Kamerunac Džoel Embid nastupaće za reprezentaciju Francuske 1EPA-EFE/RHONA WISE

Trend naturalizacije igrača postoji već decenijama unazad. U evropskoj reprezentativnoj košarci u tome su dominirali Španci, dok su Francuzi vremenom nemerljivo dobili na kvalitetu zahvaljujući tamnoputim igračima koji vode poreklo iz, uglavnom, afričkih zemalja. Nedavno je Amerikanac Lorenco Braun dobio mogućnost da zaigra za Španiju, a Francuzi su „replicirali“ naturalizacijom Džoela Embida.

O mogućnosti da Kamerunac i jedan od najboljih NBA igrača današnjice zaigra za Francusku pričalo se već dugo, međutim ideja je nedavno konkretizovana time što je centar Filadelfije dobio francusko državljanstvo.

Embid nikada nije igrao niti živeo u Francuskoj, niti ima rođake u toj zemlji, jedino što tečno govori francuski jezik koji je jedan od dva zvanična u Kamerunu.

Kako navodi Ekip, Službeni glasnik Francuske Republike je 5. jula objavio da je Embid dan ranije dekretom dobio pasoš.

Reakcije francuske košarkaške javnosti su podeljene. Jednostavno, Francuska na mestu centra nije deficitarna, naprotiv: Rudi Gober, Mam Žaite, Vensan Poarije, Mustafa Fal, Matijas Lesor… spadaju među dominantnije petice u evropskoj reprezentativnoj košarci.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari