Lesor i Egzum slomili Makabi, Partizan zasijao u poslednjoj četvrtini 1Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©)

Odličan otpor pružali su košarkaši Makabija sve do poslednje četvrtine; naterali su crno-bele da u dupke punoj Beogradskoj areni odigraju na maksimalnom nivou i da tek u poslednjoj četvrtini nadvise kvalitetnog rivala u 8. kolu Evrolige (96:88). Presudne sekvence imali su Matijas Lesor i Dante Egzum, ali je trijumf proizašao iz kvalitetne defanzive u poslednjih deset minuta, posle kojih je Partizan na skoru 4-4.

Iznenađujuće samouvereno nastupili su košarkaši Makabija, napadački tako nadahnuto da su na momente podsećali na Golden Stejt iz šampionskih dana.

U visokom ritmu, kažnjavali su, maltene, svako kašnjenje u odbrani Partizana, pogrešna udvajanja na lopti, odnosno lošu komunikaciju na strani pomoći.

Morao je trener Željko Obradović već posle minut i po da zatraži prvi tajm-aut kako bi podsetio svoje pulene na osnovne napadačke karakteristike Ponosa Izraela.

Gosti su, praktično, do kraja treće deonice sve vreme bili u prednosti, koja je najviše iznosila sedam poena.

U odnosu na defanzivne aspekte, Partizan nije imao većih napadačkih problema. Iako je šut sa distance bio upitan sve do poslednje deonice, domaćin je zahvaljujući Lesoru (16p, sedam ofanzivnih skokova, 4as) imao dubinu i adekvatan balans, naročito kada je Ledej pogađao sa polidistance i distance (21p).

Dugo crno-beli nisu mogli da odagnaju šifru za „zaključavanje“ Hilijarda (14p) i Baldvina (23p, 7as). Naročito Hilijard, delovao je impresivno, pogotovo u prvih 20 minuta, šutirajući perfektnih 4/4 za tri poena.

Imao je Makabi dobar protok lopte, a sa Pojtersom (16p) i Sorokinom u paru, kao izvornim peticama, lako je pod košem rešavao mis-meč situacije.

Gromoglasan aplauz dobio je Smailagić kada je u drugoj deonici debitovao u tekućoj takmičarskoj godini, nakon duge rehabilitacije posle operacije vena.

Motivisan, imao je briljantne sekvence zaokružene sa čak devet poena i to kao alternacija Lesoru na petici.

Defanzivno je Partizan dugo patio, možda i najduže od početka sezone, na svom parketu. Sa impresivnih 8/14 za tri poena, Makabi je do poluvremena ubacio crno-belima čak 50 poena.

Bez realizacije u tranziciji, uz samo četiri trojke, jasno je bilo da su rešenja dugo tražena u igri jedna na jedan, u kojoj je dominirao Dante Egzum (21p, 5as, 2ukr).

Lako je Australijanac probijao prvu liniju odbrane; dugačkim prvim korakom neretko je išao do kraja ili pravovremeno razigravao Lesora i Ledeja.

Očekivalo se da vremenom Makabiju opadnu procenti za tri poena i da time Partizanove ideje u odbrani dobiju na „materijalnoj vrednosti“.

Veliku prednost domaćin je imao u Lesoru, koji je na preuzimanju plejmejkera, pre svega Lorenca Brauna, bio izvanredan. Baldvin je još izvesno vreme držao goste u minimalnom vođstvu, međutim kada je Nanali pogodio sa distance, posle gotovo sat vremena posta crno-belih, u Makabiju su naslućivali u kom će se pravcu odvijati ostatak meča.

Dve vezane trojke Madara (8p) i Pantera (13p) na startu četvrte deonice u vidu razlike 75:68 imale su efekat razrađenog auspuha koji je potom lako razvijao brzinu na maksimalnom broju obrtaja.

Domaćin jedino za Kolsona nije imao rešenja (17p), međutim defanzivno je u potpunosti odsekao unutrašnju liniju gostiju. Egzum je nastavio sa individulanim sekvencama, dok je Lesor u reketu delovao premoćno u odnosu na čuvare.

Dolazio je Partizan i do poena u fazi tranzicije, iz kontranapada i u takvoj konstelaciji bilo je jasno da će gosti kapitulirati i to pre poslednja dva minuta utakmice posle koje je samopouzdanje Pantera i saigrača dobilo još jasnije konture kolektiva koji je spreman da konkuriše za mesto u Top 8.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari