Gaćinović i hemija u svlačionici tajna uspeha Novog Pazara 1Foto: N. Kočović

Kada su fudbaleri Novog Pazara sredinom jula poraženi od Javora, što je bio treći uzastopni poraz na startu nove sezone Super lige Srbije, a znajući da im slede dueli sa Partizanom, TSC-om i Radničkim iz Niša, navijači “plavih” već su se pomirili sa sudbinom da će se njihovi mezimci i ove sezone boriti za opstanak, sa mršavim šansama za uspeh.

Mesec i po dana kasnije, Novi Pazar nije na začelju tabele bez osvojenog boda, već nakon sedam uzastopnih pobeda sve ekipe gledaju ekipi Vladimira Gaćinovića u leđa, pa i šampion Srbije Crvene zvezda, doduše uz dva meča manje.

“I tada sam govorio da igramo dobro, da ne treba ništa specijalno da menjamo i da će nam se problem produktivnosti vratiti samo ukoliko nastavimo tako da radimo i ne prestanemo da verujemo. Samo mi je bilo bitno da igrači ne padnu i ne izgube veru u sebe, to me je jedino opterećivalo, nismo ništa radikalno promenili, skupili smo se, trenirali još jače i rezultati su stigli”, kaže iskusni stručnjak za “Danas”.

Gaćinović tvrdi da tajne za istorijski niz pobeda Novog Pazara nema, a sve zasluge za sjajnu seriju i lidersku poziciju na tabeli pripisuje igračima.

“Zaista nije kliše, ali imamo sjajnu atmosferu u svlačionici, hemija među igračima je odlična. Ovo su momci sa karakterom, maksimalno treniraju, fokusirani su, nije ih ponela euforija, međusobno se poštuju, a za dobre rezultate je ključno da svi u svlačionici dišu kao jedan. To nam je i pomoglo da izađemo iz krize rezultata”, objašnjava Gaćinović.

Novi Pazar je uvek važio za “domaćinski tim”, Gradski stadion pre, a sada Džaizkoin arena, uvek je važio za “vruć teren”, a bučni navijači često su znali da svojim mezimcima pomognu da dođu do pobeda, neretko i nad mnogo jačim ekipama.

Međutim, Gaćinovićev Novi Pazar sada bez razlike pobeđuje i na strani, kao i pred praznim tribinama Džaizkoin arene. Međutim, daleko od toga da podrška navijača izostaje, nakon svake pobede na gostovanju za fudbalere se organizuje doček, a posle poslednjeg trijumfa u Kragujevcu u centru grada okupilo se 7.000 navijača.

“Ja sam Hercegovac iz Trebinja i sličnog smo mentaliteta kao Novopazarci, ali da nisam došao ovde ne bih verovao da postoji ovako nešto, ovakva gostoljubivost, ovakva podrška. Živim na periferiji i izbegavam da odlazim do centra grada, verujte, neprijatno mi je, ljudi me grle, čestitaju, neverovatno”, u čudu je šef struke Novog Pazara.

Novi Pazar će u derbiju 11. kola Super lige Srbije dočekati drugoplasiranu Crvenu zvezdu koja ima bod, ali i dva meča manje.

“To će biti pravi test i pokazatelj koji su nam dometi. Stalno ponavljam da mi još uvek ništa nismo postigli, da je bitan samo sledeći protivnik i ništa više, a u nedelju nam dolazi ubedljivo najbolji tim u regionu. Crvena zvezda će biti merilo koliko vredimo”, zaključio je Gaćinović.

Dugogodišnji sportski novinar Miljan Minić smatra da je Gaćinović svakako zaslužan za trenutne rezultate Novog Pazara, ali i da je na to uticala i promena ukupne atmosfere u klubu.

“Novi Pazar je sada finansijski stabilniji, završen je UPPR, stigao je novac od sponzora, lakše se diše. Bitan faktor je i što je, na predlog Gaćinovića, sačuvana okosnica tima od prošle sezone i uz par adekvatnih pojačanja napravljen je respektabilan sastav. Nije ovo, bar na papiru, najjači tim Novog Pazara, ali se slažem sa jednim bivšim igračem koji je, posmatrajući meč, rekao da bi sa ovim fudbalerima bez razmišljanja krenuo u rat”, smatra Minić.

On ocenjuje da to što su bili lišeni podrške navijača ne mora da bude otežavajuća okolnost za fudbalere Novog Pazara.

“Neke od najvećih rezultata, u koju se ubraja i jedina pobeda nad Crvenom zvezdom, Novi Pazar je ostvario pred praznim tribinama. Različito svaki igrač reaguje kad treba da igra pred 10.000 navijača”, dodaje Minić.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari