Grbić ili Gajić, to je pitanje 1Foto: Starsport

Mesec dana posle isforsirane i, reklo bi se, s viših instanci, vrlo instruirane, smene Nenada Golijanina, zbog suzdržanog stava prilikom prijema Kosova u Svetsku odbojkašku federaciju…

… odbojkaška Srbija će poslednjeg dana ove nedelje dobiti novog predsednika, odnosno nekoga koji će nastaviti tamo gde je pre pola godine stao prvi čovek evropskog ogranka FIVB Aleksandar Boričić.

U opticaju su dva kandidata, aktuelni potpredsednik jednog od najuspešnijih sportskih saveza u zemlji, nekada vrstan odbojkaš, Vladimir Grbić i Zoran Gajić, u čijoj je selektorskoj eri ovaj sport u Srbiji dostigao neke od najvećih dometa u svojoj istoriji. Višegodišnja alfa i omega OSS, Boričić jasno i glasno je stao na stranu Grbića, to su učinili i neki regionalni Savezi, dok su Gajića podržali njegov trenerski esnaf, dobar broj članova zlatne olimpijske generacije iz Sidneja 2000, kao i određen broj nižih saveza u hijerarhiji. Razlikuje ih i najavljeni pristup stanju u OSS u slučaju da dobiju većinsko poverenje Skupštine, jer je mlađi Grbić za hod utabanim stazama, a iskusniji Gajić za malu revoluciju u organizaciji, za koju tvrdi da je ogrezla u jednoumlju.

Obojica su, međutim, prošlih nedelja špartala zemljom, u nameri da u direktnim kontaktima sa glasačima pridobiju poverenje onih koji su oterali proverenog i dokazanog sportskog funkcionera Golijanina, a sada drže ključ ovih vanrednih predsedničkih izbora. Ako je on samo u njihovim rukama. U ispolitizovanom društvu kakvo je naše, skoro ništa ne može da prođe bez upliva sa strane, samo je pitanje koliko su oni vidljivi i da li su odlučujući tas na vagi ili potporni stub nečijoj ambiciji. U tom smislu valja očekivati tesnu pobedu Grbića ili Gajića, mada nije isključen ni scenario po kojem se, očigledno, podeljena odbojkaška Srbija preko noći ujedini u podršci nekome od njih dvojice, inače, svaki za sebe, ubeđenih u to da će posle izjašnjavanja 50 glasača, iza nedeljnog podneva u beogradskom hotelu M, preuzeti komande u OSS.

Kako bilo, bitno je da budući predsednik i njegov Upravni odbor ne proćerdaju bogato nasledstvo, jer OSS, za razliku od većine sportskih organizacija u zemlji, ima kontinuitet vrhunskih rezultata selekcija u obe kategorije i svim uzrastima, i ništa manje važnu finansijsku stabilnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari