“Nula” Engleske i Škotske 1Foto: EPA-EFE/Laurence Griffiths

Sa prosečnih 25 godina i 31 dana starosti, postava reprezentacije Engleske završila je u fudbalskoj istoriji kao najmlađa na velikim takmičenjima, ali nije uspela da opravda ulogu favorita protiv svog starog i ljutog rivala Škotske.

Akteri velikog ostrvskog derbija nisu štedeli ni sebe ni drugu stranu, ali obostrano dinamičan, tvrd i borben fudbal nije krunisan golovima.

Iako su obe ekipe napravile dovoljno šansi za trijumf i mogle u velikom stilu da napuste legendarni londonski “Vembli”. Ipak, više razloga za žaljenje ima Gordi albion, jer ga je pobeda vodila u nokaut fazu, ovako mora ozbiljno da se potrudi protiv Čeha. Škoti,pak, imaju sada pravo da veruju u ostanak na EURO, za šta im je (najmanje) potrebno da slave po isteku zadnjih 90 minuta sa ambicioznom, ali ugroženom Hrvatskom.

U međuvremenu će selektor “starijeg brata” Geret Sautgejt domaćoj javnosti sigurno morati da objasni zbog čega mu je pukla taktika protiv kolege Stiva Klarka, odnosno kako je dozvoljeno Škotima da imaju toliko izgledne prilike. Englezi će lamentirati najviše nad situacijama sa početka utakmice, kada je prvo u 11. minutu Stouns, posle kornera pogodio stativu, a malo zatim Maunt (13), nakon velike greške Mektominija, sa vrha peterca gađao pored gola.

Rival je bio još bliži osvajanju celog bodovnog plena, najviše u 30. i 60. minutu, a to što ga nije odneo ide na dušu dvojici Engleza. Prvo je golman Džordan Pikford fenomenalno zaustavio volej O Donela, a onda je Ris Džejms sa gol linije izbacio loptu koju je sa Dajks raspalio sa male daljine.

Grupa D

I kolo

Engleska – Hrvatska        1:0

Škotska – Češka    0:2

  1. Češka        2  1   1  0  4
  2. Engleska    2  1   1  0  4
  3. Hrvatska    2  0  1  1   1
  4. Škotska     2  0  1  1   1

II kolo (18. jun)

Hrvatska – Češka   1:1

Engleska – Škotska                   0:0

III kolo (22. jun)

Češka – Engleska   (21.00, London)

Hrvatska – Škotska  (21.00, Glazgov)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari