Karlo Ančeloti: Kvalitet fudbala je sve lošiji 1Foto: EPA-EFE/DUMITRU DORU

Trener madridskog Reala Karlo Ančeloti rekao je da su fudbalu hitno potrebne promene i da je neophodno da se povede više računa o zdravlju igrača.

U velikom intervjuu za italijanski Korijere delo sport, čije su izvode preneli gotovo svi najveći sportski mediji u Evropi, italijanski stručnjak istakao je da su neophodne izmene u kalendaru klupskih i reprezentativnih takmičenja.

„Pre svega, neophodno je da se smanji broj utakmica. Fudbaleri igraju previše mečeva i kvalitet onog što prikazuju je loš. Generalno je kvalitet fudbala veoma opao. Igrači to više ne mogu da izdrže, pa neki odbijaju da nastupaju za nacionalne timove“.

„Umor, povrede, utakmice koje se završavaju rezultatima 10:0 – što je mnogo, mnogo je“, rekao je Ančeloti i dodao da smatra da bi fudbaleri i treneri pristali na manje plate kad bi imali manji broj utakmica tokom sezone.

„Razgovarao sam o ovoj temi i sa šefom komisije FIFA za Globalni razvoj fudbala Arsenom Vengerom. Ponavljam, rešenje je u tome da se smanji broj utakmica i da se uvedu samo dva termina za obaveze nacionalnih timova. Zbog potrebe da se nešto promeni je i rođena ideja o Superligi“.

Trener koji je vodio Ređanu, Parmu, Juventus, Milan, Čelsi, Pari Sen Žermen, Bajern, Napoli i Everton, letos se po drugi put vratio u Real, klub sa kojim je osvojio Ligu šampiona, Superkup Evrope, FIFA prvenstvo sveta za klubove i Kup Kralja.

„U Realu se ništa ne menja osim jedne stvari, a to su treneri. Isti fizioterapeut, isti radnici na stadionu, isti novinari, ista vizija, ista potreba da se bude veličanstven, i to uprkos ekonomskoj šteti koju je izazvala pandemija“.

Ančeloti je rekao da predsednik Florentino Perez ima nameru da bude veoma aktivan u letnjem prelaznom roku, kako bi Real na novom stadionu nastupao sa novom, atraktivnom ekipom.

„Florentino ima veoma ozbiljne namere. U javnosti se pojavljuju informacije o Halandu i Mbapeu, ali još je rano da pričamo o tome“

Italijanski stručnjak je rekao da nije očekivao da će dobiti poziv čelnika Reala da se vrati u klub u kojem je radio od 2013. do 2015. godine.

„Za mene je ponuda Reala da se vratim bilo neverovatno iznenađenje, iako nikada nisam izgubio kontakt sa ljudima u klubu. Da sam se ja pitao zauvek bih ostao u Realu, ne postoji bolje mesto na svetu za fudbal i za život“.

Govoreći o svojoj trenerskoj filozofiji Ančeloti je istakao da su, po njegovom mišljenju, igrači važniji od trenera.

„Pametan trener je onaj koji svoju prilagođava svoju igru karakteristikama svojih igrača. Bio bih idiot da se s napadačem poput Vinicijusa, koji ima motor u svojim nogama, ne bih opredelio za kontranapad“.

„Ako imam Kristijana Ronalda tražiću način da mu što češće loptu donesem do njega, a na da tražim da se vraća nazad po nju. Isto je i sa Ibrahimovićem. Postoje dve vrste fudbalera: oni koji prave razliku i oni koji trče. Ne verujem u ideologije poput gvardiolizma ili sarizma, verujem u identitet tima“, rekao je, između ostalog, Karlo Ančeloti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari