Milutinov spreman na tuču sa Kanađanima: Moramo Bogdanoviću da obezbedimo prostora da igra (VIDEO) 1foto:FIBA basketball

U sutrašnjem polufinalu sa Kanadom na Mundobasketu (10.45) uloga Nikole MIlutinova biće jedna od ključnih u igri „orlova“.

Kanađani imaju izuzetan ofanzivni potencijal i raznovrstan arsenal, međutim jedino na mestu petice nemaju dominantnog igrača. Dvajt Pauel je model modernog centra – skočan, okretan, koristan u „piku“, dok je Kajl Aleksander ipak centar prosečnih igračkih kvaliteta. Mladi studen Perdua, Zek Idej nema gotovo nikakvu minutažu.

U takvoj konstelaciji, Nikola Milutinov mogao bi da bude možda i ključan faktor u igri srpskog tima. Povratnik u redove Olimpijakosa jedan je od najdominantnijih centara na Mundobasketu i to u oba pravca igre. Gotovo da je na dabl-dabl proseku (13,2 poena, 8,8 skokova).

Svestan je Milutinov da će Kanađani defanzivno sa Dortom ili Bruksom pokušavati da udvajaju Bogdana Bogdanovića i konstantno u dinaj odbrani želeti da ga onemoguće da uopšte primi loptu.

– Spremni smo. Znamo da će oni probati istu odbranu da odigraju na Bogdanoviću. Moramo da odgovorimo na to, da mu pomognemo, svi igrači moraju da odgovore na tu njihovu agresivnost. Moramo da pomognemo, da mu obezbedimo više prostora da igra, a i da neki drugi igrači u bitnim trenucima preuzimaju odgovornost… Ali ne, ne mislim da će sa naše strane biti neke posebne nervoze, usredsređeni smo na sebe – uneo se Milutinov u taktičke zamisli selektora Svetislava Pešića.

Ostvarneog primarnog cilja (plasman na Olimpijadu u Parizu) košarkaši Srbije trebalo bi da još ornije pristupe polufinalnom duelu.

– Plasman na Olimpijske igre je bio primaran cilj, ali nećemo sigurno ući u utakmicu kao da je prijateljska. Želja nam je svima da osvojimo medalju.

Zahvaljujući rasporedu četvrtfinalnih mečeva, reprezentativci Srbije imali su dodatni dan odmora.

– Prvi put smo imali malo veću pauzu između dve utakmice, za malo veću rehabilitaciju. Ulazimo sutra sa dosta više energije nego što smo igrali ove prethodne mečeve… Čeka nas vrlo zahtevna utakmica sutra, oni igraju fizički dosta jako, u tranziciji su stvarno neverovatni, treba to sve zaustaviti i odigrati još bolje nego do sada.

U meču sa Litvanijom uspeo je da zaustavi Jonasa Valančijunasa, jednog od najdominantnijih centara u NBA ligi. Imaće srpski as i u meču sa Kanadom duele sa peticama iz najjače lige na svetu.

– Radili smo skauting. Ja sam fizički i psihički spreman za sve – tvrdi 29-godišnji Novosađanin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari