Skupo plaćeno skandiranje: Ko je smenjeni predsednik RK Partizan Željko Perkunić koji je vređao Aleksandra Vučića 1Foto: Dusan Milenkovic/ATAImages

Sve je počelo na televiziji Prva kada je prilikom gostovanja Aleksandra Vučića prikazan snimak prvog čoveka Rukometnog kluba Partizan, Željka Perkunića, kako sa navijačima crno-belih skandira pogrdno predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

Iako je predsednik u više navrata tokom poslednjih pet, šest godina sam isticao da mu ne smeta da mu ko god želi skandira bilo šta, izgleda da ga je ipak pogodilo ono što mu je sa „grobarima“ poručio Perkunić.

– Zbog svog neprimerenog navijanja lično se izvinjavam gospodinu Aleksandru Vučiću, predsedniku Republike Srbije, i svima kojima sam ovim nepromišljenim postupukom napravio neprijatnosti – naveo je u javnom saopštenju Perkunić dan kasnije.

Iako sportskom funkcioneru i lideru uglednog kluba svakako ne priliči da se spušta na huliganski nivo i vređa predsednika zajedno s navijačima, zanimljivo je da je posle prikazivanja snimka na TV Prva usledila serija izvinjenja, čak i onih koji nemaju nikakvu odgovornost za Perkunićevo ponašanje. Što je sigurno – sigurno je.

Bolje izgleda da se svi redom izvinu po principu objektivne odgovornosti, da ne naljute predsednika, bez obzira na to što bi Perkunić u praksi jedini trebalo da bude odgovoran za svoje ponašanje.

Izvinjenja Vučiću pljušte kao kiša

Rukometni savez Srbije je uz izvinjenje objavio da će „obaviti razgovor sa čelnicima ARKUS rukometne lige zbog nedoličnog ponašanja sportskih rukometnih radnika“. Verovatno su se za svaki slučaj unapred ogradili ukoliko se pojavi još neki snimak još nekog rukometnog funkcionera kako vređa predsednika.

Kako izvninjenje nije dovoljno, usledila je i „zahvalnost Aleksandru Vučiću zbog toga što je dao izuzetan doprinos razvoju srpskog klupskog rukometa kroz značajna sredstva“.

Asocijacija rukometnik klubova Srbije donela je rešenje o razrešenju Željka Perkunića sa mesta člana Upravnog odbora ARKUS lige (za smenu glasala 23 kluba, dok nisu bili prisutni predstavnici Partizana i Dinama). Ni oni u saopštenju nisu propustili da se izvinu predsedniku i istaknu „izuzetan doprinos“ Aleksandra Vučića rukometu u Srbiji i tako dalje…

A kakvo je zapravo stanje u rukometu i koliki je doprinos predsednika Srbije? Do pre otprilike četiri godine rukomet je bio sveden na hobi sport. Čak i igrači Crvene zvezde i Partizana morali su da imaju dodatne poslove. Jedan od trenera je uoči derbija čak izjavio da će mu nedostajati jedan od glavnih igrača jer je poslodavac odbio da ga pusti ranije s posla za utakmicu koja se igrala radnim danom u 18 časova.

Perkunić svojim novcem finansirao klub?

A onda su, da li po nalogu Vučića ili sami od sebe, nije ni bitno, ljudi poput Perkunića odlučili da ulože novac u srpski rukomet i krenu da ga vade iz blata (za koje u ovom slučaju nisu krivi oni bivši). Država je izdvojila značajna sredstva, ali ne iz džeša predsednika Srbije, nego iz budžeta, pa je nekada trofejni jugoslovenski sport počeo da se pridiže na kolena u nadi da bi mogao da potpuno ustane.

– Željko Perkunić je čovek koji svojim novcem pomaže klub. Ja sam lično iz moje kompanija izdvajao za taj klub novac jer je Željko veliki partizanovac i pošten čovek i ja sam mu pomagao – rekao je predsednik KK Partizan Ostoja Mijailović u septembru prošle godine.

Perkunić je 2021. godine izjavio da bi sa po samo 500 do 600 hiljada evra godišnje od države procvetali srpski rukomet, vaterpolo, odbojka i svi zapostavljeni sportovi.

– Danas je velika stvar da uopšte pronađeš novac da klub ode da odigra utakmicu u inostranstvu, bilo SEHA lige, bilo evropskog kupa – rekao je Perkunić za Sport klub.

Predsednik RK Partizan je u istom intervju objasnio da je klub pre njegovog dolaska imao višegodišnju blokadu računa, što praktično nikoga nije zanimalo ni da proba reši.

Prvi čovek crno-belih je inače i osnivač Fondacije „Grobari za nas“ koja je u više navrata davala sredstva za klubove koji su članovi JSD Partizan kako im računi ne bi dospeli u blokadu.

Bio protiv jednoglasne smene Duška Vujoševića u KK Partizan

Javnosti je postao poznat kada nije dozvolio da Upravni odbor KK Partizan jednoglasno izglasa nepoverenje treneru Dušku Vujoševiću, tvrdivši da se klub ogrešio u trofejnog stručnjaka.

Hvalio je predsednicu Rukometnog saveza Srbije Milanu Delić da je uspela da u taj sport unese „pozitivne vetrove“ i što je pronašla sredstva da se Toni Đerona angažuje za selektora muške reprezentacije.

Poznavaoci rukometa tvrde da je u RK Partizan uneo ogromnu količinu sopstvenog novca ne bi li ga postavio na noge i da navodno nema ni političkih ni poslovnih vrata na koja nije pokucao ne bi li obezbedio sredstva za funkcionisanje.

Koliko navijači Partizana cene njegova ulaganja možda najbolje svedoči činjenica da su se u aprilu 2021. okupili ispred bolnice kako bi mu pružili podršku dok je zbog korona virusa bio priključen na respirator.

Prema podacima dostupnim na internetu suvlasnik je kompanije „Foks vižn“ (Fox vision) koja se bavi filmskom distribucijom.

Perkunić za sada nije ponudio ostavku na funkciju u RK Partizan, mada ni to nije isključeno ukoliko na njega bude izvršen jači pritisak.

Nezvanično je u više navrata i pre incidenta u kome je vređao predsednika razmišljao da napusti kormilo kluba, ali je odustajao jer se još uvek nije pojavio niko ko bi bio spreman da uloži svoja sredstva, što je nažalost i dalje jedini način za nesmetano funkcionisanje kluba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari