Kako je politika zaustavila početak Pčinjske okružne lige i ostavila igrače 13 klubova na klupama 1Kada će se vratiti publika na stadion u Vranju? Foto:V.Ristić/Danas

Iako je početak prvenstvene jesenje sezone u Pčinjskoj okružnoj ligi bio najavljen za početak septembra, 13 klubova, uključujući i nekadašnjeg superligaša Dinama iz Vranja, do sada nije odigralo ni jednu prvenstvu utakmicu jer komesar lige nema sudije koje bi delegirao kao delioce pravde.

Izbori za nove rukovodioce u fudbalskim organizacijama u celoj Srbiji gotovo tragično su se odrazili na situaciju u fudbalu u Vranju i opštinama Pčinjskog okruga.

Novi predsednik Fudbalskog saveza Pčinjskog okruga (FSPO) u čijoj nadležnosti je i takmičenje u Pčinjskoj okružnoj fudbalskoj ligi još nije izabran.

Za takmičenje u petom, najnižem saveznom fudbalskom rangu u okviru Fudbalskog saveza Srbije (FSS), koje je trebalo da počne početkom septembra, prijavljeno je rekordnih 13 klubova iz sedam opština Pčinjskog okruga.

Iako je raspored objavljen nije odigrana nijedna utakmica.

Komesar lige Aleksandar Simonović, i sam nekadašnji fudbalski sudija, u razgovoru za Danas objašnjava razloge zbog kojih nijedna utakmica do sada nije odigrana.

– Kao komesar lige nemam na raspolaganju 18 fudbalskih sudija koliko je potrebno da delegiram po svakom kolu. Na seminaru sudijske organizacije, uoči početka prvenstva, bilo su samo dva kandidata. Ostali nisu hteli da učestvuju jer su nezadovoljni nelegalnim izborom Nikole Veljkovića iz Bujanovca za predsednika sudijske organizacije Pčinjskog okruga. Ne znam kada će se i da li će se uopšte problem rešiti – kaže Simonović.

Jasmina Zafirović, koja je doskora bila predsednica sudijske organizacije za Pčinjski okrug, navodi da je „nelegalni izbor na skupštini sudijske organizacije pod političkim pritiskom doveo do potpunog uništenja sudijske organizacije u okrugu, kao jednog od segmenata svakog fudbalskog takmičenja“.

-Propustili smo sudijsku školu, seminar, a sve zbog izbora za fudbalske organe u okrugu gde jedna stranka forsira samo svoje kandidate ne sagledavajući realno stanje. Zbog toga je došlo do potpunog kolapsa koji se vidi i po tome što je već sada dovedeno u pitanje kompletno takmičenje u Pčinjskoj okružnoj ligi – konkretna je Zafirovićeva, sudijica koja je delila pravdu na utakmicama muških i ženskih ekipa sa znakom FIFA.

Po njenom mišljenju, „sve je počelo raspadom Dinama u političkoj borbi između dve frakcije unutar SNS-a, što se odrazilo i na raspoloženje među klubovima i sudijama u Vranju i okolini“, gde se kako navodi „forsiraju podobni, ali ne i stručni ljudi“.

Fudbaler, a kasnije i trener u Vranju, Novica Antić kaže da je „ovo nezabeležen slučaj kada je u pitanju vranjski fudbal“.

On očekuje da će posle svega i dalje padati interesovanje kod mladih za bavljenje ovim sportom.

-Posle svega, koji roditelj će pristati da mu dete trenira u nekom od vranjskih klubova, bez perspektive – kaže Antić.

Za njega je „aktuelnih 13 klubova koji su se prijavili za takmičenje slaba uteha, kada nema igrača, pogotovu u mlađim kategorijama“.

-Kratko vreme je prošlo da bi smo dotakli dno, ali tek koliko će nam trebati da se stvari poprave. Žalosno je što u Vranju nedeljom više nema nijedne utakmice pa makar i u nekoj opštinskoj ligi, a imamo dva stadiona u relativno dobrom stanju, a najavljuje se i izgradnja još jednog – razočaran je Antić.

Klubovi čekaju start

Za ovogodišnje takmičenje u najnižem petom rangu FSS Pčinjskoj okružnoj fudbalskoj ligi prijavljeni su Vihor, Radnički 2021, Mladost (Suvojnica), Čelik, Levosoje, Mladost (Bosilegrad), Dinamo, Mineralac, Pavlovac, BSK, Torpedo 1973, OFK AS i Južna pruga.

Početak takmičenja je potpuno neizvestan i zavisi od izbora novog rukovodstva Fudbalskog saveza Pčinjskog okruga (FSPO) u čijoj nadležnosti je ovo takmičenje.

 

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari