Kanga tvrdi da je žrtva prevare 1Foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©

Bura oko mesta rođenja i godišta fudbalera Crvene zvezde Gejlora Kange još uvek se ne stišava.

Podsetimo, afrički mediji objavili su da je navodno pravo ime veziste crveno-belih Kiju Kiju Kanga i da je rođen u Demokratskoj republici Kongo, a ne u Gabonu, kao i da ima 35, a ne 30 godina.

Potom je Fudbalski savez Konga podneo tužbu za izbacivanje Gabona sa Kupa Afričkih nacija tvrdeći da je njihov igrač lažirao dokumenta.

Kanga je navodno krivotvorio dokumenta kako bi postao slobodan igrač jer 2009. godine lokalni klub Audisport nije želeo da ga pusti u Mangasport.

Sadašnji Zvezdin igrač je navodno lažni pasoš platio 2.000 američkih dolara i u njemu je umesto 1985. kao godine rođenja upisana 1990. godina.

Kasnije je i afričko dopisništvo britanskog javnog servisa BBC objavilo da ima dokaze da je Kanga lažirao državljanstvo i pasoš, dok su srpski mediji aferu protumačili kao podmetanje, odnosno da je fudbaler Zvezde žrtva rata dva fudbalska Saveza.

Konačnu reč u ovom slučaju verovatno će imati Fudbalska asocijacija Južne Afrike, mada je pitanje da li će bez adekvatnih dokaza i saradnje sa vladama Konga i Gabona moći da dođe do potpune istine.

Ukoliko bi se dokazalo da je Kanga zaista lažirao pasoš, Gabon bi bio administrativno izbačen sa Kupa Afričkih nacija, a fudbaler se suočio sa krivičnim gonjenjem i sigurno udaljavanjem iz fudbala.

Gejlor Kanga je danas izjavio da je potpuno smiren i da nema nikakvu dilemu da je u pitanju podmetačina, odnosno da je on samo slučajno u centru sukoba Gabona i Konga.

– Potpuno sam smiren posle svih optužbi. Nemam nikakvu potvrdu o rođenju, ličnu kartu ili pasoš izdat od Demokratske Republike Kongo. Neka pokažu te dokumente, ako uopšte postoje. Imam legalni gabonski pasoš – zaključio je Kanga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari