Olimpijske igre u Tokiju zvanično zatvorene (FOTO) 1EPA-EFE/RITCHIE B. TONGO

Nakon svečane ceremonije i završne parade sportista koji su ostali u Olimpijskom selu, zvanično su završene 32. Letnje olimpijske igre.

Ceremonija zatvaranja Olimpijskih igara započela je podizanjem zastave Japana, domaćina 32. Igara, i izvođenjem himne te zemlje.

Zastavu Srbije na ceremoniji zatvaranja nosila je zlatna karatistkinja Jovana Preković, a nakon šetnje sportista koji su nosili zastave svojih zemalja, na stadion u Tokiju ušetali su i ostali sportisti.

Za razliku od ceremonije otvaranja, kada sportisti moraju da defiluju unapred određenim redosledom, prilikom zatvaranja Igara situacija je slobodnija i ne postoji određen redosled za to.

Nakon šetnje sportista usledio je koncert Tokyo Sky Paradise orkestra i koreografije raznih plesnih grupa i akrobata posvećene svakodnevnom životu u Japanu, veselju i druženju. Nakon njih su nastupili i drugi japanski muzičari kojui su izvodili svoje najpoznatije numere.

Odsvirana je Oda radosti, završen performans i nakon toga odsvirana je himna postojbine Olimpijskih igara – Grčke.

Na kraju ceremonije zatvaranja tradicionalno su dodeljene medalje najuspešnijim maratoncima. Ove godine ipak je uvedena jedna novina, te su po prvi put medalju na ceremoniji zatvaranja dobile i žene koje su se takmičile u toj disciplini.

Sam završetak ceremonije bio je posvećen duhu Igara, koji se morao preneti na narednu destinaciju, Pariz.

Na binu su stupili predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Tomas Bah, guvernerka Tokija i gradonačelnica Pariza. Otpevana je olimpijska himna nakon čega je guvernerka Tokija predala olimpijsku zastavu gradonačelnici Pariza.

Odsvirana himna Francuske, Marseljeza, a poslednje taktove odsvirao je astronaut koji se nalazi na misiji u svemiru. Time se Tokio zvanično oprostio od olimpijskog ciklusa, a duh Olimpijskih igara „prenet“ je u prestonicu Francuske.

Jedan od poslednjih prikaza na video prenosu predstavio je ogromnu zastavu Olimpijskih igara veličine fudbalskog stadiona na Ajfelovom tornju, predstavljen je brejk dens kao disciplina koja će se od Igara u Parizu uvrstiti u takmičenje, nakon čega je predsednik Francuske Emanuel Makron takođe u video snimku rekao moto Olimpijskih igara – „Brže, jače, više, zajedno“.

Ove Olimpijske igre bile su najuspešnije za Srbiju dosad, jer su reprezentativci uspeli da osvoje čak devet odličja čime su se našli na 28. mestu uspešnosti na celokupnom takmičenju.

Tri zlata na ovogodišnjim Olimpijskim igrama osvojili su Milica MandićJovana Preković i vaterpolisti, srebro je u Srbiju doneo Damir Mikec i pet bronzi su osvojili basketašiodbojkašiceMilenko SebićTijana Bogdanović i Zurab Datunašvili.

Doček srpskih olimpijaca biće organizovan u utorak 10. avgusta u 21 čas ispred Skupštine Grada Beograda.

Paraolimpijske igre u Tokiju počinju 24. avgusta i trajaće do petog septembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari