Novi Pazar SFRJ u malom 1

Kada Čelsi, Arsenal ili Inter istrče na teren u sastavima bez ijednog Engleza i Italijana ili kad Porto u pretprošlom izdanju četvrtfinala Lige šampiona nadigra strašni Bajern (3:1) bez Portugalaca u startnoj postavi, to se smatra najnormalnijom pojavom.

Ko još od navijača tog tima oplakuje sudbinu što, eto, niko od njihovih ljubimaca nije rođen, ne u Portu, nego u Portugaliji? Fudbal kao globalni fenomen odavno je raskrstio sa lokalnim i nacionalnim okvirima, u Srbiji stvari još ne stoje tako. U Novom Pazaru polemika na temu zašto je Pazaraca najmanje u najboljem timu traje još od prve superligaške utakmice.

Zaboravlja se da se do velikih timova i rezultate ne dolazi sa momcima iz kraja, komšiluka, grada, podacima iz lične karte. Sa takvom selekcijom više se ne osvaja prvo mesto ni u nekim nižim ligama. Iz ko zna kojih razloga prenebregava se činjenica da Novi Pazar nikada nije bio bez Novopazaraca. Ima ih i danas i to više nego u većini drugih timova. Trebalo bi da za nezadovoljstvo tog tipa više ne postoje nikakvi razlozi. Tim pre, što Novi Pazar u ovom trenutku ima ono što nema nijedan superligaš. Najbolji igrač tima je dete ove čaršije – Enver Alivodić. Primera radi, današnja Crvena zvezda ima 26 licenciranih fudbalera, osmorica su stranci, šest je rođenih Beograđana, ali od njih niko ne može da se pohvali obezbeđenim mestom u najboljem timu (pristojniju minutažu imaju, golman Filip Manojlović, Miloš Cvetković i Slavoljub Srnić). U ovom trenutku plavo-beli tim sastavljen je od 11 fudbalera rođenih u Novom Pazaru, i što je mnogo važnije šestorica su u prvom ili vrlo blizu prvog tima (Alivodić, Vusljanin, Rušević, Pajović, Brunčević i Biševac).

Novi Pazar igra šestu superligašku sezonu i u pogledu igračkog kadra, ranije više nego danas je SFRJ u malom. Za ovo vreme plavi ili plavo – beli dres nosila su 142 fudbalera. U Novom Pazaru su igrali ili igraju igrači iz 32 grada Srbije. Od gradova bivše Jugoslavije najzastupljeniji su, ili su bili, oni iz Bosne i Hercegovine (12), sledi ih Crna Gora (četiri), tri igrača koja su igrala ili igraju u Pazaru rođena su u Hrvatskoj, dva u Makedoniji, a po jedan u Sloveniji i na Kosovu. Pregledom nastupa za Novi Pazar obuhvaćeni su samo oni fudbaleri koji su ubeležili makar i munut nastupa na nekoj prvenstvenoj utakmici u periodu 2011-2016. godina.

U tom intervalu u timu je najviše bilo Novopazaraca, njih 29. Da nije bilo utakmice s Partizanom u Beogradu, avgusta 2013. godine, u kojoj je Novi Pazar morao da se osloni na svoje mlade igrače, taj broj bi bio nešto manji (26). Važne i važnije karike bili su njih osmorica. Najdublji trag ostavili su ili ostavljaju – Enver Alivodić, Admir Kecap, Emir Lotinac, Irfan Vusljanin, Semir Hadžibulić, Ahmed Mujdragić, Kenan Ragipović, Lazar Pajović, Anes Rušević i Almedin Zilkić, kojima valja pridodati i Raščanina sa novopazarskom ličnom kartom Miljana Mutavdžića. Epizode su imali Edin Selimović, Sead Hadžibulić i Ersin Mehmedović, dok su epizodice rezervisane za Ibrahima Arifovića, Elvedina Škrijelja, Edina Ferizovića, Faruka Bihorca, Demira Kadrića, Semira Župića, Edina Mujkovića, Rijada Muratovića, Fejsala Murića i Suada Nokića. Krajem prošlog i početkom ovog prvenstva pojavila su se fudbalera koji iz prikrajka vrebaju svoju šansu: Denis Biševac, Mirsad Brunčević, Ervin Kačar, Ensar Bajramlić, Ermin Ibrahimovič, Mehmed Avdić i Pavle Nićiforović.

Posle Novopazaraca najbrojniji su Beograđani. U timu Pazara pojavilo se 20 fudbalera iz našeg glavnog grada. Duže od ostalih pamtiće se – Dejan Rusmir, Siniša Stevanović i Miloš Marković. Najbrojniji su oni kojih se retko ko i seća, poput Aleksandra Petrovića, Saše Popina, Dragana Žarkovića, Marka Milića… Iza Novopazaraca i Beograđana sa po šest fudbalskih predstavnika u Pazaru su Užice i Novi Sad. Era Nemanja Arsenijević je verovatno najbolji ili jedan od najboljih ,,došljaka“ koji je igrao za ,,plave“ u Superligi. Novi Pazar će se uvek rado sećati većine novosadskih trenera i fudbalera Voje Ubiparipa.

U sadašnjem timu Pazara jedini igrač iz ova dva grada je Užičanin Milan Svojić. Sledeći po brojnosti fudbalera su Šabac i Kragujevac – četiri igrača. Trojici bivših ,,novopazaraca“ mesto rođenja je Valjevo. Po dvojicu ,,ambasadora“ u Novom Pazaru imali su ili imaju – Niš, Čačak, Zemun, Loznica, Sremska Mitrovica i Raška, a po jednog Kruševac, Kraljevo, Leskovac, Smederevo, Vrbas, Subotica, Ivanjica, Ub, Ruma, Nova Varoš, Brus, Medveđa, Popinci, Bačko Dobro Polje, Novo Selo, Veliko Gradište i Nova Pazova. Više nego zanimljivo je da od većih gradova u Srbiji igrače u Novom Pazaru za sada nisu imali Zaječar, Jagodina (bilo je fudbalera koji su došli iz FK Jagodina, ne i rođenih Jagodinaca), Zrenjanin, Pančevo, Sombor, Požarevac i Vranje.

Od Janje do Gane

Iz bivših jugoslovenskih republika najzastupljeniji su Bosanci i Hercegovci. U Novom Pazaru igrala su dvojica Sarajlija (Dudić i Šupić), dvojica Tuzlaka (Mujkić i Rahmanović) i po jedan igrač iz Foče (Raščić), Gradačca (Damjanović), Rudog (Vasiljević), Modriče (Jelić), Prijedora (Topić), Gacka (Supić), Janje (Osmanagić), Goražda (Slavko Marić), Tešnja ( Travančić) i Drvara (Kunić). Crnu Goru ,,predstavljali“ su Podgoričani Đalac i Mugoša, Cetinjanin Boljević, Budvanin Vladimir Vujović i jedini Crnogorac u trenutnom sastavu tima, Mojkovčanin Bojan Zogović, Hrvatsku Petrić (Slavonski Brod) i Tintor i Jovan Damjanović (Knin). Bivši igrač Pazara Igor Jelić rođen je u Postojni (Slovenija), Redžepi je došao iz Dragaša sa Kosova, a Stefan Aškovski i povremeni kapiten sadašnjeg sastava Pazara, Darko Micevski iz Skoplja. Interesantno je da je bivši golman Novog Pazara Sead Ramović rođen u Štutgartu.

Od stranaca, igrača van država bivše Jugoslavije, dres Novog Pazara nosilo je osam fudbalera. Trojica su Brazilci (Matos, Falkao i Strak), dvojica Ekvadorci (Borha i Gutijerez) jedan Moldavac Vitalij Bulat, jedan Nigerijac – Džon Ebuka Okoje i jedan Ganjanin – Ovusu Kontor. U ovu sezonu plavo-beli su krenuli sa tri stranca, ali niko od njih nije odigrao ni minut u najboljem sastavu, Uzbekistanac Murod Radžabov još je u Novom Pazaru, dok su klub pre nekih mesec dana napustili Kamerunac Ibrahim Valiđo i Nigerijac Kristijan Ćidere. Interesantno je od fudbalera koji su u ovoj sezoni igrali, pored najbrojnijih Novopazaraca, najzastupljeniji su oni koji dolaze iz Bosne i Hercegovine (Travančić, Kunić i Marić), a da je jedini Beograđanin u sadašnjem timu Nikola Dimitrijević.

Na redu je Partizan

Neuspesi Novog Pazara se nižu. U 14. kolu bod sa Gradskog stadiona odnela je Bačka. Gosti su prvi postigli gol, i to kakav, verovatno najlepši ove jeseni viđen na novopazarskom hramu fudbala. Sa velike udaljenosti u 55. minutu pogodio je Filip Bajić. Bačka je od 68. minuta igrala, zbog isključenja Rogača, sa desetoricom fudbalera, što je domaćin znao da iskoristi i dođe do izjednačenja, golom Vusljanina sa bele tačke u 80. minutu. Novi Pazar – Bačka 1:1 (0:0). Sledeći rival plavo-belima je Partizan, utakmica se igra u Beogradu (nedelja 17:00).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari