Kvalitet vazduha u Pekingu se poboljšava, ali je i dalje loš uoči ZOI 1Peking Foto: wikipedia

Kvalitet vazduha u Pekingu znatno je poboljšan prethodnih godina, prema zvaničnim podacima, iako je nivo zagađenja i dalje iznad preporuka Svetske zdravstvene organizacije (SZO), uoči Zimskih olimpijskih igara.

Zagađenje vazduha velika je briga stanovnika Pekinga, ali i sportista koji će učestvovati na Zimskim olimpijskim igrama od 4. do 20. februara.

Kada je 2015. godine Peking dobio pravo da organizuje Zimske olimpijske igre, čelnici grada su objavili „rat zagađenju“, pošto je Peking tada smatran jednim od najzagađenijih gradova sveta.

U Pekingu su od tada zatvorene desetine termoelektrana na ugalj i preseljene su fabrike, a sa uglja postepeno se prelazi na prirodni gas za grejanje.

Te mere su omogućile znatno smanjenje štetnih čestica koje prodiru duboko u pluća i mogu izazvati rak ili srčane probleme.

Njihov nivo pao je na 33 mikrograma po kubnom metru u proseku 2021. godine, što je tri puta manje nego 2013. godine, saopštilo je Odeljenje za životnu sredinu gradske skupštine Pekinga.

Međutim, to je i dalje šest puta više od preporučenog nivoa SZO.

Kako se navodi, broj dana u kojima je glavni grad pogođen jakim oblakom zagađenja drastično je pao tokom godina.

Dva grada domaćina takmičenja Peking i Džangđakou imaju planove za vanredne situacije u slučaju da zagađenje obuhvati lokacije i utiče na vidljivost.

Kina želi da iskoristi Zimske olimpijske igre i prikaže svetu svoje ekološke inicijative. Postavljene su desetine vetroelektrana i solarnih farmi za snabdevanje Igara energijom.

„Podaci o kvalitetu vazduha u Pekingu 2021. godine su ohrabrujući. Ali, ako stanovnici Pekinga sada mogu dobro da dišu, napredak mora biti bolji u mnogim drugim provincijama“, navodi se u saopštenju Grinpisa iz Kine.

Kina je prošle godine imala 42 od 100 najzagađenijih gradova na svetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari