Kako će novi trener da izvuče surdulički fudbalski klub Radnik sa dna gde su se survali 1Foto: FK Radnik

Fudbalski klub (FK) Radnik iz Surdulice nema nijednu pobedu posle 11 odigranih kola Superlige. Nalazi se na poslednjem mestu na tabeli sa samo četiri osvojena boda, uz četiri nerešena rezultata i sedam poraza. Nedavno je za trenera postavljen Dragan Perišić (43), nakon Aleksandra Linte i Dragana Radojičića, treći po redu ove sezone.

Perišić je već vodio ekipu u ponedeljak, protiv Javora u Ivanjici, u meču koji je završen nerešeno (2:2), a novi strateg Surduličana, u razgovoru za Danas, kaže da je „primetio napredak u igri, iako je sa ekipom odradio tek tri treninga“.

„Trgli su se igrači, primetna je reakcija, vidi se da i oni žele da izađu iz ove teške situacije, prvenstveno kroz dobar trening, a onda i da pokažu individualni kvalitet. Sad smo igrali sa Javorom koji ima 12 bodova i bila je egal utakmica. Kvalitet imamo i treba nam jedna pobeda. Znam da je prvi korak najteži, ali ćemo uraditi sve da što pre dođemo do prve pobede, a onda ćemo juriti drugu“, započinje priču naš sagovornik.

Naglasio je da stanje na tabeli realno ne oslikava snagu igračkog kadra Radnika.

„Kada preuzmem ekipu, trudim se da vidim sa kakvim igračima raspolažem. Za mene je najvažnije da u tom kratkom periodu nađem odgovarajući stil igre, u zavisnosti od profila igrača. To je prvi zadatak, a drugi je da odaberem, u ovom trenutku, 11 najspremnijih da prevaziđemo tešku situaciju u kojoj se nalazimo. Na treninzima dobijam odgovore“, pojašnjava Perišić.

Iz nimalo zavidne pozicije u kojoj se fudbaleri surduličkog superligaša trenutno nalaze, prema rečima našeg sagovornika, izlazi se samo „poštenim i kvalitetnim odnosom“.

„Ova situacija se prevazilazi razgovorom, dobrim treningom i timskim duhom, i iz svega toga će iskočiti pojedinci koji će donositi pobede. Kad se pogleda tabela, ne izgleda to sjajno, ali su ovakvi padovi sastavni delovi igre. Već smo uradili analizu utakmice sa Javorom, gde se vidi da u pojedinim pomentima svi traže jednostavna rešenja, ne želi niko da rizikuje. Prvo što treba uraditi jeste stvoriti apsolutno poverenje sa igračima. Kada upadnu u ovakve situacije, to je nešto što se desi, ali im treba postaviti jasne ciljeve kako da izađu iz njih, a to je preuzimanje odgovornosti naspram svoje pozicije u timu“, ističe Perišić.

On, ipak, ne gubi nadu da će tim početi da pruža kvalitetnije partije, a potom i da će uslediti rezultati koji će uticati na poziciju Radnika na tabeli.

„Znam šta može da se očekuje kad je neka ekipa na poslednjem mestu. Ovde ima sasvim dovoljno utakmica do kraja, treba samo dve pobede vezati. Imali smo priliku protiv Javora, to je čvrstva ekipa, naročito kad igra kući. Uspeli smo da u Ivanjici preokrenemo sa 1:0 na 1:2, to ne može slučajno. Znači da imamo kvalitet i da su momci sjajno odigrali, s obzirom da sam ja sa njima imao samo tri treninga, uspeli su da u kratkom periodu usvoje nove stvari. Kvalitet i jeste u brzini adaptiranja na ono što novi šef traži od igrača. U narednom periodu moram još malo da ih upoznam karakterno, jer smo o tehničko-taktičkim mogućnostima već stekli jasniju sliku posle ove utakmice u ponedeljak“, ističe trener Surduličana.

„Kao neko ko je igrao na superligaškom nivou“, Perišić apostrofira da „sve ide iz glave, da je zadatak i vratiti samopouzdanje igračima“.

„Sve zavisi od nas. Trudićemo se da u narednom periodu ne gledamo tabelu, već da idemo od utakmice do utakmice, i da pružimo maksimum na svakoj jer više nemamo pravo ni na jedan kiks. Rukovodstvo kluba je mene pitalo da li sam spreman da se cela ova situacija prevaziđe i da li ja verujem da je to moguće. Moje mišljenje je da čim se malo opustiš, kazna je surova. Da bi opstao u Superligi, moraš maksimalno da treniraš“, dodaje sagovornik Danasa.

Pohvalio je doprinos dva najnovija pojačanja, Zorana Danevskog i Dušana Stevanovića, uz napomenu da očekuje do kraja prelaznog roka dolazak još dvojice fudbalera.

„Pozitivan je momenat što smo dobili dva nova igrača koji znače novu energiju i kvalitet, zaoštriće se konkurencija. Oni su došli s ambicijom i kvalitetom, i da kroz trening naprave nešto novo i veliko, pa su automatski konkurencija momcima koji su već ovde. Jedino tako može da se izađe iz problema, kad svi igrači izađu iz zone komfora. Dobar si igrač onoliko koliko si dobro odigrao poslednju utakmicu, sve ostalo je istorija“, smatra trener Radnika.

Objašnjava naš sagovornik da je rano govoriti o sistemu i filozofiji igre koju će pokušati da primeni u superligašu iz Surdulice, jer je „tek došao u klub“.

„Ponekad zavisi i od protivnika kakav će fudbal igrati vaša ekipa, a mi ćemo se truditi da budemo specifični u narednom periodu. Radnik je uvek bio poznat po tranziciji igre, jer je mnogo golova postizao iz čvrste odbrane. Nema razlike da li se igra sa Kolubarom, Javorom, TSC-om ili Voždovcem. Suština Superlige je da te dva poraza vode u problem i gubitak samopouzdanja, ali sa dve pobede hvataš priključak. Svaki bod u Srbiji se zarađuje, ništa se ne poklanja“, ističe Perišić.

U nedelju, 18. septembra, Radnik će ugostiti Partizan, a ime narednog protivnika je „više nego dovoljan razlog“, tvrdi sagovornik Danasa, da fudbaleri Radnika „budu motivisani“.

„Svesni smo da će Partizan doći kod nas da igra posle dve evropske utakmice i sa još jednom između tih, protiv Mladosti iz Lučana. Sigurno će i Evropa ostaviti trag na njih. Pokušaćemo da iskoristimo njihov umor, koji će sigurno postojati, ali ćemo dati sve od sebe da pobedimo, kako god to zvučalo. Naravno da ćemo poštovati Partizan, jer bi bilo neozbiljno njima pretiti“ zaključuje Perišić.

Bogato superligaško trenersko iskustvo

Dragan Perišić je, pre Radnika iz Surdulice, u Srbiji trenirao Železničar iz Pančeva, Radnik iz Sremske Mitrovice, Radnički iz Pirota, beogradske timove Sinđelić i Brodarac, Radnički sa Novog Beograda, kao i Jedinstvo iz Stare Pazove.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari