Sugar daddy-Sugar baby: Šta se zna o prodoru Dubaija ka Evroligi i gde su tu Partizan i Crvena zvezda i Vučićeva želja da fajnal-for 2026. bude u Beogradu? 1Foto: EPA-EFE/ALI HAIDER

O ulasku specijalnog tima iz Dubaija u košarkašku Evroligu priča se više od godinu dana.

Isprva je poduhvat delovao nezamislivo, čak i neozbiljno, budući da bi se i najzagriženiji poklonici klupske košarke poslužili internet-pretraživačima da saznaju igra li se uopšte pod obručima u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Osporavanja su imala i geografsku notu.

„Šta će zemlja Persijskog zaliva u Evropi?”, konzervativno su se jogunili na Starom kontinentu, ujedno braneći mesto Makabija iz Tel Aviva tradicionalnom dragocenošću izraelskog velikana s Bliskog istoka za evropsku košarkašku porodicu (Barselonin as Nikola Kalinić, recimo, ima liberalno mišljenje s tim u vezi, upravo se pozivajući na Makabijev primer, njegov imenjak Mirotić, zvezda Armanija, saglasan je, ističući da ni višečasovno putovanje nije problem jer bi se išlo samo jednom, menadžer Miodrag Ražnatović je priželjkivao da se to sprovede u delo i 2023…).

Zamajac sa smenom Bartomeua

Pioniri zamisli da se Evroliga igra i u arapskom svetu Srednjeg istoka nisu sedeli skrštenih ruku.

Šanse da se to desi i od iduće sezone već su fifti-fifti.

Ne radi se o proizvoljnoj oceni nego o smatranju jednog od glavnih ljudi vodećeg klupskog takmičenja evropske košarke.

Litvanac Paulijus Motijejunas, izvršni direktor Evrolige, koji je i tročetvrtinski vlasnik Žalgirisa, nagovestio je u intervjuu za portal Basketnjuz da je Dubai – ante portas. Samo da napravi slona koji će da uđe među evropske lavove.

Vratimo li se u najskoriju prošlost, ispašće da je najčvršća brana prodoru neizvesnog egzibicionizma bio španski košarkaški pregalac Đordi Bartomeu, Katalonac, koji je vodio Evroligu od njenog osnivanja 2000, iz prevlasti Unije profesionalnih košarkaških liga (ULEB) nad evropskim ogrankom Svetske košarkaške federacije (FIBA), do završetka sezone 2021/22.

Sugar daddy-Sugar baby: Šta se zna o prodoru Dubaija ka Evroligi i gde su tu Partizan i Crvena zvezda i Vučićeva želja da fajnal-for 2026. bude u Beogradu? 2
Foto: EPA-EFE/Jon Rodriguez Bilbao

„Odradio je sjajan posao, ali Evroliga treba da ide napred i mi smo morali da napravimo promenu”, rekao je posle glasanja o poverenju u novembru 2021. Deni Federman, jedan od vlasnika Makabija.

Podsetimo da su od 13 akcionara Evrolige za smenu uz Makabi bili i Panatinaikos, Olimpijakos, Armani, Žalgiris i moskovski CSKA, a protiv Barselona, Real, Baskonija (Bartomeu potpredsednik španske ACB lige od 1994. do 2000), Fenerbahče i Efes, koji je te godine prvi put uzeo evropsku krunu, a u glasanju se predomislio (rezultat prvo bio 7:4).

Bajern i Asvel su se uzdržali od izjašnjavanja.

U septembru 2022. za predsednika Evrolige je izabran Dejan Bodiroga, a za Bartomeuovog neposrednog naslednika (Motijejunasov prethodnik) Amerikanac Maršal Glikman, stari lisac u sportskoj industriji, naročito košarkaškoj.

Upravo je pod njegovim osećajem za biznis i novitete s velikim finansijskim kapacitetima Dubai dobio zamajac.

Na rukovodećem mestu, međutim, zadržao se samo godinu. Mnogim klubovima nije „legao”, a govorilo se i da se razmimoilazi s Bodirogom.

I bez njega pitanje priključenja tima iz Dubaija je uzelo mah i skoro da je svršena stvar.

Adut i u vazduhu

Sportski dnevnik „Mundo Deportivo” iz Barselone doneo je informaciju koja nije nova, jer se o megalomanskom šeičkom ulaganju u Evroligu od 150 miliona evra spekulisalo i ranije i tom listu.

 

Iz arapskog ćupa svaki od 13 klubova akcionara dobiće po milion evra u svakoj od pet godina po zaključenju dogovora.

Dubaiju, da stekne mesto na osnovu izdašnog novca, pogoduju još dve okolnosti.

Dogodine ističu ugovori Evrolige s dva giganta u svojim oblastima.

Jedan je desetogodišnji s njujorškom globalnom grupom IMG, koji je za deceniju doneo takmičenju više od 600 miliona evra.

Drugi je s istanbulskom avio-kompanijom Turkiš erlajnz za deset miliona evra po sezoni (prvi od 2013. do 2020, sledeći do 2025), a Emirejts iz prestonice UAE mogao bi da ponudi i svih 60.

Motijejunas kaže da nije prstalica „šugar dedi” projekata, ali zar Dubai nije upravo to, a Evroliga njegova „šugar bejbi”?

Večiti u „Koka-koli”

Sugar daddy-Sugar baby: Šta se zna o prodoru Dubaija ka Evroligi i gde su tu Partizan i Crvena zvezda i Vučićeva želja da fajnal-for 2026. bude u Beogradu? 3
Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Da bi Dubai igrao i druge utakmice, što evroligaši čine kroz nacionalna prvenstva, a Partizan i Crvena zvezda kroz ABA ligu, arapskom timu, sva je prilika, otvoriće se vrata jadranskog regionalnog takmičenja, što, istina, ne bi bio prvi put da se nadmeću i klubovi mimo prostora bivše Jugoslavije (Makabi 2002/03. i 2011/12, mađarski Solnok od 2012. do 2015, češki Nimburk 2010/11, bugarski Levski 2014/15).

Izvesno je, dakle, da bi crno-beli i crveno-beli, između ostalih, išli na vazdušni put od više od pet časova za mečeve u „Koka-kola areni” u Dubaiju, dvorani sa 17.000 mesta sagrađenoj 2019. Troškove bi pokrivala ABA arapskim parama naravno.

Da li bi se, međutim, novajlija sastajao s beogradskim večitim rivalima i u Evroligi?

Po tom pitanju Motijejunas je zagonetan i nedorečen.

 

Neoborivo je da će prvak ABA lige igrati i u sledećoj sezoni (prvorazredno iznenađenje je da to ne budu branilac titule Partizan ili njegov protivnik iz lanjskog finala Zvezda).

Mada se Litvanac biranim rečima odnosi prema oba tima, njegovo ukazivanje na nova tržišta s velikim potencijalom (misli se i na Pariz i na London, iako obe metropole imaju predstavnike u Evrokupu kroz koji može da se dođe do Evrolige) stvara zebnju o sutrašnjici dva srpska tima.

Motijejunas i kaže da ne mogu svi da igraju i svi da budu usrećeni.

Kontra intifada

S tim u vezi neizvesna je zbog političkih prilika, zapravo ratnih, i sudbina CSKA iz Moskve, koji je i dalje formalni akcionar, i Makabija.

U kontekstu dugotrajuće izraelsko-arapske netrpeljivosti, koja se najsvežije okrutno razbuktala sukobom s Palestincima u pojasu Gaze, i jeste zanimljivo gledanje Ponosa Izraela na sporazum s arapskom zemljom.

Jesenas je stigla vest da je svih 13 deoničara pristalo da Dubai pređe preko praga njihovog elitnog društva (vratimo se gore na Federmanovu izjavu po smenjivanju Bartomeua), ali i da je Makabi izrazio „unutrašnje protivljenje”.

Pre više od tri decenije u Prvoj intifadi vođen je „Rat kamenja”, a sada bi Izraelci spustili štit (govori se i o Hapoelu iz Jerusalima), prihvatajući da na njih padaju arapske pare.

I najmlađi Đoković se zauzima za veće približavanje Bliskog istoka Zapadu

Korak ka uključivanju Dubaija, a u tome s istočne strane u svojim poslovnim ambicijama pomaže i Đorđe Đoković, najmlađi brat najboljeg tenisera sveta, jeste i to što je gradu poverena organizacija jednog od juniorskih turnira Evrolige 2024 (ostali u Podgorici, Beogradu i Parizu) na putu ka završnici u Berlinu, gde se ove godine odlučuje o evropskom tronu.

Dubai, ipak, čezne za glavnim fajnal-forom.

Ne može da računa na 2025, jer je dodeljen Barseloni, a za 2026. imao bi, po obznani Aleksandra Vučića, protivkandidata u srpskoj prestonici (domaćin 2018. i 2022).

Inače, poslednji put je završni turnir četvorice u „nekošarkaškom” gradu održan 2013. u londonskoj dvorani O2.

Sugar daddy-Sugar baby: Šta se zna o prodoru Dubaija ka Evroligi i gde su tu Partizan i Crvena zvezda i Vučićeva želja da fajnal-for 2026. bude u Beogradu? 4
Foto: EPA-EFE/ALI HAIDER

Da sumiramo, Evroliga ima ekonomski interes da pruži ruku Dubaiju, Dubai ima lepezu interesa da joj pristupi i da bude konkurentan na terenu, svejedno da li sa Svetislavom Pešićem ili Serđom Skariolom na mestu trenera.

Fudbalski primeri Pari Sen Žermena i Mančester sitija mu daju to za pravo, a slučaj saudijske lige mu garantuje da bi na njega pala planetarna pažnja kao da je postao deo NBA lige (Milvoki i Atlanta bez povređenog Bogdana Bogdanovića, ali s Frenkom Kaminskim, 2022. probili led međusobnim duelom u predsezoni u Abu Dabiju).

I da, Emirati imaju i košarkašku ligu i košarkašku reprezentaciju.

Prvak za 2023. je Šabab Al Ahli iz Dubaija s trenerom Zoranom Zupčevićem, Sarajlijom, pomoćnikom u Bosni u njenoj poslednjoj jugosezoni (1991/92), koji radi i pri nacionalnom timu Emirata.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari