Nijedan protivnik nije izdržao prvu rundu: Tinejdžer iz Kragujevca postao prvak sveta u kik boksu 1Foto: Privatna arhiva

Njegov udarac nogom, teško se da „registrovati” i na usporenom snimku. Ta superiorna tehnika donela je titulu svetskog prvaka u kik boksu Đorđu Dimitrijeviću, petnaestogodišnjaku iz Kragujevca na upravo završenom svetskom prvenstvu u Italiji. Na finalnom turniru Dimitrijević je sve svoje protivnike nokautirao pre isteka prve runde.

Svetsko prvenstvo u kik boksu u lou-kik i k1 verzijama održano je od 30. septembra do 9. oktobra u italijanskom gradiću Lido di Jesolo, blizu Venecije.

Na njemu su učestvovale reprezentacije iz 62 zemlje i više od 2.500 takmičara i takmičarki. Đorđe Dimitrijević suvereno je trijumfovao u lou-kiku, kategoriji za mlađe juniore (uzrast do 16 godina) do 71 kilograma.

Finalne mečeve dobio je sve u prvoj rundi, posle dva klasična i jednog tehničkog nokauta.

U četvrtfinalnoj borbi protivnik mu je bio Indijac Atom Raši.

– Nisam mogao da spavam te noći. O protivniku moj tim i ja nismo mogli da pronađemo nijedan podatak na sajtovima ili snimak neke njegove borbe. Imao sam tremu, kao i uvek, ali je odmah nestala čim sam ušao u ring, iskren je Đole.

Nijedan protivnik nije izdržao prvu rundu: Tinejdžer iz Kragujevca postao prvak sveta u kik boksu 2
Sa trenerom Radomirovićem i selektorom Radulovićem Foto: Privatna arhiva

Indijac je izdražo oko minut i po.

– Video sam da se protivnik uplašio i znao sam da će sve brzo da se završi. Treneru sam na zagrevanju samouvereno rekao: „Ugasiću ga u prvoj rundi”. Tako je i bilo. Udario sam ga spining bek-kikom, i on se više nije podigao. Ozbiljan udarac, za sebe konstatuje naš mladi sagovornik dok gledamo snimak u kome lekarske ekipe iznose Rašija bez svesti sa ringa.

U polufinalu ga je čekao renomiraniji protivnik iz Azerbejdžana Sahali Vahad, osvajač svetskog kupa u Turskoj. Borba je trajala tačno sedam sekundi.

– On se predao posle prvog lou-kik udraca u nogu. Mislim da se uplašio jer je gledao prethodnu borbu sa takmičarem iz Indije i nije želeo da rizikuje, smireno priča mlađani Dimitrijević.

Nijedan protivnik nije izdržao prvu rundu: Tinejdžer iz Kragujevca postao prvak sveta u kik boksu 3
Proslavili uspehe u ringu Dimitrijević sa trenerima Bogovićem i Radomirovićem Foto: Privatna arhiva

U finalu ga je čekao Italijan, Leonardo Sestili, na vrućem domaćem terenu uz vatrenu podršku publike.

– Ni noć pre finala nisam spavao. Iako ima samo godinu dana više od mene Sestili izgleda mnogo stariji, onako sa bradom. Niži je, ali mnogo nabijeniji. U četvrtfinalu je lako pobedio Hrvata, a u polufinalu Grka, aktuelnog osvajača svetskog kupa u Budimpešti. Shvatio sam da je moja prednost u visini i nožnoj tehnici dok se on više bori ručnom. Nismo pripremali nikakvu posebnu tehniku za finale samo mi je trener Radomirović rekao: „Daj sve od sebe“ – navodi on.

I finale svetskog prvenstva Dimitrijević je „završio” u prvoj rundi posle dva brojanja Sestiliju.

– U prvoj razmeni udraca odmah sam pokazao da sam jači i već posle te prve serije video sam da počinje da posustaje, priča naš sagovornik.

On ne potencira, ali na snimku vidimo da je Italijan pokušao da prijavi nepravilan udarac, ali ga je sudija prozreo i smao odmahnuo da nastavi.

Đole je to „nagradio” udarcem noge i prvim brojanjem već posle 20 sekundi borbe. Italijanski takmičar je ustao sa poda posle prvog, ali posle drugog brojanja u 40-oj sekundi nije mogao.

Nijedan protivnik nije izdržao prvu rundu: Tinejdžer iz Kragujevca postao prvak sveta u kik boksu 4
Drugari mu priredili doček po povratku u Kragujevac Foto: Privatna arhiva

Slavlje je moglo da počene. Ni mnogo iskusniji reperezentativci ne pamte tako superiorni trijumf u svim završnim borbama na turiru i sve pobede nokautima u prvoj rundi.

Njegov trener u reprezentaciji ali i u matičnom Kok boks klubu „Radnički” iz Kragujevca Radomir Radomirović nije bio iznenađen.

– Očekivali smo od njega visok plasman, jer je Đole pre odlaska na svetsko prvenstvo već bio vicešampion Evrope. Smatrali smo da smo oštećeni u finalu Evropskog prvenstva u Budvi protiv borca iz Ukrajine. On je vodio superiorno posle prve dve runde, a onda su nas sudije, po našem mišljenju oštetile. Reako sam mu tada „to je sport” i „vratiće ti se kad-tad. Ne gubimo vreme na to šta je bilo već nastavljamo sa pripremama za svetsko prvenstvo. E, eto, vratilo se, kroz osmeh priča iskusni Radomirović.

On ističe da su u reprezentaciji svi bili svesni šta sve Đorđe Dimitrijević može da uradi u ringu i očekivali su zlato.

Ali, da li je iko očekivao i baš tako superiorno?

– Đole je dečko koji većinu mečeva rešava prekidom. Ima izuzetnu nožnu tehniku i najčešće se oslanja na nju za razliku od drugih boraca koji se trude da borbu dobiju na tempo, na „rad” u ringu, strategiju vođenja meča… On, najčešće jednim udarcem noge završi borbu pre isteka vremena, trener, pojašnjava njegov trener.

Nijedan protivnik nije izdržao prvu rundu: Tinejdžer iz Kragujevca postao prvak sveta u kik boksu 5
Već sutradan trening – Radomirović i Dimitrijević u Sali Kik-boks kluba „Radnički” Foto: Z. S. M.

Ovaj petnaestogodšnji Kragujevčanin iz naselja Erdoglija, učenik je druge godine – društvenog smera u Prvoj kragujevačkoj gimaziji. Kik boks trenira četiri godine a pre toga se kao i svi sportisti „tražio” u vaterpolu, fudbalu, košarci i karateu.

U nedelju drugari su mu priredli sa bakljama doček ispred kuće, ali već sutradan je bio na redovnom treningu u sali Kik boks kluba „Radnički”, u kragujevačkoj školi „Vukašin Marković”.

Osvojenim trofejima, šampion Balkana (Skoplje 2021.), pobednik evropskog kupa (Karlovac 2021.), srebrni na svetskom kupu (Budimpešta 2022.) i vicešampion Evrope (Budva 2022.) sada je pridaodao i tutulu svetskog prvaka.

Nema odmora i dremanja na lovorikama, sprema se za takmičenja naredne godine – evropski i svetski kup i juniorsko evropsko prvenstvo.

Srbija osvojila najviše medalja na Svetskom prvenstvu

Srbija je na svetskom prvenstvu u Italiji osvojila najviše medalaj u obe discipline K1 i lou-kik. Po rečima naših sagovornika iz Kik boks kluba „Radnički”, selektor Srđan Radulović odradio je odličan posao na pripremama reprezentacije u Karatašu.

Od 36 reprezentativaca i reprezentativki Srbije čak 26 njih su  se vratili sa finalnog turnira prvenstva sveta sa 14 zlatnih medalja, četiri srebra i osam bronzi.

 

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari