Jedno mesto a tri velikana 1Foto: EPA-EFE/Javier Lizon

U poslednjem kolu grupne faze fudbalske Lige šampiona timovi će se boriti za pet preostalih mesta u osmini finala, ali i za utešni plasman u Ligu Evrope. Večeras su na programu dueli u grupama A, B, C i D, a najzanimljivije će biti u Grupi B.

Liverpul je sa maksimalnih pet pobeda ranije obezbedio prvo mesto, a za plasman u eliminacionu fazu najkvalitetnijeg evropskog klupskog takmičenja konkurišu sva tri preostala tima – Porto, Milan i Atletiko Madrid.

Posle četiri kola grupne faze Milan je bio otpisan. Uzastopni porazi od Liverpula, Atletiko Madrida i Porta, a zatim i remi sa Portugalcima, dali su za pravo italijanskoj i evropskoj javnosti da praktično prestanu da u istoj rečenici stavljaju Rosonere i nokaut fazu.

Međutim, italijanski gigant je u prošlom kolu srušio Atletiko u Madridu i odjednom se pojavila nada.

U poslednjem kolu na San Siru se sastaju dva giganta evropskog fudbala. Milan je sedam puta bio najbolji tim Evrope, a Liverpul šest puta.

Domaćin se nalazi u odličnoj formi i trenutno zauzima prvo mesto na tabeli Serije A, međutim, plasman u najboljih 16 je još izuzetno daleko, jer su „crveni“ mnogo kvalitetniji tim i jedan od favorita za osvajanje ovog takmičenja.

Italijanskoj ekipi je uz trijumf potrebno i da u drugom meču, u kojem Porto dočekuje Atletiko iz Madrida bude nerešeno.

U tom scenariju „roso-neri“ će sigurno igrati u Ligi šampiona na proleće. Ukoliko Porto pobedi Portugalci idu dalje, a u slučaju da trijumfuju i Milan i Atletiko odlučivaće gol razlika.

U ovaj duel Milan ulazi bez nekoliko važnih igrača. Od ranije trener Pijoli nije mogao da računa na Žirua, Kastaljeha, Kalabriju, Rebića i Leaoa, a za vikend se povredio i Danac Kjar.

S druge strane gosti ne mogu da računaju na suspendovanog Milnera, dok su Firmino, Kurtis Džons i Harvi Eliot povređeni.

Posle dve runde Atletiko je imao četiri boda i praktično je, zajedno sa Liverpulom, već bio viđen u nokaut fazi.

Ipak, u preostale tri utakmice ekipa Čola Simeonea doživela je tri poraza, od kojih je poslednji od Milana na svom terenu, doveo Madriđane na korak od velikog neuspeha. Ako im je za utehu, još uvek sami odlučuju o svojoj sudbini

– Liga šampiona je takmičenje koje vam ne prašta i proći ćete dalje jedino ako to zaslužite. Ostaje nam da te zasluge pronađemo u poslednjem kolu i pobedimo Porto – izjavio je trener Atletika Dijego Simeone.

Porto ove sezone igra odlično u Ligi šampiona na svom terenu i pobedio je na devet od deset mečeva, ali problem treneru Seržu Konseisau može da predstavlja veliki broj povređenih igrača, među kojima je i neuništivi Pepe.

Za Madriđane neće nastupiti crnogorski reprezentativac Stefan Savić i Urugvajac Himenes, kao i suspendovani Fekipe.

Od preostale tri grupe u kojima se mečevi igraju večeras, u Grupi C zbog boljeg međusobnog skora sa Borusijom Dortmund dalje ide Sporting, bez obzira na rezultate u poslednjem kolu.

U Grupi A još uvek nije poznato samo ko će na proleće nastupati u eliminacionoj fazi Lige Evrope. Za to mesto boriće se Lajpcig i Klub Briž, koji su na prethodnih pet utakmica sakupili po tri boda.

U poslednjem kolu Nemci na svom stadionu dočekuju Mančester siti, dok belgijski šampion gostuje u Parizu. Ukoliko i jedni i drugi, kao što se očekuje, dožive poraze o plasmanu dalje odlučivaće gol razlika.

Klop najavio odmaranje

Ukoliko trijumfuje u Milanu Liverpul će postati prvi engleski klub koji je zabeležio svih šest pobeda u grupnoj fazi Lige šampiona. Ipak, čini se da su šanse da se to i dogodi veoma male jer je menadžer „crvenih“ Jirgen Klop najavio da će meč na San Siru iskoristiti da odmori nekoliko prvotimaca.

– Moraćemo da napravimo nekoliko izmena, predstoji nam veliki broj utakmica u sledećih mesec dana. Klupski lekari će se naljutiti na mene ako ne budem odmarao igrače – rekao je Klop u najavi meča protiv Milana, i dodao da će se u timu naći Keler, Origi, Cimikas, Okslejd-Ćemberlen, Morton, Neko Vilijams i Takuma Minamino.

Utorak

Grupa A

PSŽ – Klub Briž         18.45

Lajpcig – Mančester siti    18.45

Mančester siti          5          4          0          1          12

PSŽ                            5          2          2          1          8

Lajpcig                      5          1          1          3          4

Klub Briž                  5          1          1          3          4

 

Grupa B

Milan – Liverpul       21.00

Porto – Atletiko (M)           21.00

Liverpul          5          5          0          0         15

Porto               5          1          2          2          5

Milan              5          1          1          3          4

Atletiko (M)  5          1          1          3          4

 

Grupa C

Ajaks – Sporting      21.00

Dortmund – Bešiktaš         21.00

Ajaks              5          5          0          0          15

Sporting        5          3          0          2          9

Dortmund    5          2          0          3          6

Bešiktaš         5          0          0          5         0

 

Grupa D

Real – Inter   21.00

Šahtjor – Šerif          21.00

Real         5          4          0          1          12

Inter        5          3          1          1          10

Šerif        5          2          0          3          6

Šahtjor   5          0          1          4          1

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari