Kad nemoguće postane moguće 1

Uoči 4. februara stvorena je takva atmosfera da će se u Novom Pazaru igrati samo prvoligaška košarka ili sledi dvomesečno otaljavanje posla, zavisno od ishoda u tom trenutku najvažnijeg meča u 47 – godišnjoj istoriji novopazarskog basketa.

Novi Pazar i Mladost iz Smederevske Palanke poravnati brojem bodova na drugom i trećem mestu drugoligaške konkurencije vadili su još jednu kartu za Košarkašku ligu Srbije. Kad se poraz dogodio i to pred hiljadu duša u „Pendiku“, među kojima je bilo mnogo onih koji su davno prestali da posećuju sportske događaje, izgledalo je kao da je vreme stalo.

Mladost je od samog početka utakmice ubacivala sve i iz svih pozicija, vrtela je igru kako njoj paše, Pazara nigde nije bilo. Najviše što je uspeo je da izjednači rezultat u jednom trenutku treće četvrtine (48:48). Sve što je viđeno pre i posle toga proteklo je u znaku gostiju. Dominirali su Cvetković, Kojić, Arsić, Tapušković i ostali, toliko da je izgledalo da su Mukanović, Filipović, Čvorović, Ilić, Numanović… deo igre, ali samo kao dekor. Na kraju Mladost je i rezultatski lako, činilo se, otpisala Novi Pazar iz trke za KLS. Bio je to težak udarac za ambicioznu upravu i ništa manje ambiciozniji projekat.

Ipak, najvažniji zaokret učinjen je posle poraza u 10. kolu od Klika u Arilju (76:63). Skor dotadašnjeg trenera Marka Dimitrijevića od šest pobeda i četiri poraza, gubitak bodova u Zrenjaninu, Smederevskoj Palanci, Užicu i naročito Arilju, označili su i kraj saradnje sa mladim kraljevačkim trenerom. Zamašni ciljevi uprave koja je u međuvremenu dopunjena kadrovima koji se ne zadovoljavaju prosečnim rezultatima i koji nisu krili da je KLS meta – sad i odmah, iziskivali su novu i krupnu investiciju. Dan po odlasku Dimitrijevića na upražnjenu trenersku klupu zaseo je temeljiti Boško Đokić. Stručnjak koji je sa Refleksom (bivši FMP) pokorio „Jadran“, nedugo po tom podvigu biće finom tehnikom skrajnut skoro na margine domaće košarke i to izgleda zato što komentarisanje košarkaških aktuelnosti na objektivan način ne odgovara vrhuški, onoj istoj koja usporava razvoj domaćih košarkaških liga i klubova. Sa Boškom Đokićem Novom Pazaru se dogodio zemljotres zvani Mladost, pretila je ozbiljna opasnost da ad – hok pripremljeni plan o brzom ulasku u KLS već tada doživi fijasko. Međutim, Đokić nije neko ko odustaje posle prvog pada, nastavio je da radi u tišini i u ambijentu u kojem osim njega i igrača je retko ko verovao u rađanje feniksa iz pepela.

Pet dana kasnije čekao ih je put u Pirot. Bodovi u dvorani „Kej“ osvojeni su košem kapitena Sanela Mukanovića u poslednjoj sekundi (81:79). Dva meseca kasnije, ispostaviće se da su to bili poeni koji su odveli Novi Pazar u elitu. Scenario koji do nje vodi u isto vreme bio je prost i najteži mogući, pobediti u svih deset utakmica do kraja lige, uz specijalni dodatak – sadržan u uslovu na koji direktno ne može da se utiče, da Mladost za to vreme dvaput kiksira. Otežavajuću okolnost u čitav scenario uneo je neprijatan događaj koji se zbio posle pobede Novog Pazara u „Pendiku“ nad Slobodom (92:83). Nepotrebni incident odmah je doveden u vezu sa utakmicom koju će u 24. kolu u Užicu igrati Sloboda i Mladost. Kako ranija iznenađujuća pobeda Kolubare nad Palančanima, Novom Pazaru nije bila dovoljna za konačan uspeh, trebalo je i da Sloboda spusti rampu timu u kojem je košarkaški stasao i jedan Muta Nikolić. Danima se pred taj duel stvarala atmosfera gde će neprijatni događaj iz Pazara proizvesti maltene sklanjanja Užičana od svake lopte, kako bi se Mladost, a ne Novi Pazar promovisala u prvoligaša. Po ko zna koji put čaršijske priče su se spotakle o praksu, u užičkom „Velikom parku“ Sloboda je oduvala Mladost (89:74) i na taj način dala najjači mogući vetar Novopazarcima. Sve što je trebalo da se desi, desilo se, a šlag na torti stigao je pobedom u poslednjem kolu u Žarkovu (73:64).

Tako je Boško Đokić 18. put jednu ekipu uveo iz nižeg u viši rang takmičenja. Šta je doneo Novom Pazaru? Preporodio je igrače. Kao da nisu bili isti. Dušan Filipović i dalje je bio najefikasniji, ali više ne i jedini koji je u stanju da prelomi utakmicu, kapiten Sanel Mukanović servirao je poenterima bezbroj otvorenih šuteva, a u odnosu na period pre Đokića počeo je i da uzima na sebe skoro zaboravljene šuteve, Raičević je iz sporedne vrlo često uskakao u glavnu ulogu, Numanović se opustio i proradio, Čvorović (prvi meč odigrao u porazu od Klika u Arilju) je igrao skoro sve i da ga nije bilo u timu, verovatno, ne bi bilo ni Pazara u KLS, dok je Todorović, čijom igrom je u početnoj fazi Đokićevog šefovanja retko ko mogao da bude zadovoljan izrastao u junaka na više značajnih utakmica, zaključno sa onom u Žarkovu, za Brunčevića je šteta što se teško povredio u meču sa Kolubarom, sigurno bi više nego iko napredovao pod Đokićevom palicom.

Ko od igrača i da li Boško Đokić ostaje u Novom Pazaru, dva su pitanja na koja odgovori izvesno je tek treba da dođu. Realno, KLS je takva liga da bez najmanje jedne petorke novih igrača, Novi Pazar u njoj ne može biti dovoljno konkurentan. No, dobro to znaju u novopazarskom prvoligaši i sigurno ovakvu priliku neće propustiti, pa valja očekivati dobar tim, odličnu košarku i sjajne rezultate u istorijskoj sezoni za „plave“.

Pobednici

U pohodu na KLS za Novi Pazar su nastupali: Dušan Filipović, Sanel Mukanović, Nikola Raičević, Asmir Numanović, Marko Ilić, Tarik Brunčević, Nenad Slavković, Mihajlo Todorović, Ersan Bjelak, Emin Eminbegović, Rejhan Hajrović, Lazar Radojičić, DŽejlan Muratović i Tarik Numanović. Rukovodeću garnituru činili su: Faris Agušević – predsednik, potpredsednici: Jaho Međedović, Dejan Kulundžić i Ismet Kurtanović, sportski direktor – DŽemil Imamović i sekretar kluba: Omer Eminbegović.

Nije iznenađenje

Košgeter Dušan Filipović uoči ovog prvenstva stigao je u Novi Pazar iz Pirota: „Ovo je prvi put da sam sa nekim klubom iz druge lige stigao KLS. Iako su se menjali ciljevi kroz takmičenje uspeli smo da dođemo do KLS kad je to malo ko očekivao. Isplatio se rad sa tako velikim imenom srpske košarke Boškom Đokićem. Još je rano reći da li ostajem i za narednu sezonu, u svakom slučaju KLS je izazov za svakog igrača“.

Momak iz Zemuna, Marko Ilić bio je jedan od najkonstantnijih igrača u istorijskoj sezoni Novog Pazara: „Nakon što sam sa Radničkim sa Crvenog krsta došao do KLS, isti uspeh ponovio sam i sa Novim Pazarom. Nije ovo nikakvo iznenađenje. Mnogo smo verovali u sebe, da nije tako ne bi zabeležili samo pet poraza u 26 utakmica. Svi igrači iz ovog tima imaju kvalitet za KLS, pa ostanemo li na okupu uz par pojačanja biće to zanimljiva sezona“.

Tarik Brunčević je 21. januara u utakmici sa Kolubarom u „Pendiku“ u jednom kontranapadu proklizao i tom prilikom doživeo tešku povredu kolena. Uspeo je da se brže nego su prognoze govorile oporavi i bude u timu u završnim kolima: „Nisam očekivao da ću biti spreman do kraja lige. Jakom voljom i zaslugom mog doktora uspeo sam i nadam se u granicama mogućnosti pomogao da do dođemo do ovog neverovatnog uspeha. U KLS smo ušli zato što smo tim, Kad znate šta hoćete i da imate s kim, a tim ste, onda se ukazana šansa ne propušta. Posle svega više ne moram da razmišljam o odlasku iz Pazara“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari