NFL je sada jači nego ikada 1foto EPA-EFE/CAROLINE BREHMAN

Poslednje tri nedelje u NFL predstavljaju trijumf ovog sporta. Gotovo sve utakmice su bile neizvesne, da bi polufinalni i finalni mečevi konferencija bili odlučeni u poslednjim sekundama.

I dok je pandemija u poslednje dve godine dovela na ivicu opstanka takmičenja i lige, NFL je pobedio koronu i postao jači nego ikad. O tome svedoče i tv rejtinzi, po kojima je gledanost regularnog dela sezone bio najveća još od 2015. godine.

Ishod plej-ofa i finalnih mečeva u AFC i NFC konferencijama je da će u nedelju na SoFi stadionu u Los Anđelesu u 56. Superbolu igrati domaći Remsi i Sinsinati Bengalsi, u meču za Vins Lombardi trofej.

Ogromna većina onih koji ne prate pasionirano američki fudbal, kao i onih čiji timovi nisu stigli do velikog finala, navijaće za Bengalse, mladu ekipu kojoj pre početka sezone niko nije davao šanse da se dočepa plej-ofa, a kamoli da igraju za prvi trofej u istoriji ove franšize. Bengalsima, koji su osnovani 1967. godine, ovo je treće finale i prilika da osvoje svoj prvi trofej.

Zahvaljujući činjenici da već šest godina ne igraju plej-of Bengalsi su imali priliku da kroz dobre pozicije na draftu stvaraju ekipu, a kao ključna stvar ispostavio se izbor kvoterbeka Džoa Baroa, prvog pika sa drafta 2020. godine i on će biti prvi kvoterbek koji će igrati u Superboulu već u svojoj drugoj sezoni u ligi.

Tokom ove sezone mladi tim stvorio je nekoliko zvezda poput hvatača Džamara Čejsa, trkača Džoa Miksona ili tajt enda Si Džeja Uzomaha.

S druge strane Remsi su osnovani još 1936. godine i to u Klivlendu, od 1946. do 1994. bili su u Los Anđelesu, potom se franšiza preselila u Sent Luis, a u grad anđela vratili su se 2015. Superbol su osvojili samo jednom i to 1999. godine.

Ovaj tim Remsa je napravljen da bi se “sad ili nikada” osvojio trofej, sastavljen je od velikog broja veterana, bivših i sadašnjih superstarova kojima će ovo biti verovatno poslednja šansa da dodaju ovaj trofej u CV.

Osim kvoterbeka Metjua Staforda, zvezde Remsa su hvatači Kuper Kap i Odel Bekam džunior, jedan od najboljih defanzivaca lige Aron Donald i ofanzivni linijaš Von Miler. Predvodi ih jedan od najtalentovanijih trenera u NFL ligi Šon Mekvej, koji je imao samo 33 godine kada je u svojoj debitantskoj sezoni prvi put uveo Remse u finale 2019. godine, ali je tada nadigran od legendarnog Bila Beličika.

Mekvej je sada iskusniji, ima bolji tim i čini se da je vreme da osvoji svoju prvu titulu. Uostalom, po kladionicama tim iz Los Anđelesa je favorit, ali bi svako dobronameran preporučio onima koji misle da će na lak način zaraditi pare da se ipak ne klade protiv Sinsinatija.

Ovogodišnji Superboul se igra na novom stadionu čija je izgradnja koštala neverovatnih 5,5 milijardi dolara i na kojem će se okupiti 70.000 gledalaca, koji su ulaznice plaćali i 3.000 dolara.

Osim utakmice oni su platili i da bi u poluvremenu gledali Eminema, Doktora Drea, Snup Doga, Kendrika Lamara i Meri Džej Blajdž.

Za 30 sekundi 6,5 miliona evra

Utakmicu između Bengalsa i Rems prenosiće TV stanica NBC a objavljen je i cenovnik za reklame koje će biti emitovane u poluvremenu. Kako je saopštio NBC, ovogodišnji cenovnik biće najskuplji u istoriji pa će za 30 sekundi reklame biti neophodno da se plati 6,5 miona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari