Jovana Preković zna puteve do medalja 1Foto: EPA-EFE/ VICTOR LERENA

Karate će na predstojećim Olimpijskim igrama u Tokiju prvi put u istoriji biti uvršten u program najveće svetske smotre sporta, a Srbiju će predstavljati 25-godišnja Aranđelovčanka Jovana Preković.

Evropska i svetska šampionka u kategoriji do 61 kilograma, pobednica na najvećim turnirima i takmičenjima, imaće priliku da u Tokiju dođe do najvećeg uspeha u karijeri.

Svoje učešće na takmičenjima započela je 2012. godine i od tada osvojila pet zlatnih, dve srebrne i sedam bronzanih medalja.

Prvu titulu na šampionatima Starog kontinenta osvojila je 2017. godine, zatim je godinu dana kasnije postala najbolja na svetu, da bi 2021. ponovo pobedila na Evropskom prvenstvu.

Upravo će zbog ovih rezultata biti među onim sportistima iz Srbije od kojih možemo da se nadamo medaljama na Olimpijskim igrama.

– Očekivanja stvaraju veliki pritisak, napravila sam mehanizam kako da se nosim sa tim. Ranije mi je bilo teže, sada sam zrelija, prošla sam dosta stvari što se tiče takmičenja i to će verujem presudi u bitnim momentima na Olimpijskim igrama – rekla je nedavno Prekovićeva.

Najbolja karatistkinja Evrope tvrdi da joj je za plasman na Igre u Tokiju pre svega bila neophodna dobra psihološka pripremljenost.

– Jurila sam olimpijske bodove i kada je stalo sve ja sam se smirila. Rekla sam sebi poradićeš na mentalnoj pripremi. I odatle je došlo samopouzdanje, otišla sam na tri velika takmičenja i ispunila cilj. Sada kad odem na Olimpijske igre znam tačno šta treba da uradim. Postaviću se isto.

Jovanin trener Roksanda Atanasov smatra da rezultati koje je postigla u dosadašnjoj karijeri njenoj učenici daju za pravo da sa velikim ambicijama ode u Tokio.

– Ambicije su najveće, a to je osvajanje medalje na Olimpijskim igrama – kaže Atanasova.

Konkurencija će biti veoma jaka, jer je sistem kvalifikacija za olimpijski turnir bio takav da je samo deset najboljih na svetu izborilo plasman.

– Mislim da protivnice više razmišljaju o nama nego mi o njima, jer smo već mnogo puta dokazali svoj kvalitet. Samo ove godine Jovana je bila zlatna na Premijer ligi u Istambulu, na Premijer ligi u Lisabonu i, konačno, ponovo je osvojila zlatnu medalju na seniorskom prvenstvu Evrope, koje je održano pre samo mesec dana. Sigurna sam da će biti teško u Tokiju, ali u tome i jeste čar sporta – tvrdi trener Jovane Preković.

Kvalifikacije dve i po godine

Kvalifikacije za učešće na Olimpijskim igrama organizovane su na dva načina. Prvi je bio učešće na kvalifikacionim takmičenjima, a takvih turnira je bilo više od 30 za dve i po godine. Na njima su se dobijali bodovi i samo četiri prvoplasirane na rang-listama u tri težinske kategorije stekle su pravo učešća na OI. Drugi način je bio da se učestvuje na Olimpijskom turniru u Parizu, gde su samo pobednici obezbedili plasman.

kaže da su se ona i njena učenica opredelile za prvu varijantu i dodala da je put do plasmana bio dug i mukotrpan:

– Mi smo se odlučili da normu za plasman na Olimpijske igre ostvarimo učešćem na Premijer ligama i turnirima Serije A. Bili smo uporni, držali smo vrhunsku formu veoma dugo, osvajali smo medalje i bodove na gotovo svim turnirima. Jovana je kvalifikacije završila na trećem mestu svetske rang liste – kaže za Danas Atanasova.

Ni Čak Noris nije pomogao

Iako su još sedamdesetih godina prošlog veka prvi put pojavili zahtevi da se karate uvrsti u porodicu olimpijskih sportova, put do ostvarenja ovog cilja bio je neočekivano dugačak. Uprkos ogromnoj popularnosti, velikom broju takmičara i rekreativaca i činjenici da je i Čak Noris trenirao jednu od karate veština ovaj sport u nekoliko navrata nije dobijao dovoljan broj glasova članova MOK. Tek na sesiji MOK u avgustu 2016. ovaj sport je dobio neophodne dve trećine glasova i uvršten je u program Igara u Tokiju 2020. godine. Zanimljivo da je na istom sastanku odlučeno da u program Olimpijskih igara budu uvršteni i softbol i bejzbol (kao jedan sport), skejtbording, surfing i sportsko penjanje.

Prva borba 6. avgusta

Karate turnir na Igrama u Tokiju počinje 5. avgusta, a dan kasnije na programu su borbe i u kategoriji do 61 kilograma u kojoj se takmiči Jovana Preković. Eliminacione borbe bi trebalo da počnu oko 3.00 sata ujutru (po srednje evropskom vremenu), polufinale je na programu oko 5.30 sati, a finale oko 10.00 po našem vremenu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari