Greg Popović dolazi u Beograd 1Foto: Starsposrt

Poznati kamp „Košarka bez granica“ okupiće od 15. do 18. avgusta NBA asove, bivše i sadašnje u hali na Žarkovu, beogradskom naselju. Učesnici će biti, između ostalih: Vlade Divac, Peđa Stojaković, Nikola Jokić, Geri Heris, a najpoznatije lice među trenerima čuveni Greg Popović, kome je otac Srbin, a majka Hrvatica.

Kamp će inače okupiti najbolje mlade evropske košarkaše do 17 godina koji će dobiti mogućnost da uče od čuvenih igrača i trenera iz NBA i FIBA, kao i da se takmiče protiv najperspektivnijih igrača iz regiona.

– Beograd je grad koji živi za košarku, a naša zemlja je prava riznica talentovanih mladih igrača. Radujemo se što ćemo zajedno sa NBA i KSS okupiti najbolje mlade košarkaše i košarkašice iz Evrope i što ćemo se još jednom uveriti u njihove kvalitete i potencijale tokom trajanja kampa – rekao je Zoran Radović, sportski direktor FIBA.

NBA, FIBA i Košarkaški savez Srbije najavili su i učešće sadašnjih i bivših NBA igrača kao što su Nemanja Bjelica (Minesota Timbervulvs), Bogdan Bogdanović (Sakramento Kings), Geri Heris, Nikola Jokić (Denver Nagets) i Frenk Kaminski (Šarlot Hornets). Najvaljen je i dolazak bivših reprezentativaca, sada operativaca Sakramento Kingsa Vlade Divca i Peđe Stojakovića, koji su učestvovali na prvom kampu 2001. godine, ali i NBA trenera – Popaj DŽons (Indijana Pejsers), Greg Popović (San Antonio Spurs) i Žak Von (Bruklin Nets). U ulozi direktora kampa biće Marin Sedlaček (Filadelfija Siksers) i Patrik Hant (predsednik Svetske asocijacije košarkaških trenera).

NBA i FIBA prvi put će u Srbiji da primene program za globalni razvoj košarke, sa ciljem da dodatno popularišu ovaj sport na našim prostorima.

– KSS je oduševljen što ćemo ugostiti učesnike kampa ‘Košarka bez granica’, a želim i da izrazim veliku zahvalnost našim prijateljima iz FIBA i NBA što su omogućili da se to ostvari. Naša zemlja je dala veliki broj talenata evropskoj i američkoj košarci, i samim tim, verujem da smo i zaslužili ovu privilegiju – izjavio je Dejan Tomašević, gensek KSS.

Deo kampa Košarka bez granica u Srbiji činiće i humanitarna akcija „NBA Cares“ u Beogradu, kako bi se donirala oprema za dečije bolnice.

Sa Kampa u NBA

Kamp „Košarka bez granica“ broji više od 3.200 članova iz 127 zemalja od 2001. do danas, a čak 55 bivših polaznika kampa draftovano je u NBA ili je potpisalo ugovor za neki od NBA klubova iz statusa slobodnih agenata. Rekord je dostignut u sezoni 2017/2018, kada su čak 24 bivša polaznika kampa učestvovala na prvom takmičarskom danu NBA lige, uključujući Miloša Teodosića (LA Klipers, učesnik kampa 2001. godine).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari