Nemci pokrili rukom usta pre meča sa Japanom, protest protiv odluke FIFA da zabrani nošenje „One love“ trake 1Foto: EPA-EFE/Friedemann Vogel

Fudbaleri reprezentacije Nemačke pokrili su usta rukama na zajedničkoj fotografiji uoči početka utakmice Svetskog prvenstva protiv Japana.

Pres služba nemačke reprezentacije objavila je da je ovo gest kojim se izražava protest zbog činjenice da je FIFA onemogućila kapitenu Manuelu Nojeru da nosi traku u duginim bojama.

“Želeli smo da iskoristiti ovo mesto kako bismo podržali vrednosti koje delimo u nemačkoj reprezentaciji: različitost i međusobno poštovanje. Zajedno sa drugim narodima hteli smo da se naš glas čuje. Ovo nije politička poruka jer se o ljudskim pravima ne može pregovarati. Ovo bi trebalo da se uzme zdravo za gotovo, ali još nije. Zato nam je ovaj gest bio toliko važan. Uskratiti nam traku oko ruke je kao začepiti nam usta. Ostajemo pri svojim stavovima,“ poručili su iz pres služba nemačke reprezentacije na Tviteru.

Nemci su Sudu za sportsku arbitražu podneli tužbu protiv Fife povodom odluke Međunarodne fudbalske federacije da zabrani nošenje trake „One love“.

Ukoliko presuda bude donesena do nedelje, Nojer bi mogao na utakmici protiv Španije mogao da nosi traku duginih boja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari