Čudo se, ipak, nije desilo. Disciplinska komisija Evropske fudbalske federacije prihvatila je predlog svog disciplinskog komesara i zbog nereda njegovih navijača pre, tokom i posle mostarskog meča sa Zrinjskim prošlog četvrtka, izbacila Partizan iz tekućih kvalifikacija za Kup UEFA, odrezavši mu pride novčanu kaznu od 50.

Čudo se, ipak, nije desilo. Disciplinska komisija Evropske fudbalske federacije prihvatila je predlog svog disciplinskog komesara i zbog nereda njegovih navijača pre, tokom i posle mostarskog meča sa Zrinjskim prošlog četvrtka, izbacila Partizan iz tekućih kvalifikacija za Kup UEFA, odrezavši mu pride novčanu kaznu od 50.000 švajcarskih franaka. Zamenik generalnog sekretara crno-belih Gordan Petrić nije uspeo da umilostivi zvaničnike UEFA, koji su na svaki njegov argument potezali debeo i pedantno spremljen dosije izgreda beogradskih huligana, koji pogrešno sebe nazivaju najvernijim pristalicama kluba iz Humske. Ionako odlučna da jednom zauvek stane na put nasilju na tribinama, UEFA nije htela da pređe preko poslednjeg u nizu divljačkih ispada „grobara“, koji su prema njenoj statistici čak na 25 od 36 evropskih mečeva Partizana, u poslednjih pola decenije, počinili dela zbog kojih je klub kasnije punio kasu evropske „kuće fudbala“.

ZEČEVIĆ: Samo atomska bomba gora od ovoga

Generalni sekretar kluba Žarko Zečević teško je prihvatio odluku UEFA.

– Ovo je najcrnji dan u 62 godine dugoj istoriji Partizana. Gore bi samo bilo da nam je atomska bomba pala na glave ili nam se srušio stadion. Ali, sa UEFA nema šale. Ko ne želi da igra po njenim pravilima ne treba ni da se takmiči. Nadam se da će sada državni činioci preduzeti nešto – kaže prvi operativac crno-belih, koji tvrdi da pravi komentar novonastale situacije treba da daju oni koji su klub doveli u nju, aludirajući na „grobare“ s kojima je nekoliko godina na ratnoj nozi.

– Komisija jednostavno nije imala prostora i načina da nam pomogne. Vezali su se za dugu istoriju incidenata Partizanovih navijača, spajajući naš slučaj sa Fejenordom i Legijom, koji iz istih razloga već odrađuju višegodišnje suspenzije iz UEFA kupova – prenosi operativac „parnog valjka“, koji će

tako zbog zlurade samovolje dela svojih navijača, kobnog šurovanja prethodne Uprave sa njima u godinama koje su iza nas i ignorantskog odnosa države prema fenomenu huliganstva na sportskim borilištima, narednih 12 meseci umesto evropskih stadiona gaziti srpske fudbalske njive i livade.
Tako su u jednom danu dovedeni u pitanje svrsishodnost višemesečnog pravljenja jakog, na međunarodnoj sceni konkurentnog, tima, velika finansijska ulaganja u njega, kvalitetan rad na pripremama, sjajnih 6:1 pod Bijelim brijegom…
– Gledaćemo da igračima uz prvenstvene i Kup mečeve organizujemo što je moguće više prijateljskih duela sa evropskim ekipama i tako makar malo ublažimo posledice ove eliminacije. Ali, evidentno je da smo u velikom problemu… – priznaje Petrić, koji juče nije imao decidiran odgovor na pitanje o podnošenju eventualne tužbe protiv navijača, kao što je to nedavno uradila poljska Legija.

Rukavina: Igrači najveći gubitnici

Vest iz Niona najteže je pala igračima kluba iz Humske. Na terenu su pokazali da su za nekoliko klasa bolji od kolega iz Zrinjskog, koji će sada „ni krivi, ni dužni“ u drugo kolo kvalifikacija za Kup UEFA.

– Ovo je loša stvar za Partizan, naš fudbal i kompletan sport u Srbiji. Nama igračima je, ipak, najteže. Evropsko prvenstvo za mlade pokazalo je koliko samo par dobro odrađenih međunarodnih mečeva mogu da pomognu u karijerama, a mi ćemo celu godinu bez mogućnosti da se pokazujemo svetu. Najžalije mi je mlađih kolega.. Svi smo u šoku, psihički ubijeni. Prvi smo krenuli sa pripremama, žrtvovali nekoliko nedelja odmora, ubedljivo pobedili Zrinjski, pokazali protiv Intera da možemo i s većima od sebe, a sada nas „osude“ na domaću ligu… Strašno. Ali, moramo se dići, prihvatiti realnost i okrenuti se borbi za titulu – kaže kapiten Antonio Rukavina.

– Kada se vratimo u Beograd odlučićemo šta i kako dalje – kaže zamenik generalnog sekretara našeg vicešampiona, kojem sada preostaje borba za domaće trofeje.
– Na meni i mojim saradnicima je da nađemo načina da oporavimo igrače od ovog šoka, ne dozvolimo im da klonu duhom i motivišemo ih za domaće utakmice. Jer, njima je najteže. Godinu dana neće biti u evropskom „izlogu“… – svestan je težine gubitka bitke za zelenim stolom, trener crno-belih Miroslav Đukić.
Mada imaju pravo da se u roku od tri dana žale na dobijenu kaznu, čelnici Partizana to najverovatnije neće učiniti. Ne samo zato što su dobro prošli izbegavši višegodišnju eliminaciju iz Evrope, već što bi u naknadnom preispitivanju slučaja klub mogao biti još oštrije sankcionisan, kao što je to bio slučaj sa Legijom. Danas ili sutra iz Niona bi na adresu Partizana trebalo da stigne detaljno obrazloženje kazne i tačno objašnjenje vremenskog trajanja kazne, jer je ostalo nejasno od kada počinje da važi odluka, tj. da li će njome biti obuhvaćen i naredni takmičarski ciklus.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari