Kuvanje za nove izbore 1

Sledeće nedelje Skupština Olimpijskog komiteta Srbije trebalo bi da usvoji izmene Statuta koje se odnose na izbor predsednika OKS-a.

Najvažnija promena koju donosi novi dokument je izbacivanje uslova po kome prvi čovek OKS-a treba da ima iza sebe najmanje 15 godina aktivnog bavljenja olimpijskim sportom, odnosno da je bio učesnik Olimpijskih igara. Ovaj kriterijum bio je jedan od razloga zbog koga su sportske organizacije, predvođene Fudbalskim savezom Srbije, zatražile izmene Statuta.

Istovremeno, uslov koji od kandidata traži najmanje deset godina rada u nacionalnim i međunarodnim savezima, koji je takođe bio predmet kritike, nije menjan. Tako su kriterijumi za predsednika nacionalnog olimpijskog tela delimično ublaženi ali ne i potpuno promenjeni.

U ovom obliku Statut od kandidata za predsednika tražiće pored deset godina angažovanja u nacionalnim i međunarodnim savezima i da je u prethodnom periodu bio uključen u rad organa i tela OKS. Ova dva kriterijuma iz trke za predsednika mogu da eliminišu neke od sportskih radnika koji su u prethodnom periodu najavljivani kao mogući kandidati, između ostalih i Božidara Maljkovića. Na drugoj strani Mitar Mrkela, koga je kao kandidata u poslednjem trenutku prošle godine predložio Fudbalski savez Srbije, mogao bi da ostane jedan od pretendenata na mesto prvog čoveka OKS-a.

Promene najbitnijeg akta OKS-a došle su nakon pritiska velikog broja saveza, predvođenih FSS, da se izmene uslovi za izbor prvog čoveka OK Srbije, odnosno nakon bojkota izborne sednice u decembru na kojoj je jedini kandidat bio Ivan Todorov. Zbog toga je formirana komisija koja je u konsultacijama sa predstavnicima saveza odlučivala o promenama, čije će predloge Izvršni odbor OKS-a predati Skupštini na usvajanje 9. marta.

Nakon što se novi Statut usvoji treba očekivati ponovno otvaranje izbornog procesa koji će između ostalog obuhvatiti slanje kandidatura, njihovu proveru, proglašenje liste kandidata, zakazivanje izborne sednice… Prošle godine izborna procedura trajala je dva meseca, a ovoga puta pored svih izbornih faza treba sačekati i da Međunarodni olimpijski komitet usvoji izmenjeni Statut da bi on postao važeći. Već u ovom trenutku probijen je rok koji MOK propisuje da novi predsednik nacionalnih organizacija treba da bude izabran najkasnije šest meseci od završetka Olimpijskih igra.

Šta novi Statut traži od kandidata?

Član 35

Za Predsednika OKS može biti izabrano lice nominovano za izbor od najmanje 5 članova OKS koje prihvati nominaciju i istakne kandidaturu. Prilikom izbora Predsednika, kandidat treba da ispunjava sledeće uslove:

1.       Da je državljanin Srbije

2.       Za predsednika OKS-a može biti izabrano lice koje ispunjava uslove iz člana 20 statuta OKS

3.       Da je u prethodnom periodu bio uključen u rad organa i tela OKS, na osnovu pisanog izveštaja dobijenog od Izborne komisije OKS

4.       Da govori najmanje jedan svetski jezik koji je u zvaničnoj upotrebi u MOK (engleski, francuski)

5.       U karijeri ima najmanje 10 godina rada u organima i telima nacionalnih sportskih saveza, MOK, međunarodnih sportskih saveza i međunarodnih sportskih udruženja čiji je član OKS (ANOC, EOC, ICMG, ABNOC, ENGSO, EFPM)

6.       Da ispunjava uslove iz Etičkog kodeksa MOK

7.       Da u karijeri nema povrede pravila o dopingu

Ocenu ispunjenosti uslova daje Izvršni odbor OKS. Kandidat za predsednika OKS podnosi Skupštini OKS, u pisanoj formi, predlog Programa rada i razvoja OKS za period od naredne četiri godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari