Italija "već" u Kataru, Poljaci već u finalu 1foto EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Danas počinje baraž evropske zone za Svetsko prvenstvo u Kataru, posle kojeg bi bile poznate i preostale tri reprezentacije koje će se plasirati na Mundijal. Ranije je bilo predviđeno da se igra šest polufinalnih utakmica, ali će se zbog rata u Ukrajini večeras odigrati četiri.

Rusija je izbačena iz takmičenja pod pokroviteljstvom FIFA, pa je protivnik „zbornaje““Poljska prošla dalje i igraće sa boljim iz duela u kojem se sastaju Švedska i Češka, dok je duel između Ukrajine i Škotske odložen.

Polufinala su podeljena u tri „puta“. U putu A igraju Vels-Austrija i Škotska – Ukrajina, u „putu B“ Poljska dočekuje boljeg iz duela između Švedske i Češke, dok „put C“ čine parovi Italija –Severna Makedonija i Portugal – Turska.

Igra se samo jedna utakmica, a domaćin je selekcija koja je bila uspešnija tokom kvalifikacija po grupama. Finalni mečevi na programu su 29. marta, a termin finala „puta A“ biće naknadno objavljen.

Najzanimljivije je u „putu C“ u kojem se očekuje da će Italija i Portugalija stići do finala. I dok su „azuri“ apsolutni favoriti u duelu sa Severnom Makedonijom, šanse Turaka su proteklih dana naglo porasle zahvaljujući problemima koje Portugalci imaju sa povređenim i bolesnim igračima, pre svega u odbrani.

Selektor Fernando Santoš ne može da računa na oba startna centralna beka Rubena Dijaša i Pepea, povređeni su golmani Antoni Lopes i Rui Silva, a neizvestan je i nastup dvojice igrača Vulverhemptona Nelsona Semeda i Rubena Neveša. Kad se sve oduzme „lavovi“ će za ovaj meč na raspolaganju imati samo tri zdrava defanzivca.

S druge strane Turci, koji su do sada samo dva puta nastupali na Svetskim prvenstvima, dolaze na „La Luž“ u najjačem sastavu. Selektor Turaka, bivši nemački reprezentativac Štefan Kunc, tvrdi da je njegov tim tokom kvalifikacija pokazao veliki napredak.

– Ova ekipa je pokazala da ima neophodnu mentalnu snagu. U kvalifikacijama smo pobeđivali na važnim utakmicama, čak i kad smo bili u rezultatskom minusu. Mislim da se krećemo u pravom smeru – rekao je Kunc.

Italija i Severna Makedonija su se do sada sastajale dva puta, „azuri“ imaju jednu pobedu, a jedan meč je završen remijem. Za domaćina neće igrati Toloi zbog povrede, dok selektorski tandem Angelovski-Milevski ne može da računa na Kostadinova.

O duelu ove dve reprezentacije najbolje govori izjava selektora Italije Roberta Manćinija, koji je u najavi duela sa Makedoncima rekao da je cilj njegove ekipe da osvoji Svetsko prvenstvo u Kataru.

– Da bismo osvojili Mundijal prvo treba da počnemo sa pobedama na ove dve utakmice u baražu. Mi želimo da odemo na Svetski kup i da tamo pobedimo – rekao je Manćini.

U „putu A“ igra se samo duel između Velsa i Austrije. Domaćini su poslednji put na Svetskom prvenstvu igrali još 1958. u Švedskoj, a u prilog im ne ide ni činjenica da je najbolji fudbaler Geret Bejl povređen. Ipak, on je trenirao sa ekipom pa je njegov nastup neizvestan.

Napadač gostiju Marko Arnautović rekao je u najavi utakmice da ima poseban motiv u predstojećem baražu.

„U aprilu punim 33 godine, a Svetska prvenstva se igraju na svake četiri godine. Sada je vreme da se plasiramo na Mundijal i, srećom, imamo šanse da tamo stignemo“.

Derbi polufinala igraju Švedska, trenutno 17. na FIFA rang listi, i Češka, koja zauzima 31. poziciju. Šveđani su pre četiri godine stigli do četvrtfinala Svetskog prvenstva, a Česi se na Mundijalima nisu pojavljivali od 2006. godine.

Glavni aduti domaćina biće 40-godišnji Zlatan Ibrahimović i nova nada Mančester junajteda Entoni Elanga.

– Zlatan ima problema sa povredama, ali se oporavlja. Verovatno neće moći da provede na terenu svih 90 minuta, ali mi je rekao da želi da bude deo ovog tima. Njegovi kvaliteti na terenu i uloga vođe van terena će pomoći ovoj ekipi – izjavio je selektor Šveđana Jane Anderson.

Baraž za SP u Kataru

Polufinale

Put A

Vels – Austrija          20.45

Škotska – Ukrajina  odloženo

Put B

Švedska – Češka      20.45

Put C

Italija – Severna Makedonija        20.45

Portugalija – Turska           20.45

* Poljska igra sa pobednikom utakmice Švedska – Češka

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari