Mađarska škola, mađarski sponzor 1Foto: STARSPORT

Ako bi o Partizanovoj formi i igri sudili samo na osnovu viđenog u goleadi protiv Proletera onda fudbaleri iz Humske ne bi trebalo da brinu za ishod dvomeča 2. kola kvalifikacija za Ligu konferencija sa Dunajskom Stredom.

Međutim Superliga je nešto drugo, a večerašnji meč u Beogradu (21.00) pokazaće kolika je ta razlika.

I da li „parni valjak“, posle jedne propuštene sezone na međunarodnoj sceni, ima sa čim i sa kim natrag u grupnu fazu UEFA takmičenja.

– Teško je ponavljati takvo izdanje, ono je bila izuzetna igra, doprinela joj je i energija sa tribina… ali idemo ka tome, tako se ponašamo i tako treniramo. I guramo napred, nadamo se da ćemo uz pomoć publike ići u dobrom smeru – kaže trener našeg vicešampiona Aleksandar Staniojević.

Rival nije poznat kao neki drugi iz tog dela Evrope, šta više nema iskustva van svoje zemlje, dolazi iz mesta na granici sa Mađarskom, sa svega 23.000 duša, a raspolaže sa čak 23 stranca u ekipi, čije finansije pokriva bogata kompanija iz zemlje matice.

– Slovačka je zemlja u fudbalskom usponu, iza ovog kluba stoji moćni MOL, trener tima iz Dunajske Strede je Mađar, forsira sistem 3-5-2… Podsećaju na mađarsku reprezentaciju, jasno definisanog načina igre. Ispratili smo im sve utakmice iz pripremnog perioda i promene u prelaznom roku, doveli su dva nova igrača koji se uklapaju u njihov sistem. Opasni su napred, napadaju sa dosta igrača… Oprezni smo, ali verujemo u nas, ulazimo sa samopouzdanjem i verom u povoljan rezutat – ubeđuje srtručnjak sa klupe crno-belih, u čijoj startnoj postavi bi opet, kao centralni vezni, mogao da se nađe provereni Bibras Natho, a Danilo Pantić se vrati na krilni deo veznog reda, tj odatle izgura mladog Nemanju Jovića.

– Ako bude promena biće ih mininalnih. Igraju se dve utakmice, imamo strategiju za sve što može da se desi. Ovde sam skoro godinu dana, igramo već na određen način, prepoznatljivim stilom, povratak Rikarda Gomeša nam je dao pečat, ali svaka ekipa se trudi da nametne svoj ritam. Videćemo koja će to uspeti i da li ćemo da iskoristimo njihove slabosti.

Ako zapnu iz sve snage i pokupe što više bodova za srpski fudbal, ove i sledeće sezone, moglo bi se desiti da naša zemlja 2023. godine doživi da dva tima u trci za Ligu šampiona, plus se jedan predstavnik vrati u kvalifikacije za Ligu Evrope.

– Nisam toliki patriota da razmišljam o srpskom fudbalu, neka se time bave oni koji ga vode. Gledam kako da Partizan ode dalje. Imali smo utakmicu u subotu, naredna je sutra, zatim za tri dana… Nama želim sve najbolje – rekao je Stanojević, uoči utakmice u kojoj će crno-beli probati da produže niz od 30 neizgubljenih mečeva u Humskoj.

Od slavlja Napretka decembra 2019. godine,  Partizan nije doživeo nijedan poraz u svojoj kući, šta više ostvario je 29 pobeda, od čega 20 bez primljenog gola.

Stojković: Oni agresivni, mi uigrani

– Ispratio sam prijateljsku utakmicu DAC-a sa Ujpeštom i uverio se da je reč o ozbiljnoj ekipi, sa pobedničkim mentalitetom. Uprkos primljenom golu ona je nastavila agresivno da igra. Što se nas tiče, već tri-četiri godine dosta naših igrača je na okupu. Shvatili su i prihvatili da je u Partizanu svaka naredna utakmica najvažnija. Ova je ozbiljna i najbitnija u ovom trenutku – poruka je golmana i kapitena Vladimira Stojkovića, čija bi duga karijera mogla da se nastavi u Saudijskoj Arabiji.

Vojvodina kreće od Litvanije

Danas počinje i evropska odiseja Vojvodine, protiv litvanskog Panevežisa u prvom meču drugo kruga borbe za Ligu konferencija, na severu kontinenta (17.30).

– Nisu atraktivna, ali su jako dobra, sastavljena isključivo od stranaca. Klub je mlad, međutim pravi ozbiljne rezultate, sedam Brazilaca i ostali fudbalski legionari nekada igraju u sietemu 4-2-3-1 a nekada 4-3-3, tehnički su prilično domantni, vole da imaju loptu, ide im u prvenstvu… Mi imamo još prostora za napredak, mnogo toga bi trebalo da promenimo, ali ovo je težak period i zato isključivo idemo na rezultat. Želim da budemo tim i agresivni, onda rezultat neće izostati – rezonuje trener novosadskog sastava Slavoljub Đorđević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari