Koliko mogu Žalgiris i Real? 1Foto: EPA-EFE/ TOMS KALNINS

Beograd i Štark arena će sasvim sigurno od petka do nedelje biti epicentar evropske klupske košarke.

Priznanje za doprinos na Starom kontinentu u vidu organizacije najvažnije završnice jednog klupskog takmičenja, koje je po značaju odmah iza fudbalske Lige šampiona, prestonicu Srbije stavilo je na test organizacijskih sposobnosti na više nivoa: sportska infrastruktura, smeštajni kapaciteti, kulinarski dijapazon, preciznost i tačnost u svim aspektima. Prognoziranih 15 hiljada navijača iz inostranstva uživo će 18. maja posmatrati pokušaj Fenerbahčea da protiv Žalgirisa dođe u situaciju da odbrani naslov prvaka Evrope (18.00), odnosno poslasticu večeri između CSKA i Reala (21.00). Karata u slobodnoj prodaji praktično više nema, a najavljivani dolazak navijača iz Turske i Litvanije, pre svega, kreće se između šest i osam hiljada iz pravca Istanbula, odnosno tri do pet hiljada koji bi trebalo da krenu iz Kaunasa. Očekivano, pristalica CSKA i Reala biće dosta manje, ali nesumnjivo, broj navijača ekipe koja su bude plasirala u finale, povećaće se tokom subote i nedelje pre podne.

Simpatizeri Olimpijakosa toliko su bili uvereni u plasman crveno-belih na fajnal-for da su mnogo ranije kaparisali ulaznice, koje su nakon „čišćenja“ u serijalu sa Žalgirisom (3:1) bili primorani da prodaju, uglavnom na „crnom tržištu“. Litvanci su se našli u završnici prvi put posle 1999. godine, kada su takođe iz pozicije autsajdera došli do titule. Klub sa godišnjim budžetom od osam miliona evra, ali i sa nedeljivom podrškom države, suprotstaviće se Feneru granitnom odbranom i stilom igre koji je, maltene, perfektno funkcionisao u duelima sa Olimpijakosom. Na proseku od 42,4 odsto šuta za tri poena, Litvanci su sposobni da se nadmeću sa Fenerom, koji pak ima jednu od najboljih odbrana na liniji dodavanja. Nemanje vrhunskih igračkih kvaliteta na petici, Obradović će u pokušaju da osvoji 10. titulu u Evroligi iz 17. puta, težiti da iskompenzuje fantastičnim fizikalijama Jana Veselog. Aktuelni šampion Evrope spada u tri najbolje odbrane koje defanzivu zasnivaju na principima preuzimanja. To može da deluje zbunjujuće i frustrirajuće za rivala; međutim vođen detaljnom analizom i pripremom za svakog pojedinca u crno-žutom dresu, Šarunas Jasikevičijus težiće da predvidi poteze svog nekadašnjeg učitelja u Panatinaikosu.

– Moraćemo na megdan Feneru da izađemo sa jasnim planom. U nekim aspektima igre trebalo bi da malo i rizikujemo, jer nam se to na kraju može isplatiti. Analiziramo njihovu igru i pripremamo se detaljno. Mislim da će igra naših bekova biti od presudne važnosti. Uostalom, oni su ti koji na terenu sprovode dogovoreno. Bili su izvrsni protiv Olimpijakosa, a u polufinalu će naspram sebe imati takođe fantastične Slukasa, Vonamejkera i Gudurića. Verujem da Pangos, Micić i Udrih mogu na svojim ramenima da iznesu našu igru protiv aktuelnog šampiona Evrope – stava je Šarunas Jasikevičijus, trener Žalgirisa.

CSKA je, maltene, do pred sam kraj regularnog dela izgledao poprilično moćno i gotovo nezaustavljivo. Ipak, u Top 8 fazi Himki je uspeo da ogoli neke nedostatke u igri „Armejaca“, pogotovo kada u sastavu nisu bili Kajl Hajns i od druge utakmice Nando De Kolo. Real će se u Beogradu nameriti na CSKA praktično u kompletnom sastavu; jedino će nedostajati povređeni Ognjen Kuzmić, što bi trebalo da sa opravljenim Serhijom LJuljom igru u tranziciji učini najmoćnijim oružjem Madriđana. Biće to, izvesno, i poslednji „evroligaški ples“ Luke Dončića, pre nego što na leto bude prešao u NBA. Reprezentativac Slovenije ima najbolji indeks korisnosti u Evroligi (21,8), sa rekordom od pet utakmica na kojima je imao indeks veći od 35. Dončić je na F4 došao kao četvrti najbolji strelac Evrolige (16 p) i jasno je da će od njega, LJulja i tandema pod košem Ajon-Rendolf zavisiti potencijalni uspeh Reala. Iako favorit u polufinalu, CSKA će na megdan izaći opterećen rovitošću Hajnsa i De Koloa, drugog strelca Evrolige sa prosekom 90 odsto (bacanja), 50 za tri poena, bez pomoći povređenog Lea Vestermana, koji će propustiti F4 turnir.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari