Ko je zapravo odložio deveto kolo Superlige Srbije - Dan žalosti ili Crvena zvezda? 1Srdjan Stevanovic /Starsportphoto

Utakmice devetog kola Superlige Srbije u fudbalu otkazane su zbog Dana žalosti, iako u zakonu, ali i propisima ovog takmičenja ne piše da se u ovakvim slučajevima otkazuju sportske manifestacije.

Ipak, odluka da se fudbal u Srbiji ne igra doneta je na zahtev vlade Srbije, koja je o tome obavestila Fudbalski savez.

– Vlada Srbije poslala je dopis u FSS u kojem je stajalo da se proglašava Dan žalosti i da će sve sportske manifestacije biti odložene. Savez je taj dokument prosledio u Zajednicu klubova Superlige i mi smo zato doneli ovu odluku – rekao je za Danas Aleksandar Pivić, direktor Zajednice klubova Superlige.

On kaže da u propisima Zajednice klubova Superlige nigde ne piše da se u ovakvim prilikama utakmice odlažu, ali da je u pitanju specifična situacija.

– Istina je da to ne piše u našim propisima, ali je situacija specifična i zato smo se odlučili na ovaj korak. Jedina stvar koja je u propisima predviđena za ovakve slučajeve je da se odloženi mečevi moraju odigrati do kraja jesenjeg dela prvenstva – nastavlja Pivić.

Predsednik Sindikata profesionalnih fudbalera Nezavisnost Mirko Poledica kaže za Danas da su utakmice odložene iz dva razloga – prvi je politička odluka vlade Srbije, a drugi zahtev Crvene zvezde da Srđan Jovanović ne sudi utakmicu derbi između Partizana i Crvene zvezde.

– Zahtev vlade je politička odluka, jer formalno pravno utakmice može da odloži samo Zajednica klubova Superlige. Mogu da razumem i FSS i Zajednicu, jer ako država ima određen zahtev ne možete to da ignorišete, naročito ako se uzme u obzir da država finansira većinu klubova. Takođe, ne vidim ni jednog čoveka u Srbiji koji bi to odbio u ovakvom trenutku – smatra Poledica, i dodaje da veliku ulogu ima i činjenica da je procenjeno da je najlakše da se u ovim okolnostima ne odigra 171. večiti derbi.

On dodaje da je nejasno zašto su odloženo celo 9. kolo, jer su u sredu na programu bile samo tri utakmice.

– Mogu da razumem da se zbog dana žalosti ne igraju utakmice, međutim, tri meča su bila na programu u utorak, a u četvrtak je bilo predviđeno da se igraju dva duela i da je bilo dobre volje oni su mogli da se održe. U fudbalskom smislu takmičenje je obesmišljeno, jer će u decembru, kada će odloženo kolo biti verovatno odigrano, okolnosti biti drugačije, odnosno ekipe će biti u drugačijoj formi, bodovno stanje na tabeli neće biti isto… Ako pričamo o integritetu takmičenja smatram da je to pogrešna odluka i da su mečevi mogli da se održe u kontrolisanim okolnostima, recimo, bez prisustva publike. Ne bi bilo prvi put da se derbi igra bez gledalaca na tribinama, a možda bi u ovim okolnostima to bilo najbolje rešenje – smatra Poledica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari