali će tek danas delegati Skupštine ustoličiti Dragana Džajića. Bez ikakvog rezervnog scenarija.

Prvo zato što je legendarni fudbaler, direktor i počasni predsednik Crvene zvezde, uostalom kao i svi njihovi prethodnici, izabran još pre nekoliko nedelja, daleko van FSS. U tzv. olitičkim centrima moći.

Još onog trenutka kada je čuveni kapiten Mančester junajteda, Nemanja Vidić, najavio predsedničku kandidaturu, a Džajićev „lobi“ povukao iz priče doskorašnjeg ministra poljoprivrede Branislava Nerdimovića.

I na bivšeg defanzivca Crvene zvezde poslao čoveka moćne fudbalske biografije. Kako je Vidić na vrhuncu kampanje, juče, odustao od borbe za glasove 85 delegata, jedina dilema je ubedljivost Džajine pobede.

Propisi kažu da za njega ruku moraju podići makar 43  od 85 predstavnika regionalnih Saveza, klubova, Udruženja… a kako su i pre ozvaničavanja njegove kandidature mnogi požurili da mu javno daju apsolutnu podršku za očekivati je da ogromna većina aminuje Džajićevu promociju.

Poznato je i s kim će Kokezin naslednik deliti vlast, jer su kao članovi budućeg Upravnog odbora najavljeni: pomenuti Nedimović, Janoš Žemberi (prvi čovek TSC-a), Branko Zečević (vlasnik kompanije Metal Fer) i andra Sremčević (predsednika Ženskog fudbalskog kluba Crvena zvezda), na poziicijama potpredsednika.

U IO FSS sedeće još: Dragomir Lazović (predsednik Zajednice klubova Superlige Srbije), Dragan Simović (dugogodišnji prvi čovek Spartaka), Ljubiša Tumbaković (bivši selektor i trofejni trener Partizana), Dejan Delević (nekadašnji sudija), Marko Zdravković (predsednik FS Beograda i FK Voždovac), privrednik Aleksandar Mihailović, Vladimir Petrović Pižon (eks selektor i legenda Crvene zvezde), Vladan Gašić (prvi čovek Trajala), Nebojša Živanović  (lider FS regiona Zapadne Srbije) i Zoran Ignjatović (predsedavajući regiona Istočne Srbije).

Prema najavama već viđenog prvog čoveka FSS, o igri i rezultatima A reprezentacije nastaviće da brine šef stručnog štaba Dragan Stojković. Iako je čvrsto stajao uz Nenada Bjekovića, bivšeg igrača, trenera i direktora Partizana, čije je već organizovano ustoličenje na mestu predsednika u punom mandatu sabotirano na dan sednice Izborne Skupštine, prošlog oktobra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari