Obradović kreće iz Zadra, mali derbi u Laktašima 1Košarkaši Zvezde Foto D. Stjepanović, ABA

Utakmicama Crvena zvezda – Split i Mornar – Cibona juče je počela 22. sezona ABA lige. Titulu brani Crvena zvezda, dok je novi član Studentski centar iz Podgorice, koji je plasman izborio kroz učešće u ABA 2 ligi.

Utisak je da će ovosezonsko izdanje regionalnog takmičenja biti jedno od najjačih u Evropi, a verovatno najkvalitetnije u svojoj istoriji. Favoriti za osvajanje titule su Crvena zvezda, Partizan, Budućnost i Cedevita Olimpija, dok će se za opstanak boriti Split, Studentski centar, Borac i Krka, samo načelno se može prognozirati uoči sezone.

Najzanimljiviji meč uvodne runde igra se u ponedeljak u Zadru, gde će svoj debi u ovom takmičenju imati novi trener Partizana Željko Obradović. Crno-beli su u pripremnom periodu prikazali promenljive partije, a bilo je očigledno da je u prvom planu bilo uigravanje sastava u kojem će nastupiti samo tri igrača iz prošlogodišnjeg tima. Partizan još uvek nije kompletirao roster jer se očekuje pojačanje na poziciji centra.

U prvom kolu međusobno se ne sastaju kandidati za najviši plasman, kao ni ekipe koje će se boriti za opstanak, a jedan od interesantnijih duela mogao bi da bude onaj u Laktašima, gde će Igokea u subotu dočekati Borac. Domaći tim je favorit, ali u finišu pripremnog perioda šestorica košarkaša su bila van ekipe zbog bolesti, a najmanje trojica neće nastupiti protiv Čačana. Ipak, trener Igokee Dragan Bajić očekuje pobedu svog tima.

– Ja sam čovek koji gleda samo pravo, i koji se ne plaši ničega, pun sam samopouzdanja i tako i ulazim u ovu sezonu što želim i da prenesem na svoje igrače. Ono što želim kada je u pitanju ova sezona to je da ponovo košarkaška javnost ima mišljenje da Igokea igra najlepšu košarku. Želim da se mog tima svi plaše kako ovi timovi koji su okupili moćne rostere, tako i svi ostali. Borac je tim koji je promijenio roster i sigurno je da zaslužuju maksimalan respekt. Nismo imali puno materijala za pripremu utakmice, ali šta je tu je. Moramo se okrenuti individualnim kvalitetima njihovih igrača, dosta su se pojačali, u zadnjih par dana doveli su dva nova igrača. Igramo na domaćem parketu i treba da gledamo sebe, i da mene kao trenera raduje to da je pristup igrača na svakom treningu i kroz pripremne utakmice na visokom nivou i nadam se jednom dobrom odgovoru na terenu, samim tim očekujem i prvu pobedu na otvaranju ABA lige – izjavio je Bajić, a zatim dodao da će se povratak Željka Obradovića u Partizan odraziti i na kvalitet regionalnog takmičenja.

– Mene kao trenera i kao čoveka raduje povratak Željka Obradovića na ove prostore i što će biti učesnik takmičenja u kojem se i ja sa svojom ekipom takmičim. Nikad nisam krio da sam navijao za Partizan i svakako da će mi biti velika čast ako doživim da vodim jednu utakmicu protiv takve trenerske veličine. Mislim da će sam njegov dolazak podići nivo kvaliteta ABA lige za sigurno 30 odsto.

Prvi stručnjak Borca Marko Marinović smatra da je ekipa iz Laktaša favorit u ovom meču.

– Igokea je veliki favorit na svom parketu. Ima odličnu ekipu, ali to nije ništa novo. Tim trenera Dragana Bajića godinama se nalazi u samom vrhu ABA lige. Nema sumnje, domaćin ima ogromnu prednost u Laktašima, ali mi ne nameravamo da se predamo. Spremno ćemo čekati trenutak, a ako nam se ukaže povoljna šansa, mi ćemo je svakako iskoristiti.

Mečeve prvog kola mogla bi da obeleži činjenica da većina timova još uvek nije kompletirala rostere, kao i to da mnogi imaju probleme sa povređenim i bolesnim igračima. Crvenoj zvezdi nedostaje gotovo pola tima, Partizan još uvek traži startnog centra, a probleme sa povređenim igračima ima i Budućnost, koja u nedelju (19.00) dočekuje FMP.

Za ekipu koju je letos ponovo preuzeo Aleksandar Džikić neće igrati Danilo Nikolić, Džejkob Vajli i Zoran Nikolić, koji su propustili i poslednje trening utakmice pred početak prvenstva.

– Igramo i treniramo bez pola centarske linije i to nije dobro. Na utakmicama pokušavamo da nađemo najbolje načine da nadoknadimo one koji su van stroja, i neki od igrača plaćaju danak tome što igraju van svojih osnovnih pozicija, kako u napadu tako i u odbrani. Nadamo se da će se Zoran Nikolić vratiti treningu tokom sledeće sedmice. Vajli trenira individualno, čekamo na zeleno svetlo kako bi započeo sa kontakt protokolom. Što se tiče Danila, najvažnije je da je sada bezbedno. Znamo da želi da se vrati što pre i priključi svojim saigračima – izjavio je trener Podgoričana najavljući meč sa FMP.

U slovenačkom derbiju Cedevita Olimpija dočekuje Krku, a ova dva tima su pre sedam dana igrali i za trofej u Superkupu Slovenije. Ljubljančani su pobedili sa 78:67 i tako po deveti put osvojili ovaj pehar. Trener Cedevita Olimpije Jurica Golemac kaže da je i ta utakmica poslužila da se njegov tim uigra pred nastupe u predstojećoj sezoni.

– Još uvek se ne poznajemo dovoljno dobro. Još uvek nismo tim. Krka, takođe, ima puno novih igrača i duel u Superkupu nam je poslužio da ih upoznamo. Očekujem od svoje ekipe da poboljša igru u odbrani – rekao je Golemac.

U odnosu na prošlu sezonu promenjen je i format takmičenja u plej-ofu, u koji će se plasirati šest prvoplasiranih ekipa posle ligaškog dela takmičenja. Timovi koji budu na prve dve pozicije direktno će izboriti učešće u polufinalu, dok će preostale četiri razigravati za plasman među četiri najbolja, a dalje će proći ekipe koje prve ostvare dve pobede. Pobednik finalne serije biće tim koji prvi ostvari tri pobede.

Belošević rekorder Evrolige

Srpski sudija Ilija Belošević sudio je najviše mečeva u Evroligi. Arbitar iz Beograda delio je pravdu na 387 mečeva najkvalitetnijeg evropskog takmičenja, a samo šest mečeva manje vodio je čuveni Luiđi Lamonika. Na listi od 10 arbitara sa najviše utakmica peto mesto zauzima Milivoje Jovčić (343 meča), a dvojicu predstavnika ima još i Slovenija pošto je Saša Pukl na četvrtom mestu (366), a Matej Boltauzer na desetom sa 282 utakmice.

Micov: Ambicije su najviše

Posle više od decenije u Budućnost se vratio Vladimir Micov. I izjavio da će tu završiti internacionalnu karijeru, ali ne ove sezone.

– Svi govore da je ABA liga nikad jača ove sezone. Zvezda ima dosta povratnika, Obradović se vratio u Partizan i doveo velika imena. Tu je Cedevita koja mrsi konce, Igokea, Mornar koji se izdigao. Biće zanimljivo. Budućnost je uvek u vrhu, igrala je bar finale. Ima dosta timova, ulog je Evroliga, ambicije su najviše- rekao je Micov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari