Ključ pobede u jednom singlu 1Novak Đoković i Nikola Ćaćić foto twitter davis cup

Srbija sigura na pobedu Novaka Đokovića, a Hrvatska svog dubl para Pavić – Mektić.

Posle prolaza kroz iglene uši iz grupne faze ovogodišnjeg Dejvis kupa u eliminacije i teško dobijenog četvrtfinalnog okršaja sa Kazahstanom, najbolji teniseri Srbije moraće danas da zapnu iz petnih žila i, pojedini, probiju lične limite da bi preko grbače dvostrukog osvajača DK – Hrvatske reprizirali 2010. i 2013. godinu, kada su bili finalisti ovog starog takmičenja reprezentacija.

Pobednici premijernog ATP kupa, pre dve sezone, važe za favorita na papiru.

Pre svega zahvaljujući tome što je prvi reket sveta i vlasnik pregršt rekorda „belog sporta“, Novak Đoković, našao volje i vremena da igra sa svoju državu, ali i na konto boljeg singl plasmana njegovih saboraca od dvojice rivala u istoj kategoriji.

Sa izuzetkom iskusnog Marina Čilića (30. na ATP listi), jer su Nino Serdarušić (243) i Borna Gojo (279) daleko ispod Dušana Lajovića (33), Filipa Krajinovića (42) i Miomira Kecmanovića (68).

Istina, niko iz pomenutog trilinga „orlova“, pa ni osvajač 20 grend slem titula, nisu imali posla sa pomenutim adutima „vatrenih“ na ATP turnirima, pa nije moguće pretpostaviti u šta se to danas može izroditi.

Sa Čilićem je već druga priča, pa i veoma duga kada se radi o njegovim susretima sa gotovo izvesnim rivalom Đokovićem, s obzirom da su se njih dvojica sastala čak 19 puta, od čega je čak 17 mečeva pripalo Beograđaninu.

Sa druge strane, Hrvati a razlogom siguraju truijumf svog dubla, ko god da se suprotstavi Matu Paviću i Nikoli Mektiću.

Kako i ne bi kada se radi o prvom i drugom reketu sveta u ATP konkurenciji parova, šampionima poslednjih Olimpijskih igara u Tokiju, pobednicima Vimbldona 2021… bez ijednog izgubljenog seta protiv „dueta“ Mađarske, Australije i Italije, pre današnje bitke u Madridu.

Sa svim zamislivim adutima u svojim rukama protiv Nikole Ćaćića i njegovog partnera, ko god to da bude.

U takvom odnosu snaga, prevagu bi trebalo da donese drugi singl meč, u kom bi Krajinoviću, Lajoviću ili Kecmanoviću na crtu najverovatnije trebalo da izađe Gojo, ako selektor proceni da je u stanju ponoviti iznenađujuće Dejvis kup pobede, grupnu protiv Australijanca Alekseja Popirina (61) i četvrtfinalnu protiv Italijana Lorenca Sonega (27).

– Bliski smo prijatelji sa svima iz hrvatskog tima, ali idemo na pobedu. Koncentrisaćemo se na sve mečeve, uz nadu da će sve proći dobro a mi otići u naše treće finale – kaže srpski selektor Viktor Troicki, misleći na mečeve sa Francuskom (pobeda) iz 2010. i Češkom (poraz) iz 2013. godine.

Njegov glavni adut, Novak Đoković, veruje u „jaku timsku hemiju“ i tvrdi da Srbija „ima dobre šanse“ da ode korak dalje.

– Rivalstvo je veliko, uvek je to neki dodatni pritisak i motiv.  Siguran sam da će oba tima dati sve za pobedu, nije ovde u pitanju samo polufinale. Već duel Srbije i Hrvatske, Hrvatske i Srbije, kako hoćete, što ima poseban značaj i za jedne i za druge – ne krije ovosezonski pobednik Australijen opena, Rolan Garosa i Vimbldona.

Čilić: Biću sjajan protiv Novaka

Marin Čilić, prva „tabla“ Hrvatske rekao je da su pobede u Torinu drastično digle samopouzdanje njegove ekipe.

„‘Očekuje nas zasigurno teška borba sa Srbijom. Radi se o neverovatno kvalitetnoj ekipi. Osim Novaka imaju još tri-četiri sjajna igrača koji su uvek jako neugodni. Ali daćemo sve od sebe i nadamo se pozitivnom ishodu u tom dvoboju. Borna Gojo je pokazao još jedanput da je fenomenalan igrač za DK, Nikola i Mate su uvek na visokom nivou. Ja sam odigrao odličan meč sa Sinerom, uz naravno nekoliko stvari koje nisu funkcionisale, ali verujem da to mogu ispraviti i da ću protiv Novaka odigrati sjajan meč“, rekao je Čilić.

Treći susret komšija

Dejvis kup timovi Srbije i Hrvatske dva puta su vodili komšijske bitke i iz obe su Novak Đoković i ekipa izašli kao slavodobitnici. Prvo 2010. godine u Splitu, kada su tada 3. reket sveta, Janko Tipsarević, Viktor Troicki i Nenad Zimonjić sa 4:1 izbacili Ivana Ljubičića, Marina Čilića, Ivana Dodiga i Antonia Veića, prošavši u polufinale Dejvis kupa. Bogdan Obradović bio je selektor i pola decenije kasnije, kada je Đokoviću, Trocikom i Zimonjiću priključio Filipa Krajinovića i dobro postupio, jer su „orlovi“ glatko trijumfovali (5:0) u 1. kolu Svetske grupe. „Kockasti“ su oslabljeni došli u Kraljevo, pa Borna Ćorić, Mate Delić, Franko Škugor i Marin Draginja nisu imali šanse da se odupru domaćinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari