Mladost Starog Rasa 1Foto: Privatna arhiva

Ni najpedantniji statističari ne bi uspeli da dođu do podatka koliko je u ovom veku velikih košarkaških centara nestalo sa scene, još teže bi se došlo do broja škola košarke koje su u tom periodu nastale.

Ono što je lako utvrditi je da su samo retki novonastali klubovi pored mlađih kategorija u svoj program uvrstili i seniorski tim, a dobro je poznato šta je sve potrebno da bi on opstao ukoliko nije u rukama bogatog magnata ili se budžetski finansira. Braća Uroš i Veljko Petrović dugogodišnji bivši igrači OKK Novi Pazar u trećoj godini postojanja Starog Rasa (osnovan 2011. godine) formiraju seniorski sastav, koji uz kadetski, pionirski, dve selekcije mlađih pionira i tri škole košarke čine ovaj moderan košarkaški klub.

Seniorski tim takmiči se u Drugoj muškoj regionalnoj ligi – Zapad 2. U trećoj i najneuspešnijoj sezoni nalaze se na poslednjem mestu bez ijedne pobede (dosadašnji plasmani peto i šesto mesto), ali tabeli u klubu nikada nije pridavana bitnost, jer prvi tim Starog Rasa i postoji zbog košarkaške budućnosti igrača. Uroš Petrović (32) kao trener vodi A, kadetski i pionirski sastav i za trenutne rezultate najboljeg sastava ima veoma racionalno objašnjenje.

– Ubedljivo smo najmlađi seniorski tim, ne u ligi, nego u čitavoj državi. Prosek godina je 17,5. Jedini smo klub u regionu u kojem mlad i talentovan košarkaš ako vredi odmah dobija šansu. Kriterijum svih kriterijuma za dolazak u naše redove je ljudski i košarkaški kvalitet. Zato u Stari Ras rado stižu najtalentovaniji igrači iz svih obližnjih gradova. U prvom timu su braća iz Prijepolja, Anes (15-205 cm) i Ersan Smailović (16-200), Sreten Radonjić iz Raške (15-205), momci iz Tutina Omer Derdemez (15-197) i DŽenis Bulić (19-202), iz OKK Novi Pazar tu su DŽenan Šaćirović (21) i Almedin Berberištanin, kao i naši igrači Veljko Đurović (15), Đorđe Pantović (16), Saladin Biberović, Omer Leković, Miloš Milić, Aleksa Popović, Predrag Stanković i kapiten i najstariji među njima Vladan Pantović, ujedno i sportski direktor kluba i jedna od važnijih karika Starog Rasa, kaže Petrović. Prema njegovim rečima, za mladog igrača najveća nagrada je da igra 25 – 30 minutu, dvaput nedeljno, pošto većina košarkaša prve ekipe nosi i dres kadetskog tima u Raško – kosovsko – metohijskoj ligi KSS u kojoj ubedljivo drže čelo tabele sa svih osam pobeda i koš razlikom plus 200.

– Sve ekipe mlađih kategorija prve su u svojim ligama na kraju polusezone i to bez poraza. Kad govorimo o prvom timu tek iduće godine znaćemo šta smo radili ove sezone. Ne tražimo nikakvo opravdanje, ali na 11 utakmica u šest smo u nekim periodima imali prednost 10 i 15 poena, a samo zbog neiskustva nismo osvajali bodove. Nije ni lako, obzirom da su nam rivali većinom gradski, stabilni klubovi, poput Svilajnca, Despotovca, ili klubova iz Petrovca na Mlavi, Vrnjačke Banje i Raške. Rezultati nikad nisu uticali na posećenost u našem domu (sala OŠ „Meša Selimović“) gde svakoj utakmici prisustvuje 300 gledalaca – na ovaj način skenira svoj tim Petrović.

Kao bivšeg igrača OKK Novi Pazar Uroša Petrovića (32) raduje izvanredan start gradskog kluba u debitantskoj sezoni KLS, ali na taj uspeh gleda i malo šire. „Skok koji je napravio u prvoligaškoj konkurenciji doneće lokalnoj košarci još veću popularnost među najmlađima. Svi klubovi i škole košarke u gradu mogu da očekuju priliv novih klinaca. Što se naše saradnje tiče, ona je konstantna. Svake godine od OKK Novog Pazara dobijamo jednog do dvojice igrača, ove sezone to je Dino Berberištanin. Igrač koji u sadašnjem sastavu Novog Pazara od svih domaćih igrača ima najozbiljniju minutažu, Tarik Brunčević dve sezone je proveo u našem klubu“, dodaje Petrović.

Stari Ras od nastanka veliku pažnju posvećuje negovanju odnosa sa renomiranim klubovima u zemlji i značajnim košarkaškim i trenerskim imenima. „Nedavno nas je posetio legendarni Vlado Đurović, tada u svojstvu predsednika OKK Beograda. Prijatno se iznenadio kada je video kakvim igračkim resursima raspolažemo. Iskoristili smo priliku da u vreme priprema mlađih kategorija OKK Beograda na Kopaoniku odigramo i prijateljsku utakmicu u kojoj su naši kadeti slavili pobedu od 30 poena razlike. U stalnom smo kontaktu sa nekadašnjim trenerom Sloge i Partizana Milovanom Kimeom Bogojevićem, Dejan Tomašević je posredovao da preko KSS dobijemo na poklon opremu i lopte“, sa zadovoljstvom Petrović ističe prijatelje kluba.

Mlađi od braće Petrović, Veljko (28) radi sa dve selekcije mlađih pionira i tri najmlađih košarkaša. „Računajući sve selekcije u klubu trenira 250 igrača. Radi se naporno i dvaput dnevno, što je jedinstven slučaj na nivou grada. Redovno organizujemo kampove za naše košarkaše. U svakoj od kategorija izdvajaju se dvojica – trojica košarkaša za koje sam siguran da će preskočiti sve prepreke i ostvariti se kao igrači. Pobedili smo kraljevačku Slogu, a svi koji prate košarku znaju šta znači taj klub u domaćim okvirima, i to na njihovom terenu sa 24 poena razlike. To je rezultat generacije 2006/07 u kojoj je kapiten Uroš Slavković, ove godine drugoplasirani na šahovskom šampionatu Srbije u konkurenciji do 12 godina. Učesnici smo brojnih turnira širom zemlje i pobednici na nekim prestižnim, poput onog u Požegi prošle godine, na kojem su nastupili Borac, Mladost i klubovi iz Turske“, s ponosom ističe Veljko Petrović.

Značaj marketinga

Marketing je segment kojem se u klubu daje značaj ništa manji od dešavanja na terenu. Taj deo posla obavlja Veljko. „Redizajnirali smo sajt koji za tri meseca ima preko 30.000 pregleda. Tu se mogu pronaći izveštaji sa utakmica svih naših ekipa, kao i druge zanimljivosti vezane za klub. Aktivni smo i na našim Fejsbuk i Instagram stranicama“, objašnjava nam.

Tutin i inostranstvo

Najbolju saradnju Stari Ras ostvaruje sa KK Tutin koji vodi njihov veliki prijatelj Izudin Kajević. Kako Tutin još uvek nema seniorski sastav kad kadeti tog kluba prerastu svoj uzrast uglavnom prelaze u Stari Ras. Inače, dva igrača Starog Rasa već su u inostranstvu, centar Dušan Božović je iz San Severa prešao u redove italijanskog prvoligaša i učesnika Evrokupa, ekipu Breše, a Tarik Hajrović nastupa u drugoligaškom italijanskom klubu Latina basket.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari