Hrvatski ministar: Samo Grčka može zatražiti prebacivanje postupka protiv hrvatskih navijača u Hrvatsku 1Foto: EPA-EFE/ANTONIO BAT

Samo Grčka može zatražiti prebacivanje u Hrvatsku postupka protiv hrvatskih navijača, osumnjičenih za nerede u Atini u kojima je ubijen grčki navijač suparničkog tima, izjavio je danas hrvatski ministar pravosuđa Ivan Malenica, javlja agencija Hina.

Posle masovne tuče uoči utakmice AEK-Dinamo uhapšena su 102 navijača zagrebačkog kluba nakon što je u huliganskom nasilju BedBluBojsa u Atini ubijen 29-godišnji navijač grčkog tima, a zagrebački navijači strahuju da im u zatvorima preti odmazda i preko svojih roditelja traže od hrvatskih vlasti da ih zaštite i što pre vrate kući, piše Hina.

Prema međunarodnom pravu, prebacivanje postupka u Hrvatsku može zatražiti samo Grčka i to u slučaju da su joj osumnjičenici nedostupni, odnosno ako su u Hrvatskoj ili nekoj drugoj zemlji.

„Sve je na Grčkoj. Očekujemo od grčkih vlasti pravično suđenje i da se postupak provede u što kraćem roku“, rekao je novinarima Malenica.

Po njegovim rečima, grčko pravosuđe nije od Zagreba tražilo podatke iz krivične evidencije za uhapšene državljane Hrvatske ili one koji su se eventualno vratili u Hrvatsku.

Hina navodi da je za potrebe obrane nekih od uhapšenih podatke zatražila hrvatska ambasada u Atini.

Tako je utvrđeno da njih 47 uhapšnih nisu, a jedanaestorica ranije jesu počinili krivična dela, ali Malenica nije mogao da precizira koja.

Uveravajući da vlada čini sve što je u njenoj moći, hrvatski šef diplomatije Gordan Grlić Radman rekao je da je iz Zagreba u Atinu otišao službenik koji govori grčki jezik i koji bi trebalo dodatno da unaprediti komunikaciju s grčkim vlastima.

„Jako smo zadovolji s tom komunikacijom. Verujemo u ono što dolazi od grčkih vlasti, a ne u ono što dolazi iz medija. Grčka je pravna država u kojoj je pravosuđe nezavisno“, naglasio je Grlić Radman.

Sugerišući da su navijači delimično sami krivi za situaciju u kojoj su se našli, šef hrvatske diplomatije podsetio je da su unapred znali da ne mogu ući na stadion atinskog kluba, a pokušali su i da sakriju da dolaze u Grčku.

„Ne želimo da se upuštamo u kvalifikacije jesu li i za šta su krivi. Ono što je bitno je zaštita hrvatskih državljana, ko god oni bili i šta god oni radili moraju dobiti konzularnu pomoć i pravnu zaštitu“, rekao je Grlić Radman.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari