Radomir Antić, jedini trener na svetu koji je vodio veliku špansku fudbalsku trojku Real Madrid-Barselona- Atletiko Madrid, sa zanimanjem prati EP i s oduševljenjem konstatuje da je turnir u Švajcarskoj i Austriji već prevazišao njegova očekivanja.
– Izuzetno sam zadovoljan do sada viđenim na šampionatu, mada sam bio skeptik pre početka turnira.

Radomir Antić, jedini trener na svetu koji je vodio veliku špansku fudbalsku trojku Real Madrid-Barselona- Atletiko Madrid, sa zanimanjem prati EP i s oduševljenjem konstatuje da je turnir u Švajcarskoj i Austriji već prevazišao njegova očekivanja.
– Izuzetno sam zadovoljan do sada viđenim na šampionatu, mada sam bio skeptik pre početka turnira. Mislio sam da će sadržaj finalnog meča Lige šampiona, to jest način na koji su ga odigrali Mančester junajted i Čelzi, ostaviti traga na igru na ovom EURO. Srećom, pojavile su se reprezentacije Holandije, Portugala i Španije koje su me demantovale svojim partijama i rezultatima. I Turska je ostavila pozitivan utisak na mene. To je jedina ekipa koja se na dve utakmice vraćala iz negativnog rezultata i pobeđivala, a meč sa Česima je, na primer, završila sa pet centarfora na terenu n Holandija pleni napadačkom i efikasnom igrom. Da li su „lale“ i vaš favorit?
– Sjajno je to što Holandija radi na ovom prvenstvu. Prvo, kao trener moram da aplaudiram njenom selektoru. Oduševio me svojim pristupom i razmišljanjem u meču sa Francuskom, jer je mimo opšteg očekivanja, i pored vođstva, umesto napadača Van der Varta i Kujta uveo, po gol, jednako opasne Van Persija i Bumu. Marko van Basten potvrđuje da je holandska škola fudbala u službi igre, jer i kada vraća loptu pozadi njegova ekipa to čini radi stvaranja prostora, a ne zbog defanzivne taktike. A da ima viziju i hrabrost pokazalo je i njegovo odricanje od Davidsa i Sedorfa. Sviđa mi se i Portugal, mada su golman Rikardo i dešnjak Fereira slabe tačke, a Ronaldo i selektor Skolari još uvek opterećeni svojim slikanjem i karijerama. Hrvatska je dobar spoj mladosti i iskustva, sa odličnim Lukom Modrićem, igračem koji pravi razliku.
Neke selekcije su razočarale. Koje su ekipe za vas najneprijatnija iznenađenja?
– Može se reći da je prošlo vreme selekcija koje žive od stare slave. Počev od Grčke. Nedopustivo je da aktuelni evropski šampion uputi najmanje šuteva na gol. Isto važi i za Italiju. Izostanci Kanavara i Neste ne mogu da opravdaju improvizacije njegovog selektora, koji, recimo, jednog Materacija drži na klupi a centralnog defanzivca mu igra Panući. Svetski viceprvak Francuska mi liči na „groblje slonova“ sa „starcima“ Tiramom, Anelkom, Anrijem… Tim kojem igru pravi Makelele ne može puno toga.
Nemačka ne spada u ovu kategoriju, ali i ne liči na takmičarsku selekciju iz ranijih godina. Pogotovo mi smeta nervoza njene prve zvezde Balaka, koji kao ni ostatak veznog reda nije pokazao mnogo u ove dve utakmice. Problematični su i napadači, koji su zbog male minutaže u klubovima uglavnom van forme.
Koliko je naš fudbal blizu ili daleko od evropskog „krema“?
– Sva velika takmičenja su prilika našim stručnjacima da vide gde smo u odnosu na druge. Verujem da će posle ovog šampionata naći način da, vodeći računa o našem mentalitetu, naprave igru koja će doneti rezulate u narednim kvalifikacijama. Rumuni su pokazali stabilnost i defanzivno opredeljenje, ali nisu ništa naročito kada treba da prave igru, dok Francuze, verujem, očekuje smena generacija – zaključuje Antić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari