Iako je sve osvojio polemike i dalje traju: Maradonu su baš tukli, Mesija štite sudije i pravila 1Foto: EPA-EFE/Ronald Wittek

U poređenju sa Maradonom, Leu Mesiju su konstantno spočitavali to što sa Argentinom nije osvojio Svetsko prvenstvo. Iako je i taj rebus rešio u Kataru i to na briljantan način, komparacije sa Maradonom poprimile su nove nijanse.

Ništa Mesiju nije vredelo, u poređenju sa Maradonom, ni to što je više od decenije igrao na vrhunskom nivou; četiri Lige šampiona, sedam Zlatnih lopti i sijaset trofeja sa Barselonom, kasnije i Pari Sen Žermenom.

U oceni lika i dela Maradone, minusi se nisu nabrajali, iako nije osvojio Kup šampiona sa Napolijem, sa Barselonom nijedan značajniji trofej, dok posle 30. godine života više nije ličio na fudbalera koji je pomerio granice mogućeg.

Jasna je diskrepanca stavljena na liniji osvajanja Mundijala.

I kada se činilo da jedini štih na strani Maradone neće osvojiti, Mesi je u Kataru predvodio Argentinu do titile Svetskog prvaka na sjajn način.

Dobio je i priznanje za najboljeg fudbalera na turniru u Kataru, dostigavši, samim tim, planetarni fudbalski vrh.

Ipak, kada je euforija utihnula, a poređenja sa Maradonom privremeno stavljena „van snage“, pojavila su se nova tumačenja fudbalskih dostignuća obojice, a kao važna merna jedinica postavljeno je vreme u kojem su nastupala dvojica fudbalera.

Karl Hajnc Rumenige, nekadašnji as Bajerna i Intera, kasnije dugogodišnji funkcioner u minhenskom velikanu, zanemario je činjenicu da je u doba Maradone igrano daleko manje utakmica, da se manje vodilo računa o telu, oporavku, načinu ishrane, kao i to da su se hedonistički porivi podrazumevali.

Za njega, činjenica da se igralo grublje dovoljna je da Mesijeva dostignuća stavi po strani i Maradonu ostavi na pijadestalu najboljih igrača svih vremena.

– Različiti su igrači Maradona i Mesi. Dijego je imao neprihvatljiv tretman na terenu, protivnici su ga neprestano udarali, tukli. To su bile neprestane batine. Sećam se meča sa Napolijem, dok sam bio u Interu, naši igrači su ga sve vreme tukli baš jako. Mesija, s druge strane, štite i sudije i pravila. Čim ga neko pipne odmah se svira faul. Ne polemišem o njegovim tehničkim kvaitetima, on je jedinstveni šampion, ali za mene je Maradona i dalje najbolji u istoriji fudbala – naveo je Rumenige u intervjuu za Korijere delo sport.

Pecnuo je čuveni Nemac Čelsi zbog načina poslovanja i potrošenih 600 miliona evra u poslednja dva prelazna roka.

– Čelsi je bacio na stotine miliona evra da bi bio deseti na tabeli. Apsurdno.

Načudio se finansijskim malverzacijama zbog kojih je Juventus optužen.

– Nisam mogao da verujem šta je Juve sebi dozvolio. Nikad ranije nisam čuo ništa slično u životu.

Imao je šta da poruči i Barseloni, prevashodno zbog optužbi da je plaćala „konsultantske usluge“ predsedniku Sudijske komisije.

– Ništa me to nije iznenadilo, jer sam se osećao čudno svaki put kad bih poslednjih godina gostovao u Španiji.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari