Srbija na 28. mestu najuspešnijih zemalja na Olimpijskim igrama u Tokiju 1 EPA-EFE/ISSEI KATO / POOL

Srbija se nakon završenog poslednjeg dana takmičenja na Olimpijskim igrama sa ukupno devet osvojenih medalja nalazi na 28. mestu po uspešnosti.

Sportisti Sjedinjenih Američkih Država i Kine do poslednjeg dana su vodili ljutu borbu za najuspešniju naciju na Olimpijskim igrama u Tokiju, da bi Amerikanci poslednjeg dana konačno prevagnuli u svoju korist.

SAD su jedine uspele da osvoje preko 100 medalja, tačnije 113, od čega 39 zlatnih, 41 srebrnu i 33 bronzane.

Na drugom mestu ostala je Kina sa 88 osvojenih medalja (38+32+18). Slede ih sportisti Japana sa 58 medalja (27+14+17), zatim Britanci sa 65 (22+21+22) i Ruski olimpijski komitet koji iz Tokija odnosi 71 odličje (20+28+23).

Srbija je druga najbolje plasirana od zemalja iz regiona i nalazi se na 28. mestu ukupne liste sa devet osvojenih medalja.

Tri zlata na ovogodišnjim Olimpijskim igrama osvojili su Milica Mandić, Jovana Preković i vaterpolisti, srebro je u Srbiju doneo Damir Mikec i pet bronzi su osvojili basketaši, odbojkašice, Milenko Sebić, Tijana Bogdanović i Zurab Datunašvili.

Ispred Srbije je jedino Hrvatska na 26. mestu sa osam osvojenih medalja (3+3+2), Slovenija se nalazi na 31. poziciji sa pet medalja (3+1+1), Kosovo na 42. mestu sa dva zlata, a Severna Makedonija je na 77. mestu sa jednim osvojenim srebrom.

Ukupan plasman možete videti OVDE.

Rekordan broj medalja za Srbiju na Olimpijskim igrama

Srbija je na Olimpijskim igrama u Riju 2016. osvojila dve zlatne medalje, četiri srebrne i dve bronzane, što je bila rekordna godina po broju osvojenih odličja na Olimpijskim igrama od osamostaljenja Srbije.

U Tokiju su uspeli da nadomeste taj rekord jer su osvojili medalju više nego pre pet godina. Tri zlata na ovogodišnjim Olimpijskim igrama osvojili su Milica Mandić, Jovana Preković i vaterpolisti, srebro je u Srbiju doneo Damir Mikec i pet bronzi su osvojili basketaši, odbojkašice, Milenko Sebić, Tijana Bogdanović i Zurabi Datunašvili.

Čak šest četvrtih mesta za sportiste Srbije u Tokiju

Devet medalja osvojenih na Olimpijskim igrama u Tokiju je dosad nezabeležen uspeh, ali ostaje žal za onima koje su bile „nadohvat ruke“, ali su izmakle srpskim sportistima.

Kada kažemo četvrto mesto u Tokiju, verovatno su najsvežija asocijacija košarkašice koje su doživele poraz od Francuske u borbi za bronzu, ali i atletičarka Ivana Španović koja, iako je u kvalifikacijama u skoku udalj preskočila sedam metara, nije uspela da to ponovi i u finalu, te je završila učešće na Olimpijskim igrama bez medalje.

Jedini osvajač srebrne medalje među reprezentativcima Srbije, strelac Damir Mikec, bio je na pragu osvajanja još jedne medalje sa Zoranom Arunović, ali su u timskom gađanju iz vazdušnog pištolja poraženi od Ukrajinaca.

Kada je Novak Đoković objavio da će učestvovati na Olimpijskim igrama u Tokiju, veliki deo javnosti računao je kao da je zlato već osvojeno. To se nažalost nije obistinilo i Đoković je završio ne samo bez zlatnog odličja, nego bez medalje uopšte. Borio se koliko je mogao, ali umor je učinio svoje, najbolji teniser sveta izgubio je meč za treće mesto u singlu, a onda je zbog umora bio primoran da preda meč za bronzu u miks dublu sa Ninom Stojanović.

I bokserka Nina Radovanović je na svom debitantskom učešću na Olimpijskim igrama bila nadomak medalje. Ona je poražena u četvrtfinalu od Hsiao-Ven Huang, a da je tada ostvarila pobedu imala bi osiguranu medalju jer u boksu sam ulazak u polufinale garantuje bronzu.

Poslednji ples najboljih među najboljima

Nekoliko sportista je još pre početka Igara najavilo da će im takmičenje u Tokiju biti poslednje na kojem će učestvovati u nacionalnom dresu.

Dvoje od njih, košarkašica Sonja Vasić i vaterpolista Filip Filipović imali su čast da nose zastavu na ceremoniji otvaranja Olimpijskih igara, čime je stavljena kruna na njihove dugogodišnje i veoma uspešne karijere.

Osim Vasić i Filipovića, od reprezentacije se oprostila i kapiten ženske košarkaške reprezentacije Jelena Bruks, kao i veći deo najuspešnijeg vaterpolo tima u poslednjim godinama – Andrija Prlainović, Duško i Gojko Pijetlović, Milan Aleksić, Stefana i Branislav Mitrović.

Medalje srpskih sportista:

  • Zlatna medalja – tekvondistkinja Milica Mandić, karatistkinja Jovana Preković, vaterpolisti

  • Srebrna medalja – strelac Damir Mikec

  • Bronzana medalja – basketaši, tekvondistkinja Tijana Bogdanović, strelac Milenko Sebić, rvač Zurabi Datunašvili, odbojkašice

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari